Ja te ei ole ainsad. Hiljutises Women.com küsitluses tunnistas üle poole lugejatest, et on olnud seksuaalvahekorras töökaaslasega, kusjuures kolmandikul arenes sellest välja pikaajaline suhe. Suurem osa neist ei kahetsenud suhet ning soovitas soojalt sõpradelgi töö juurest armusuhteid otsida.

Armastust on liiga raske leida ning seepärast ei tasu eirata töökoha romantilist potentsiaali, kuna te veedate seal enamuse päevast. Niisiis, tagasi nurga taga suudlemise juurde. Kuidas tegutseda selliselt, et maksimeerida romantikat, hoides potentsiaalsed probleemid kontrolli all? Seitse näpunäidet armastuseks töökohal:

1. Olge kindel. Olge väga kindel.

Kõige delikaatsem (ja võibolla ka kõige ohtlikum) romantilise suhte etappe on tabada ära selle algus veel enne seda, kui nööbid hakkavad lendama ja kael kattub suudlustega. Kas tema käsi puudutas paberite ulatamisel teie oma juhuslikult või teadlikult? Kui te lähete koos komandeeringusse ning ta muudkui jutustab ja jutustab teie hotellitoa ukse taga, kuni te krabate tal rinnust ja rebite ta sisse, kas ta langeb teile joovastunult kaela või kaebab teid kohtusse?

See on raske küsimus: kas ta tõepoolest ihkab teid või kujutate te seda enesele ette? Kas te tõepoolest tahate teda või on see teie plaan karjääriredelil edasi jõuda? Kas teie ametialane suhe – tema on ülemus, teie olete ülemus, tema on väärtuslik klient – tähendab seda, et iga väärsamm toob kaasa ametialase katastroofi?

Tegelikus elus (s.t. mittetöises) võite kellele tahes külge lüüa ja kui tema ei ole huvitatud, ei ole see mingi katastroof. Aga töökoha romaanide juures peate olema kindel, et huvi on kahepoolne – et te mõlemad tahate üht ja sedasama ning et te mõlema olete tagajärgedeks valmis. Kuidas seda kindlaks teha? Rääkige temaga sellest, vaatamata sellele, kui piinlik see on.

2. Ärge küsige, ärge lobisege

Niisiis esimene, teine, kolmas ja sajas samm on astutud. Te olete teineteise järele hullud. Te tahate rääkida oma parimale sõbrale tööl, mis on teoksil. Õigupoolest tahaksite sellest firma siselehes kuulutada! Ärge seda tehke. Teie armuasjad ei ole töökaaslaste asi. Kui keegi küsib, naeratage mõistatuslikult ja muutke teemat.

Ja katsuge end kallima juuresolekul ohjeldada, vähemalt siis, kui kõik teised pealt vaatavad. Ärge käige teineteisega sagedamini lõunat söömas kui varem. Ärge tulge igal hommikul koos tööle ega lahkuga igal õhtul koos. Kui te arvate, et keegi ei pane teie üheaegseid tulekuid ja minekuid tähele, siis te eksite.

3. Teisalt ei lähe see kellelegi korda

Teisalt ei lähe see kellelegi korda. Kord otsustas üks kutt teatada olulise presentatsiooni lõpus, et abiellub töökaaslasega. Ta arvas ilmselt, et kõik hüppavad püsti ja õnnitlevad neid, et ansambel hakkab mängima polkat ja õhupallid lendavad lae alla.

Seda ei juhtunud. Esiteks oli enamus ammu aru saanud, et neil on suhe, seega ei üllatanud tema teadaanne kedagi. Teiseks, töökaaslased ei ole teie lähimad inimesed. Kui te haigestute vähki, teie ema sureb või te olete kõrvuni armunud oma assistenti, inimesed hoolivad sellest – aga mitte väga palju.

Aga peamine põhjus, miks teised ei suhtu sellesse samasuguse entusiasmiga kui teie, on see, et nemad ei näe selles pinna all pulbitsevat suurtele panustele tehtud armastus-iga-hinna-eest suhet, mis see teie jaoks võibolla on. Kuigi sellise suhtega kaasneb lubamatuse erutus, pidage meeles: nii tundub vaid teile.

4. Rõhutage keelatut

Töökoha romaanil on nii mõndagi sarnast abieluvälise suhtega. See on salajane, vallatu ja teil tuleb palju teeselda. Laske käia, teeselge. Laske tal kutsuda end prouaks. Kui te astute koopiaruumi, kus võib mida tahes juhtuda, heitke talle seksikas pilk ning kõndige siis välja. Töötage välja oma salakeel, milles selline süütu fraas nagu “ma saadan sulle memo” võib tähendada “mul ei ole täna aluspesu seljas”.

Ametlikkuse ja distantsi säilitamine töö juures on igati kasulik. Esiteks aitab see säilitada teie professionaalsuse. Teiseks, see aitab hoida asjad paigas, võimaldades teil säilitada kolleegi staatuse tööl ning mängida teist rolli kodus. Ja mis kõige olulisem, see aitab säilitada romantikat, mis on eriti raske siis, kui te kuulute nende hulka, kes töötavad 24 tundi päevas seitse päeva nädalas.

5. Segage jälgi

Tänapäeval jääb järjest rohkem inimesi vahele pigem valel aadressil saadetud sõnumiga kui ülemuse laual armastamisega. Hoidke elektroonilised sõnumid range kontrolli all. Te ju ei taha, et teie konkurent töö juures avastaks teie saladuse enne, kui te olete valmis selle päevavalgele tooma. Ja vaevalt et te tahate teatada oma armukese assistendile, milline ta ülemus alasti välja näeb.

Kontoris on diskreetne puudutamine turvalisem kui rääkimine ning rääkimine on turvalisem kui kirjutamine, kusjuures mistahes asi on turvalisem kui arvuti.

6. Kaitske oma territooriumi

Kui te järgite neid nõuandeid ja käitute otsekui teil ei oleks mingit armuasja käsil, tuleb teil valmistuda selleks, et keegi kaastöötajatest võib püüda tungida teie territooriumile. Kui kolleeg hakkab teie kallimale külge ajama, hoiatage teda ohtrasõnaliselt kaastöötajaga sõbrustamise ohtude eest. Ja kui teie kallim hakkab teist kaastöötajat taga ajama, saatke too teise osakonda tööle. Seejärel mõelge oma suhte üle tõsiselt järele. Järele mõelnud, saatke pigem oma kallim teise osakonda.

7. Lahkuminek on väga raske

Igasugune lahkuminek on alati raske, aga töö juures meenutab see piinamise eriti rafineeritud vormi. Teil tuleb lahkuminekule vaatamata teineteisega iga päev kohtuda – see on kohutav karistus olenemata sellest, kas te olete mahajäetu või mahajätja.

Ja mis kõige hullem, te võite olla sunnitud töötama meeskonnana, kavandama koos starteegiat või koguni sõitma koos komandeeringusse. Te ei pruugi kaotada töökohta luhta läinud kontoriromaani pärast, aga teil võib olla talumatu selliselt jätkata.

Võimalikud lahendused:

Te võite lahkumineku asemel ta lihtsalt lahti lasta. Ei. Või te võite iseennast teise osakonda või tütarfirmasse saata. Või kui keegi ei teadnud, et teil oli suhe ning te suutsite töö juures kainet pead säilitada, jätkake samas vaimus ja lootke, et küll aeg annab arutust.