Niisiis võib järgnevasse suhtuda reservatsioonidega, ent põhiline kehtib siiski: varasem alustamine ei õpeta lapsele poti peal käimist kiiremini selgeks. Ameeriklaste uuring tõendab, et loomulikult võib potilkäimist harjutama hakata juba aastase lapsega, mingit kahju see ei tee, aga enamiku laste puhul kulub siis harjutamiseks lihtsalt kauem aega. “Potiküps” on ameeriklaste meelest alles kaks aastat täis saanud laps.

Uuringu viis läbi Philadelphia lastehaigla käitumispediaatriaosakonna direktor Nathan J. Blum, kes jälgis 406 17-19 kuu vanuse lapse potilkäimise harjutamist. Tegemist oli intensiivse harjutamisega, st vanemad panid lapse potile vähemalt kolm korda päevas.

Enamiku laste puhul ei paistnud potilkäimise harjutamine enne 24.-27. elukuud erilist tulemust andvat. Blumi hinnangul võiks potilkäimisega alustada kusagil 27. ja 36. elukuu vahel. Muidugi võib alustada ka varem, ja kui alustada varem, siis saab laps potilkäimise ka varem selgeks — ainult et õpetamine ise võtab rohkem aega ja on vaevarikkam. Kauem kui lapse kolmeaastaseks saamiseni Blum siiski oodata ei soovita, sest siis pole enam loota, et potilkäimine kiiresti selgeks saab.

Iga neljas laps Blumi uuringus osutus “potilkäimise geeniuseks”, aga kolme neljandiku laste vanemad peavad õpetamisega tõsiselt vaeva nägema. Osa lapsi lihtsalt saab selle asja varem selgeks. Kui lapsevanem näeb, et laps on potilkäimiseks valmis, aga ei ole veel 27 kuud vana, siis ei tasu loomulikult viivitada.

Kokkuvõtvalt näitas ameeriklaste uuring järgmist:

* Kui alustada intensiivset potilkäimise harjutamist enne lapse kaheaastaseks saamist, siis kulub asja selgekssaamiseks rohkem aega kui aasta.

* Kui alustada kahe-ja pooleaastase lapsega, siis kulub potil käimise harjutamiseks seitse kuni kaheksa kuud. * Kui alustada kusagil lapse kolmanda eluaasta ümber, siis kulub selleks neli kuni viis kuud.

* Ootamine kauem kui lapse kolmeaastaseks saamiseni ei tee harjutamisaega lühemaks.

Tõsi on paraku see, et Ameerika lasteaedades võib järjest rohkem näha nelja-aastaseid ja vanemaidki lapsi, kes ei oska ikka veel poti peal käia. Eestis ju mitte. Ja vaevalt leidub meil peresid, kus potilkäimise harjutamist alustatakse alles kolmeaastasega.

Küll aga võiks neid, kes potilkäimisega hädas, lohutada teadmine, et selle harjutamiseks valmis olevate laste vanusevahe võib olla kuni 15 kuud. Laps hakkab potil käima ikkagi alles siis, kui ta on ise selleks valmis.