Endine abikaasa (nimetagem teda näiteks Jüriks) oligi vist esimene, kellega menstruatsiooni ajal vahekorras olin. Ta on inimesena niivõrd avatud ja vabameelne, täiesti erinev minu senisest šovinistlikust ettekujutusest ning kodusest veenmisest, et “naiste asjad” on ainult naiste asjad ja et ükski mees ei pea ega saagi neist aru saada.

Jüri lihtsalt eksisteeris rahulikus kõikemõistmises: teadis, aktsepteeris, sai aru. Ja oskas olla täpselt nii mitte-pealetükkiv, et kõik kujunes kuidagi loomulikult ja iseenesest. Mina muidugi põdesin — mis sest, et duširuum käepärast ja Jüri pidas asjade kulgu täiesti loomulikuks. Õnneks olid “päevad” juba lõppjärgus, suurema verejooksu ajal poleks küll tihanud voodisse minna ja eriti veel esimest ööd koos veeta.

Pärast käisime koos duši all ja polnudki midagi hullu. Ent tegelikult: poleks olnud seda esimese-ja-võibolla-ainukeseks-jääva-öö uima, siis poleks ma ilmselt “päevade” ajal seksida tihanud.

Edasises kooselus sai küll üsna kindlalt paika pandud, et menstruatsioon on “püha aeg”, mil vahekord praktiliselt kõne allagi ei tulnud — minu enda initsiatiivil ja nõudmisel. Tema jaoks ei olnud menstrueeriv naine kuidagiviisi võigas, mulle endale tundus aga seks siis kuidagi ebanormaalselt räpane. Plekilised linad ja vajadus kohe pessu minna, muidu nahal kole korp… võeh.

Pealegi võib päevade ajal igasugu muid asju teha: näiteks mehele suuseksi. Kui muidugi üldse on vaja, sest nädalane auk seksielus ei tapa ju kedagi ja suhtele ei mõju pisikesed pausid ka häirivalt.

Minu teine kooselu on kooselu naisega. Ilmselge, et lesbilise suhte puhul on suuseksil väga suur roll — kui traditsioonilise mehe-naise vahekorra saab seda veel kuidagi puhtamalt ja esteetilisemalt sättida, siis… sõrmed ja suu — no ei õnnestu kuidagi.

Isiklikult: kui mu kaaslannal on “päevad”, siis mind see ei segagi. Vahetult enne seksi tuleb korralikult pesus käia ja tampoon aitab üsna hästi. Ent ikkagi on vahekord siis kuidagi eriti ettevaatlik, ja kui pidevalt end kontrollima pead, iga liigutust kalkuleerid, siis jääb spontaansuse puudumise tõttu suur osa lõbust puudu.

Hoolimata faktist, et ma ise teise “päevadest” suurt numbrit ei tee, ei kujuta ma hästi ette, et keegi mulle “päevade” ajal suuseksi teeks — olgu ma või survepesulast läbi käinud… Isiklik kompleks, saan aru. Meie suhtes olen mina nii ehk naa see, kel iseenda keha suhtes suuremad kompleksid — tema võtab asja vägagi lõdvalt. Niisiis olen nõus tegema, ent iseendale — no thanks

Lisaks räpasusele on menstruatsiooniaegsel seksil teinegi miinus: paratamatult suurendab see verejooksu. Tean, et väga paljud naised on “päevade” ajal eriti seksimaiad. Aga mul juba alateadlik refleks piirab isu. Järgmisel päeval ja samal öölgi on kõht valus ja voolus kahekordistunud — milleks paaritunnise pooliku lõbu pärast nii palju ebameeldivust tekitada.

Üldiselt, kui ikka mõlemad partnerid tahavad ja pesemisvõimalused on olemas, siis miks mitte. Muide, üldiselt jaguneb lesbide seas vastus küsimusele, kas seks menstruatsiooni ajal on ok, täpselt pooleks. Mida vanem, seda avatum ollakse; mida noorem, seda vähem on neid, kes seksi sel ajal lubatuks peavad.