Ent see oli ka kõige kardinaalsem seisukoht, millega Naisteleht asja uurides kokku puutub. Küsitletud vanuses 23-49, nii mehed kui naised, annavad eripalgelisi vastuseid, mis üldistusi eriti teha ei luba. Aga järelemõtlemise ainet pakuvad kindlasti. Sest midagi see ju ometi näitab, onju?

Homo- või heteroseksuaalsele orientatsioonile üheselt viitava üldistuse teeb 36-aastane naine (N36), kes väitis, et filmides “on alati nii”: see pidi olema üldtuntud märgisüsteem, mille järgi homod üksteist ära tunnevad. Ta lisab, et selle pärast kannavad homod ka enamasti liibuvaid pükse: et oleks kohe näha, kummas sääres. Homodel siis paremas. Siis on esimesest pilgust selge, kes on “õiged” ja kes “valed”, pole tarvis aega raisata ja tühja tuult tallata.

Heteroseksuaalsed mehed N36 arvamust ei kinnita. M49 tunnistab, et kannab vasakus, aga miks, sellest pole tal aimugi. Tema teada kannab vasakus suurem osa mehi. Ent seose kohta seksuaalse orientatsiooniga ei oska ta midagi arvata. “Ma pole pede vänta näinud,” teatab ta resoluutselt. M33 — allakirjutanule teadaolevalt absoluutselt heteroseksuaalne nagu M49-gi — aga teatab hoopis, temal “kaldub nigu tiba paremale”. Mõtleb veel korra järele ja kordab: “Kurat, no mul ikka nigu vajub jah paremale. Aga vana kooli rätsepad tegidki viigipükstel alati ühe sääre suurema. Vasaku vist. Tegelt, praegused vast kah teevad ühe sääre laiema kui teise.”

Homoseksuaalne M28 väidab, et riista asukoht sääres ei näita mitte kui midagi ja kogu teemapüstitus on läbi ja läbi meelelahutuslik. Ent ikkagi tunnistab ta, et sätib tihtilugu oma uhkuse nimelt paremale. “Väidetavalt jätavad rätsepad suuremaks nimelt vasaku poole, selle pärast annab paremale sättimine teatava väljakutsuva efekti,” põhjendab ta. “Nii et kui ma mõtlen riista püksisäärde panekule, siis panen paremale — aga loomulikult ja/või kiirustades kukub ta hoopis vasemale.”

“Minul ei kaldu mitte midagi mitte kunagi mitte kuhugi,” teatab M39, “sest minul on kõik alati otse.” Seda, et enamik kandvat vasakus, M39 siiski möönab. “Ma täpselt ei mäleta, aga selle kohta olevat isegi teaduslikke uurimusi tehtud. Pidi olema mingi seos parema- ja vasakukäelisusega, parema ja vasaku ajupoolkeraga.”

“Otse on ikka kõige parem,” sõnab ka M27. “Kui kuskile poole kaldub, siis tuleb sättida ja otseks panna. Otse on hea, sest siis on keha tasakaalus.” M27-l pole aimugi, kummas sääres valdavalt kantakse, aga ta pakub välja, et see on ehk seoses sellega, kummal küljel mehele magada meeldib. Samas, tema enda kohta see teooria paika ei pea, sest talle meeldib magada paremal küljel, mitte selili. Kuulnud, et mõne meelest näitab kõnealune nähtus seksuaalset sättumust, pakub M27 välja, et ju tema on siis bi. “Äkki lööb see alles hiljem välja,” naerab ta, sest seni on M27 teadaolevalt igatahes hetero mis hetero.

“Mul on nii pisike, et säärde ei käigi,” irvitab M29. Irvitab veel ja lisab: “Mul on kogu aeg kõva. Kogu aeg on püsti! Kaenla all.” Tõsineb siis ja soovitab: “Vaata ise, mina ei tea, mul on pohhui.” Viimaks pakub M29-gi välja seose parema- ja vasakukäelisusega, aga kumba pidi seos peaks kehtima — vasakukäelistel vasakus või paremas –, seda ta öelda ei oska. “Äkki oleneb sellest, kumb kott on suurem,” pakub ta veel. “Noh, selge see, et tillid ei ole kogu aeg otse. Ma arvan, et on sealpool, kuhu parasjagu juhtub. Jalgade asendist oleneb, kummale poole ära vajub.”

Et meeste käest Naisteleht selgust kätte ei saanud, siis pöördus ta veel kord naiste poole. Aga ei teadnud needki, kuidas asjad “päriselt” on. “Mina ei tea meestest midagi,” teeskleb N26 süütukest. “No minu meelest on sellega nii, et kui mees kannab aluspükse, siis ei olegi see ju mitte kummaski sääres, vaid hoopis aluspükste sees kinni.” Tema praegusel partneril küll olevat sedasi. “Või noh, kui see üldse kuskilt välja kipub, siis ülevalt.”

“Minu arust sõltub see ikka peamiselt pükstest,” pakub N35. “Vanameestel ju tolgendab emmas-kummas sääres, kuigi ma pole just uurinud, kummas. See on selle pärast, et neil on tihtilugu nisuksed nõmedad lontpüksid. Või äkki sellest, et mõnel ripubki põlvini. Aga heast materjalist püksid hoiavad asja ikka otse, neil on riista jaoks oma koht olemas — ja see asub keskel suunaga allapoole.”

“Ei, aga kas pole ikka nii,” vaidleb N23, “et tänapäeva kitsad püksid paigutavad asja hoopis ülespidi? Vaata suusatajaid, neil on alati kas kell 11 või kell 13. Ikka üleval jaa, all jääb ju ette. Baleriinid ja muud liibukakutid sätivad ikka ülespoole. Gravitatsioon kisub allapoole vabas olekus, aga püksid ei ole ju vaba olek.”

Ja nii ei saanudki Naisteleht meeste saladust teada, ei avaldanud seda ei mehed ega naised. Ja kuigi mitu pead on mitu pead, jäi tõde päevavalgele toomata. Ehk tead seda Sina, armas lugeja?