Seda võib järele uurida, küsides kallimalt otse: „Kas sa oled õnnelik?” Tõenäosus saada otsekohene ja aus vastus võrdub nulliga. Sellepärast, et ta:

a) mõtleb, et sa lunid komplimente, ning vastab: „Õnnelik jah, sest sina oled minuga”;
b) arvab, et sa kahtlustad teda milleski, — vastus on sama, kuid ta haarab oma mobiili järele;
c) hakkab sind kahtlustama — vastuse saad ikka endise, kuid ta haarab sinu telefoni järele.

On soovitav kuulata ka, mida ta räägib vabadel hetkedel sõpradega. Kui aga seltskonnas ei ole just filosoofia õppejõude ega poeete, siis vaevalt kõlab:”Tead, Sass, ma siin mõtisklen õnnest ja inimese kohast maailmas…”

Järele jääb veel üks väljapääs — lugeda, mida mõtlevad antud teemal tuntud ja kuulsad mehed.

  • „Liialt kuum ja kirglik armastus toob lõppude lõpuks endaga kaasa igavustunde ning on täpselt sama kahjulik, kui liiga maitsev toit seedimisele.” Ovidius.

    Psühholoogias on olemas reegel: mida rohkem keegi meile tähelepanu pöörab, seda vähem tahame talle samaga vastata. Meeste puhul pole see reegel, vaid lausa seadus. Piiritu armastus ja andumus röövivad neilt vabadustunde ning on vastuolus kaasasündinud soovile olla vallutaja.

    Järeldus: Tuleb käituda nii, et mees teaks — ta meeldib sulle, kuid on ka teisi inimesi. Sa armastad teda, kuid oled ka ise iseseisev isiksus. Üldiselt tuleb laveerida piiri peal.

    !!! See pole lihtne, sest tegelikult sa peadki olema iseseisev isiksus ning sul peabki olema hulk huvisid, mis ei sõltu sinu väljavalitust.

  • „Armastusel naise vastu on meie jaoks tohutu, mitte millegagi asendamatu tähendus; see on sarnane soolaga liha jaoks: immutades südant, kaitseb see seda riknemise eest”. Viktor Hugo.

    Kui hästi öeldud, eriti esimene pool! Teise võib ka asendada, näiteks nii: „Nagu päikesekiir lille jaoks”. Aga tänud sellegi eest. Sest vahel tundub ju tõepoolest, et kõik see — armastus ja suhted — ei huvita mehi kohe mitte sugugi. Oma tundeid näitavad nad üha vähem välja. Ja siis on neil veel jultumust imestada, kui neile seda öeldakse. „Kas sa siis ise ei tea, kuidas ma sinusse suhtun?” Tüüpiline meeste reaktsioon.

    Järeldus: Meeste ja naiste armastus väljendub erinevalt. Ära satu paanikasse, kui ei kuule pidevalt:„Kallim, ma kingin sulle selle tähe” või „Kullake, ma lendasin kohale armastuse tiibadel”. Tegelikult ta armastab küll, kuid teistmoodi.

    !!! Aga temalt üldse mitte midagi nõuda on samuti vale. Las ka tema arvestab sinu psühholoogia eripärasustega.

  • „Oma rumaluses on naised mehe jaoks suurim õndsus.” Erasmus Rotterdamist.

    Isegi kui arvestada, et Erasmus oli humanist ja kirjanik, ei tasu tema sõnu täht-tähelt võtta. Mehe jaoks on tähtis teada, et tema on targem, — see on küll puhas tõde. Kust küll selline soov? Bioloogiast: iga loomaliigi isastel on üleolekuvajadus veres.

    Järeldus: Demonstreeri oma intellekti ja võimeid tööl ning pea meeles, et meestel on elukaaslase soovitavate omaduste nimekirjas esikohal välimus ja headus.

    !!! Eriti ohtlik on jutustada oma isiklikest saavutustest juba esimestel kohtamistel (ja üleüldse pole tarvis eriti palju rääkida). Parem kuula teda, las räägib oma edusammudest.

  • „Kahte asja soovib tõeline mees — ohtu ja mängu.” Friedrich Nietzsche

    Meeste mängud ei muutu vanusega Ja kui muutuvadki, siis ehk realistlikumateks. Püstolid, autod, sõda, võiduajamised ja jalgpall — 3-aastaselt ja 20-aastaselt. Nad vajavad nii väga võistlusi, võite ja kiirust. Kas oled sa näinud naist, kes täie mõistuse juures kihutab tohutul kiirusel mööda mägiteid või ajab võidu teistega kiirteedel?

    Daamid sõidavad aeglaselt — neid segavad kontsad ja mure tagumisel istmel istuvate laste pärast, ka pole neil teravat vajadust adrenaliini järele. Meeste jaoks on aga ohutunne võrdne tõelise elu tunnetamisega.

    Järeldus: Vahel peaks korraldama ühiseid lõbustusi, mis väljuvad rahuliku elu raamest. Muuseas, psühholoogide arvates tõstab see tunduvalt seksuaalset tõmmet. Sõita ameerika mägedel, jalutada äikese ajal väljas, kolada vanas majas, kuulatades põrandalaudade kriiksumist ja tunnetades kummituste juuresolu, supelda tormises meres — kõik see pole mitte üksnesohtlik, vaid omal moel ka kasulik.

    !!! Ohtlik võiks siiski olla vaid parasjagu või üldse mitte päriselt. Ei tasu ju minna majja, mis kohe kokku kukub (tuletage meelde suvel juhtunut, kus tütarlaps seksimise ajal korrus allapoole kukkus!). Ka pole mõtet ööbida metsas, kus leidsite asotsiaali eluaseme.

  • „Et elada oma elu õnnelikult, tuleb pea ees sukelduda lemmitegevusse.” George Bernard Shaw.

    Seda võib uskuda kasvõi juba sellepärast, et nii on öelnud 94-aastaseks elanud mees. Tal oli küllaldaselt aega kontrollida erinevaid õnne variante. Psühholoogid ei vaidle vastu: mehe jaoks on tähtsad just nimelt professionaalsed saavutused, oma tähtsuse tunnetamine töös, millega ta tegeleb. Karjäär on tema jaoks eluväärtuste hierarhias esimesel kohal.

    Järeldus: Tuleb selle teesiga arvestada — suhtuda austavalt tema töösse, isegi kui see polegi teab mis hea. Sinu meelest.

    !!! „Vali — kas mina või töö?” Selline lähenemine on suur viga. Isegi kui ta alguses valibki sinu, jääd hiljem just sina tema probleemides süüdlaseks pooleks.

  • „Tülisid ja ütlemisi peavad mees ja naine igal pool ja alati vältima, kõige enam aga abieluvoodis.” Plutarchos

    Öeldud meie ajaarvamise I sajandil. Sellest ajast alates on selles tõdemuses veendunud kõik, kellel on olnud lähedasi suhteid. Elu intiimne pool mõjub nii füüsilisele kui ka psüühilisele enesetundele, määrates seega inimese meeleolu ja enesehinnangu. 20-40-aastased mehed peavad aga üldse peamiseks abiellumise motiiviks regulaarset seksi.

    Järeldus: Seks peab olema. Alati, igal pool ja võimalikult palju.

    !!! Seks ei tohi saada tülide põhjuseks, kuid leppimiseks on see suurepärane vahend.

  • „Tavaliselt on mehel meeldivam näha kaetud lõunalauda, kui kuulata, kuidas tema naine räägib kreeka keeles.” Samuel Johnson

    Erandiks on, kui kreeka keel on emakeel. Kuid ka sellel juhul on keel väärt lisand neljakäigulise lõunasöögi juurde. Ja olgugi kinnitus, et tee mehe südameni kulgeb kõhu kaudu, on tugevasti liialdatud (igal juhul on teada ka teised teed), ei tohi siiski unustada esmaseid bioloogilisi vajadusi. Nii nagu ka seda, et kodust hubasust hindavad nad kõrgelt, isegi kui nad arugi ei saa, millest see koosneb.

