Pulmadeks valmistudes valmistas pruut veimevaka, mis sisaldas majapidamisriistu, riideid ja mõnikord isegi riideid tulevasele abikaasale. Pruudi perekond andis talle kaasavara raha ja mõnikord ka majapidamisesemete näol. Tänapäeva pruutpaarile kingitakse raha ja majapidamisriistu enne pulmi korraldatavatel pidudel.

Laulatustseremoonia (sposalizio) viib läbi preester või volitustega riigiametnik. Vanade kirikutraditsioonide järgi on keelatud abielluda paastu ja advendi ajal. Abiellumisest hoiduti ka mais ja augustis, kuna esimene reserveeriti neitsi Maarja austamise kuuks ja teist seostatakse halva õnne ja haigustega. Mis nädalapäevadesse puutub, siis peeti pühapäevaseid pulmi paaridele kõige õnnelikumaks.

Kombed: vanasti ja nüüd

Vana kombe kohaselt pidi peigmees kandma taskus rauatükki, et tõrjuda eemale kurja silma, kuna tema õnnepäev võis tekitada teistes kadedust ning tuua seeläbi kaasa halba õnne. Pruut kandis loori, et kaitsta end halbade vaimude eest. Pulmakülalistele tõi kombekohaselt õnne loori rebimine.

Mõnes Itaalia regioonis purustas pruutpaar pulmapäeva lõpus kas vaasi või klaasesemeid. Kildude arv näitas, kui palju aastaid nad õnnelikult koos elavad. Tänapäeva Itaalias laseb pruutpaar mõnikord pulmapäeva õhtul taevasse tuvipaari, mis peab sümboliseerima head õnne.

Buste komme, mille kohaselt pruut kannab siidist kotti (la borsa), millesse külalised asetavad ümbrikud rahaga, on siiani paljudes Itaalia pulmades levinud. Sellega rahastatakse traditsiooniliselt väga luksuslikke itaalia pulmi. Tänapäeval aitab peigmehe perekond pruudi perel pulmi rahastada.

Perekondade ja sõprade ühendamine

Itaalia pulmade keskseks teemaks on toit (nutrimento). Pereeluga tihedalt seostatav toit on iga pidustuse keskpunkt. Ka tänapäeval näitab toidu rohkus perekonna jõukust ja mõjukust.

Sümboolsed head õnne toovad road on suhkruga piserdatud saiad, mida kutsutakse wandaks, ja mandlitega kaetud pulmakommid (confetti). Pruutpaari visatakse võrku köidetud kommidega, mis peab tooma viljakust. Vanasti söödi pulmades tordi asemel suhkurdatud mandleid, mida saadeti ka sõpradele ja pulmakülalistele, et sümboliseerida abielu, mis on "kibeda ja magusa ühendus".

Traditsiooniline itaalia pulm võib alata hommikul missaga ning pulmatseremooniale järgnev tants ja pidutsemine jätkub järgmise hommikuni. Pulmamuusikud mängivad traditsioonilisi mazzuccasid ja tarantellasid. Naistele serveeritakse magusaid ja meestele kangeid jooke.

Kõigepealt serveeritakse antipastat, mis koosneb marineeritud pipardest, oliividest, seentest, salamist, mortadellast, kalmaarist. Sellele järgneb mitmejärguline õhtusöök pastade, suppide, liharoogade ja puuviljaga. Söögi kõrvale serveeritakse veini ja muid jooke. Pärast õhtusööki pakutakse kõigile pulmatorti ja kohvi ning muid jooke.