Pärast pikki kuid väldanud usaldusväärse partneri otsimist leidsite te lõpuks selle õige ning olete õnne tipus, aga mõne kuu pärast on teil tunne, et miski on paigast ära, kuigi mees on täpselt selline, keda te alati tahtnud olete.

Võibolla tuleneb see sellest, et te istute teleka ees juba kümnendat korda sellel nädalal? Või otsustas mees minna järjekordselt lumelauaga sõitma, vaatamata sellele, et see on teie esimene koosolemise nädalavahetus üle hulga aja, ning teie lohisete lihtsalt kaasa. Kui see kõik kõlab tuttavlikult, on teie näol tegemist armastuse kameeleoniga.

Mõelge Julia Robertsile “Põgenevas pruudis”, kes seadis alati teiste huvid enese omadest kõrgemale (ta isegi ei teadnud, millist munatoitu talle meeldis süüa, kuna ta valis alati selle, mille ta peigmeeski). See on pelutav sündroom, mis näitab seda, et te kujundate oma eelistusi uue kavaleri huvide järele ning kujundate ümber ja manipuleerite oma isiksust, et temaga sobida. See on lõks, millesse paljud langevad – me muudame ennast partneri sotsiaalseid vajadusi silmas pidades, ilma et me sellest arugi saaksime. Te tahate luua endale turvatunnet, saades oma mehele “ideaalseks partneriks”.

Võib ju tunduda, et me oleme väga ebakindlad, aga see on tegelikult hõlpus viga. On loomulik, et me püüame uue partneriga näidata end parimast küljest ning otsime aktiivselt ühiseid huvisid ja väärtusi. Aga armastuse kameeleonid ei tea, millal pidama jääda. Kui teised lähevad välja riskile ja jäävad kindlaks oma sõltumatuse ja huvide juurde, kohandavad nemad oma elu mugavalt mehe omaga.

Sellised naised ei saa arugi, et nad toovad ohvriks hobid ja huvid, millega nad tegelesid kaua enne seda, kui too mees nende ellu astus.

Jäägitu kompromiss

26-aastane Maria on oma kameeleoni staatust mõistnud. “Mulle meeldis sõpradega suhelda. Me käisime baarides neli korda nädalas. Nüüd näen ma neid poole vähem, kuna kogu mu vaba aeg kulub Davidilele – ja tema mootorratastele. Me läksime esimesel aastal umbes viis korda lahku, kuna ma sain ta peale pahaseks ja väitsin, et kõik tema elus paistab keerlevat ümber tema ja ta hobi – mootorrataste. Seejärel andsin ma aeglasele kergele elule järele.

Me ei vaidle enam ja mõnikord ma mõtlen, et olen loobunud sellest, mida ma elult tegelikult tahan. Ma armastan Davidit, aga kui ta parajasti ei vaata telerist võiduajamisi, on ta internetis mootorratturite jututoas. Enamuse nädalavahetusi käin ma temaga ratturite kogunemistel ja kauplustes, kuigi ma tegelikult tahaksin minna maniküüri. Ja ma teesklen senini huvi tema mootorratturikire vastu. Ma tean, et see on minu poolt liigne kompromiss, aga ma ei tea olukorrast väljapääsu."

Mis sunnib meid oma elu partneri seltsieluga kohandama meie endi huvide arvel? Selleks põhjuseks võib olla kaaslaste surve. Me näeme, kuidas meie sõbrad sõlmivad mugavad suhted ja tahame sama. See saadab meie ajju alateadliku sõnumi, et me vajame seda oma elus. Põhiline on olla aus – nii iseenda kui mehega oma elus – suhte algusest peale.

Valgus tunneli teises otsas

Kunagi ei ole liiga hilja, sest nii nagu armastuse kameeleon end alguses muudab, võib ta ka rutiinist välja rabeleda. “Ma kasvasin üles perekonnas, kus mulle õpetati olema mina ise,” meenutab24-aastane naine. “Me ei hüljanud kunagi oma unistusi kellegi teise pärast. Siis ma kohtasin oma poissi ja kõik muutus. Ta oli 32 ja minust kogenum. Ta oli pikk, väga kena ja oma firma juht. Ma ei olnud kunagi kedagi temasarnast kohanud ning ma püüdsin alateadlikult sobitada end tema luksusliku elustiiliga.

