Võileib hakitud oliividega

1 purgitäis kivideta musti nõrutatud ja hakitud oliive
1/4 klaasi väherasvast majoneesi
3 spl tükeldatud tomateid
3 spl tükeldatud rohelist sibulat
3 spl tükeldatud värsket basiilikat
3 spl männipähkleid
1/8 tl soola
1/8 tl värskelt jahvatatud musta pipart
12 lõiku kõvemat röstsaia
6 spl väherasvast sulatatud juustu

Segage kõik koostisosad (sai ja sulatatud juust välja arvatud) keskmise suurusega nõus. Katke nõu kinni ning laske enne võileiva peale panemist tund kuni 24 tundikülmas seista. Lõigake saialt koorik ning kasutage koorikuid mujal. Katke sai juustuga, seejärel asetage kuuele saiale oliivisegu ning pange ülejäänud saiad neile peale. Lõigake diagonaalselt pooleks ja te saate 12 võileiba.

Toiteväärtus: 127 kalorit, 7g rasva, küllastamata rasva 2g, kolesterooli 4mg, naatriumi 338mg, süsivesikuid 13g, kiudu 1g, proteiini 3g.

Soe oliiviõlidip oliivide ja seemneleivaga

1/2 klaasi oliiviõli
1 spl võid
2 purustatud küüslaguküünt
1 purk purustatud anshoovist
1 spl tükeldatud värsket murulauku
1 spl tükeldatud värsket peterselli
värskelt jahvatatud musta pipart
1 purk nõrutatud oliive
4 kuni 6 lõiku taluleiba

Kuumutage õli ja või väikese panni peal keskmise kuumuse juures, kuni tekivad mullid, lisage küüslauk. Keerake kuumus madalaks ja kuumutage, kuni küüslauk hakkab andma aroomi, aga ärge laske sellel pruunistuda. Lisage anshoovis, segage kaks minutit. Tõstke tulelt ja segage sisse murulauk ning petersell. Maitsestage pipraga. Serveerige soojalt oliivide ja leivaga ning kasutage dipina.

Kartulipuder oliivide, küüslaugu ja ürtidega

6 portsjonit

1 klaas tükeldatud kivideta musti oliive
3 spl extra virgin oliiviõli
8 kuni 12 kooritud ja purustatud küüslauguküünt
1 kl piima
1 kl koort
1,5 kg kooritud suurteks tükkideks lõigatud kartuleid
1 spl soola
8 spl magedat võid
1 tl musta või valget pipart
1 spl tükeldatud värsket majoraani või peterselli

Marineerige tükeldatud oliive 30-60 minutit extra virgin oliiviõlis. Segage piim, koor ja küüslauk keskmises kastrulis, laske kergelt keema. Keerake kuumus madalaks ning laske tõmmata umbes 30 minutit, kuni küüslauk on pehme. Tõstke küüslauk välja ja püreestage. Tõstke küüslauk tagasi, lisage või ja segage, kuni see on sulanud. Tõstke segu pliidilt ära ja hoidke soojas kohas.

Asetage kartulitükid külma veega kaetuna kastrulisse, lisage sool ja keetke, seejärel keerake kuumus vähemaks ning keetke umbes 20 minutit, kuni kartulid on pehmed. Nõrutage, tõstke teise nõusse ja püreestage, seejärel lisage soe piima-koore-võisegu ning segage, kuni toit on kreemjas.

Maitsestage soola, pipra ja ürtidega ning siis segage ettevaatlikult sisse marineeritud oliivid. Serveerige kohe või hoidke kaetult soojas kohas.

Vaata ka: