* Laske raamatuid vaadata juba päris väikesel lapsel. Ostke ainult temale mõeldud raamatuid.

* Mängige keelelisi mänge ning ergutage last ette lugema lasteluuletusi. Algatuseks võiks valida pigem lühikesi ja humoorikaid luuletusi, et ka aeglasem laps lugemisest rõõmu tunneks.

* Seostage lugemine perekonna teiste huvide ja hobidega. Kui teil on näiteks kutsikas, siis otsige raamatutest jutte kutsika hooldamise ja koolitamise kohta. Kui teile meeldib reisida, siis lugege lugusid neist paikadest, kuhu plaanite minna.

* Seostage lugemine ja kirjutamine. Andke lapsele paber ja pliiats ning julgustage teda iseseisvalt kirjutama. Julgustage teda kirja panema oma mõtteid ja lugusid, mis temaga juhtunud. Tehke ise märkmeid ning laske lapsel neid kasutada. Pange kirja näites lapse poes, loomaaias või raamatukogus käimised.

* Ärge pange last pidevalt raskete raamatutega proovile — võimaldage talle lihtsa lugemise luksust, et ta võiks rõõmustada selle üle, mida teeb. Tegelikult loevad ju ka ainult vähesed täiskasvanud raamatuid, mis neid arendavad.

* Muutke keeleõpe ja lugemismängud igapäevaseks asjaks. Andke poodi minnes lapse ülesandeks siltide võrdlemine. Lugege koos retsepte või jälgige spordivõistluste tulemusi. Lugege teel peal plakateid või reklaame, otsige teiste riikide autode numbrimärke, pange tähele liiklusmärke või restoranisilte.

* Näidake üles huvi selle vastu, mida teie laps loeb. Lugege raamatuid, mida tema on lugenud ja mis on talle meeldinud, ning vestelge nendest. Ärge kritiseerige lapse valikut, rõhutage hoopis, et teile meeldivad need raamatud ka.

* Kuulake, mida teie laps räägib, ja ärge arvustage teda. Kiitke lapse edusamme, selle asemel et teda kogu aeg parandada. Rääkige lastele muinasjutte — ja olgu nende seas kindlasti ka lõbusaid!

* Lugege lapsele raamatut ette ka pärast seda, kui ta on ise lugema õppinud. Te võite lugeda talle neid raamatuid, mida ta ise veel lugeda ei suuda, aga milleks ta on emotsionaalselt ja intellektuaalselt valmis. Ettelugemine lähendab pereliikmeid ning loob usalduslikke suhteid.

* Olge intelligentne televiisorivaataja. Lemmiksaade võiks ärgitada rohkem lugema, televiisor ei saa mingil juhul olla raamatu aseaine.

* Olge hea eeskuju. Laske lapsel märgata, et teie ka loete, et teile meeldib see ja et te saate niimoodi teada asju, mida te enne ei teadnud.. Jagage lapsega oma raamatu huvitavaid või naljakaid kohti. Kõige olulisem on näidata lapsele, kuidas lugemine on teie ja tema elu oluline osa.