Esimesena langes ohvriks mu seltsielu. Mul oli alati olnud umbes viiest sõbrast koosnev sõprusring, kellega ma kohtusin vähemalt kaks korda nädalas ja nädalavahetustel. Minu mees käis alati peentel pidudel ja ma tundsin endal survet käia temaga kaasas, kuna kartsin, et ta võib kohata kedagi teist. Ma olin muutumas hoopis teiseks inimeseks, kuna salamisi ma vihkasin neid üritusi, sest see ei olnud muud kui suhete loomine ja tühi sõnakõlksutamine, mis ei ole minu jaoks. Mehele meeldisid kallite kaubamärkidega riided ja imidzh – ta ei olnud nõus minema laupäeva õhtul kuhugi, kui ürituse külaliste nimekiri ei olnud muljetavaldav.

Enne tegin ma oma sisseostud tavalistest kauplustest, nüüd aga hakkasin ma käima kallite moefirmade kauplustes, et kavalerile muljet avaldada. Ma elasin üle võimete ning suhte arenedes sain ma endale kaela võlad. Ma tegin selle vea, et kolisin temaga kokku elama. Siis muutus ka mu suhtumine.

Ühel õhtul – see oli kuus kuud pärast meie esimest kohtamist – valmistasin ma talle väga erilise õhtusöögi, kulutades šampusele ja söögile enda jaoks suure summa. Ta pidi tulema otse töölt koju. Kolm tundi hiljem vaarus ta joobnuna sisse koos oma trennisõpradega. Ta oli hüpanud baarist läbi, et sealt spordivõistluste ülekannet vaadata. Nädal hiljem midagi minus murdus ja ma jätsin ta maha. Ma nägin otsekui valgust! Ma ei pidanud kulutama rohkem raha, kui ma teenisin, et end hästi tunda. Mulle meenusid kõik asjad, mis mulle enne meeldisid.”

Realistlik ellusuhtumine on peamine vastumürk sellistel puhkudel. Kulutage aega sellele, et õpite tundma iseennast, oma väärtusi ja kirgi.

Kameeleoni-kalduvustega naistele võib soovitada kindlustada oma sõltumatust võimalikult varakult. Nad peaksid endiselt kohtuma oma sõpradega, teadma, millised on nende seisukohad, säilitama oma huvid, teadma ja olema suutelised küsima mehelt seda, mida nad vajavad. Naise individuaalsus on see, mis loob aluse pikaks ja õnnelikuks suhteks. Ja kui suhe peaks minema lõhki, ei ole naine masendunud, kuna tal on alles tugev alus, millele oma uus elu ehitada.

Millest te aru saate, kas te olete armastuse kameeleon või mitte?

· Te ei ütle talle, mis tunne teil tegelikult on, kui ta teie sünnipäeva ära unustab.

· Te vajate teda, et ta ütleks teile, et teie valmistatud söök on hea, te ei suuda oma arvamust usaldada.

· Te riietute nii, nagu talle meeldib, ja kannate sellist soengut, mida tema eelistab, kuigi see ei pruugi teile endale meeldida.

· Te lähete talle tööle/spordivõistlusele /kõrtsi järele, kui tema seda tahab.

· Te ei taha, et ta näeks teid siis, kui te ei näe kõige parem välja (ilma jumestuseta, villastes sokkides, sassis juustega).

· Teil on pühapäeva õhtul tühi tunne, otsekui ei oleks te nädalavahetusel midagi teinud, kuigi teil olid käed-jalad tegemisi täis – tema omasid.

· Te olete loobunud sõpradest, kes talle ei meeldi.

· Te ei ole talle öelnud, et vihkate ta lemmikCDd/sviitrit/aluspükse/asendit seksi ajal.