    Järeldus: Korra loomine ja toidu valmistamine lasub sinu habrastel õlgadel. Võib muidugi valida, kas teha kõik ise või kutsuda appi spetsialist. Kui jagad olmekoorema oma teise poolega, pea meeles: meeste ettekujutused tervislikust toidust erinevad oluliselt naiste omadest.

    !!! Rohkearvulised näited tõestavad, et regulaarselt, õigeaegselt ja kvaliteetselt kaetud laud tekitab soovi… et keegi hakkaks rääkima kreeka keeles.

  • „Abielluma peab niisamuti kui surema, see tähendab, kui teisiti pole enam võimalik.” Lev Tolstoi

    Kes oleks arvanud, et just tema nii kirjutab? Kuid seda enam on kurb, et see on tõde. Pole saladus, et mehed püüavad abielluda vähem kui naised. Paljudel põhjustel. Sellepärast, et perekond ja lapsed assotsieeruvad neil vastutustundega. Sellepärast, et nad kardavad ilma jääda harjumuspärasest elust. Sellepärast, et nad ei ole pulmapeol tähelepanu keskpunktis — neil ei ole ju nii ilusat kleiti.

    Järeldus: Hädavajalik on teda veenda selles, et teisiti pole võimalik (loomulikult ainult siis, kui sa juba ise nii mõtled). Las tal kujuneb rida arusaamu: mul on temaga hea olla — mul on temaga parem kui kellegi teisega — hea oleks temaga alati koos olla — huvitav, kuidas seda teoks teha? Ja siis juhi ta õige vastuseni, sirvides „juhuslikult” ajakirja, kus ilutsevad pulmakleidid või vaata igatseva pilguga lapsevankrit.

    !!! Idee peab olema tema oma (või vähemalt nii peab ta mõtlema). Ja ei tasu hõisata: „Hurraa! Lõpuks ometi!” — isegi kui oled seda hetke terve igaviku oodanud. Parem oleks imestada, veidi häbelikkust üles näidata, erutuda… otsekui oleks sul vaja järele mõelda.

  • „Õnnelik on see mees, kes öösel läheneb sihikindlalt kodule, kus, nagu ta teab, ootavad teda turvaliselt naine ja lapsed.” Frans Emil Sillanpää

    Lubage küsida, kuhu ta enne seda sihikindlalt lähenes? Miks ta juba õhtul ei tulnud sinna, kus teda oodatakse? Aga sellepärast (muide, seda ütles keegi teine), et naiste jaoks on kodu koht, kus nad asuvad, meeste jaoks aga koht, kuhu nad tagasi tulevad. Nad jäävad alati natuke ränduriteks. Viibida nelja seina vahel on mehe jaoks tohutult raske. Ja ometi on neile eluliselt tähtis teada, et need neli seina on olemas ja seal oodatakse neid alati.

    Järeldus: Naasmine koju peab olema pidulik sündmus — olgugi et kallim ei tulnud just sõjast, vaid lihtsalt nõupidamiselt. Sinu poolt peab olema siiras rõõm, suudlus ja hell pilk, alles pärast tulgu temapoolne selgitus, miks peeti nõu kella kaheni öösel ja mis mõjus nii tugevalt, et kallim ei seisa praktiliselt jalgadel.

    !!! Ülekuulamise võib üldse ära jätta, siis tekib järgmisel korral võimalus kuulda kibedat tõtt: reedeti on neil tavaks õlut juua. Ja mitte kellelgi pole õigust seda traditsiooni lõhkuda.

    Loomulikult pole see siin kogu tõde meestest. Sest kinnitus, et kõik nad on milleski sarnased, on sama õige, kui mõte, et nad on täiesti erinevad. Ja ka õnn on neil erinev.