Järgnev pole pärit seni teadaolevalt kirjutamata ooperist “Mehed on inglid, naised koletised”, vaid kogemuse ja vaatluse teel tekkinud tähelepanekud selle kohta, kui avarad on naise võimalused oma mehe elu väljakannatamatuks muuta. Olgu järgnev repertuaar käiku lastud tahtes või tahtmata: see toimib. Piisab tegelikult ühe võtte järjekindlast rakendamisest, et mees hakkaks ennast tundma viimase tõprana, kes pole väärt vähimatki lugupidamist, armastusest rääkimata.

1. Andke mehele pidevalt mõista, et te elate temaga koos ainult parema puudusel. Või et te olite noor ja loll, kui paari läksite või koos elama hakkasite. Las ta tunneb päevast päeva, et ta on ainult varumees, kelle aeg saab otsa, kui tuul pöörab ja elu oma lahkemat nägu näitab. Seni aga kasutage täies mahus kõiki hüvesid, mida ta teile pakub. Tehke seda ilma igasuguse südametunnistuspiinata, sest mees on teile andnud ainult seda, mis on tema kohus. Seevastu teie olete tema jaoks teenimatult saadud kingitus, millega tema vääriliselt ümber käia ei oska.

2. Rõhutage pidevalt, et te pole temaga rahul. Ärge unustage talle õhtuti meenutada, et ta ennast peseks, ja viige talle hommikul habemeajamistarbed voodisse — muidu läheb ta jälle kraapimata lõuaga tööle. Öelge talle, et tema deodorant haiseb vastikult ning te pole iial sallinud seda sorti aluspükse, mida tema kanda eelistab.

Lisage, et tema lips on lihtsalt rõve ja juukselõikus Noa-aegne. Kui ta tööl on, siis helistage talle päeva jooksul mitu korda, tuletades meelde, mida ta kõike veel tegema ja tooma peab, enne kui julgeb teie ühise ukse taha kraapima tulla. Iga kord, kui ta töölt tuleb, lugege talle ette seni ikka veel puudu olevate kodus tarvilike asjade nimekiri. Ärge avaldage talle iial tunnustust — ka mitte siis, kui ta kogemata midagi hästi teeb. Las ta tunneb, et peab rohkem pingutama. Ja olgu rõõmus, et teda üldse talutakse.

3. Ärge laske tal kunagi puhata. Kui ta ennast töölt tulles väsinuna diivanile heidab ja televiisori lahti keerab, vaikimisi oodates, et äkki te toote talle söögi kätte, siis on soovitav toit üldse tegemata jätta, see talle näkku visata või ette kanda tänituste ja hala saatel. Kindlasti meenutage, et telekavaatamine, diivanil külitamine ja ajalehtede lugemine on maailma kõige mõttetum tegevus.

Kui tal on mõni hobi, siis halvustage seda, kuidas jõuate. Kindlasti kasutage iga korda, kui ta tahab koos sõpradega välja minna, selleks, et temas südametunnistuspiinu tekitada. Sest mida kõike olete teie perekonna õnneliku käekäigu nimel teinud, millest kõigest loobunud! Tema aga käitub nagu viimane tänamatu lurjus, kes otsib ainult madalat meelelahutust ja mugavat äraolemist.

4. Andke mõista või, veel parem, öelge otse näkku, et teie seksuaalelu ei rahulda teid. Kui ta peaks korra voodis ebaõnnestuma, siis visake seda talle nina peale vähemalt kuu aja jooksul, aga mida kauem, seda parem. Kui tema seksuaalsed soovid on teie omadest suuremad, siis öelge, et tunnete ennast tema seltsis nagu jälgi isase metsloomaga, kes kargaks kõike, mis elab ja liigub.

Nii esimesel kui ka teisel juhul andke kindlasti mõista, et ta teeb voodis kõike valesti. Eriti hästi mõjub see, kui väidate, et tema riist on liiga väike/liiga lühike/liiga jäme/liiga tume/liiga mis iganes. Eks te ise tea paremini, mis sel viga on. Mõnel juhul pole kindlasti ülearune viidata arstiabi vajadusele.

5. Rõhutage üha, kui halb isa ta on. Rääkige iga päev sellest, mida kõike ta pole koos lastega ette võtnud. Tooge ette oma saavutused laste kasvatamisel ja arendamisel, ning märkige, et kõik laste edusammud on teie teene. Möödaminnes märkige, et tegelikult lastel nagu polekski isa. Tehke seda loomulikult laste kuuldes, unustamata nentida, et nii oli see juba siis, kui lapsed olid päris pisikesed.

Ärge laske mööda ühtegi võimalust, et häälestada lapsi isa vastu. Aeg-ajalt on soovitav ohata, et kui te oleksite teadnud, missugune vilets isa temast saab, siis poleks te eales temaga ainsatki last tahtnud.

6. Halvustage kõike tema sugulasi ja sõpru. Kui ämm teile külla tuleb, siis kehastuge lõppematu ülekohtu all kannatajaks. Olge ämmale elav etteheide, et ta on säärase tolguse ilmale toonud. Kui ämm lahkub, siis kaevake, et teil valutab pea tema talumatu vada kuulamisest. Äiale andke mõista, et ta pole osanud pojast meest kasvatada. Ja oma mehele öelge ikka aeg-ajalt, et ega käbi kännust kaugele ei kuku — kui juba isa on selline, mis siis pojast tahtagi. Rõhutage mehele, et tema suguseltsiga suhtlemine on teie jaoks tõeline piin ja kõige parem oleks, kui nad teie juures oma nägu ei näitaks.

Viimane sobib ka kõigi mehe sõprade puhul. Öelge otsesõnu, et tema sõbrad on viimased molkused, kelle nägemine ajab teil südame pahaks. Ärge pakkuge ühelegi tema sõbrale iial kohvi, rääkimata millestki söödavast.

7. Rõhutage igal võimalikul ja — miks mitte — ka võimatul juhul, et teil on raske. Nähke alati võimalikult väsinud ja kurnatud välja: teil on selleks täielik õigus. Loobuge ennast meikimast ning kandke kodus kitlit või lohvakat T-särki. Milleks enda eest hoolitseda, kui tema ei liiguta lillegi, et teid veedelda?

Millal ta teile õieti viimati lilli kinkis? Millal te viimati koos reisimas käisite? Millal ta teile ütles, et annab teile laste kõrvalt vaba õhtu ning peseb nõud ise ära? Ega ei tule ette küll. Kui teie kooselus on üldse kunagi midagi ilusat olnud, siis oli seda nii vähe, et seda ei maksa meenutadagi, ja küllap oli see ka nii ammu, et kes seda enam mäletabki. Ja üldse, milleks te peaksitegi halva mängu juurde head nägu tegema? Elu ju ongi raske. Eriti veel, kui on selline mees!

Kindlasti on veel arvutuid võimalusi, nii et laske aga fantaasial lennata. Ja kindlasti on mehe käsutuses sama võimsad vahendid naise enesetunde ja –hinnangu hävitamiseks kui siinsed, kes seda eitada võiks. Ainult et… kui teie mehest enam tõesti millekski asja ei ole, siis on ehk viimane aeg järele mõelda, kas te tõepoolest seda tahtsite. Sest enamasti on siiski nõnda, et kui elu kisub viltu, siis on selles oma osa mõlemal, nii mehel kui ka naisel. Keegi ei keela olla naisel see esimene, kes teineteise hävitamise repertuaari käiku laskmata jätab.