KÜSIMUS:1996. aastal avastati mul suuremõõtmeline tsüst vasakus munasarjas, mis õnnetuseks ravile ei allunud ja lõpuks oldi sunnitud opereerima. Paraku kaotasin siis ka munasarja. Nüüd avastati ultraheliuuringutel tsüst ka paremas munasarjas tsüst.

Mis ikkagi on see tsüst, on neid erinevaid ja millest nad tekivad? Milline on ravi ja kas alati on vajalik kirurgiline sekkumine? Kas ma pean oma lapsesaamissoovi loomulikul viisil tõesti maha matma?

VASTUS:
Munasarjades võivad tekkida funktsionaalsed muutused, mis kutsuvad esile tsüstide tekkimist. Tavaliselt on see seotud hormonaalsete muutustega või põletikuliste protsessidega. Nendel juhtudel tsüstid taandarenevad iseenesest 3 - 6 kuu jooksul või kaovad peale hormonaalset või põletikuvastast ravi.

Osa tsüstidest, mis on seotud näiteks endometrioosiga või kaasasündinud munasarjade muutustega, vajavad operatiivset eemaldamist. Oluline on hinnata, kas tsüst on funktsionaalne või on tegemist munasarjakasvajaga.

Kõik munasarjakasvajad vajavad operatiivset ravi, kuna on risk pahaloomulistele muutustele. Vaatamata sellele, et 85% kõigist munasarjakasvajatest on healoomulised, esineb pahaloomulisi kasvajaid igas vanuserühmas. Kas munasarja moodustis on vaja eemaldada või on võimalik oodata ja teha konservatiivset ravi, otsustab naistearst lisauuringute abil (Näiteks ultraheli uuringuid, tumor markerid, laparoskoopiat, teoreetiliselt võib teha ka kompuuter tomograafia või MRI uuringu).

Peale operatsiooni on võimalik hinnata munasarja reservi ja selle alusel teha järeldusi, kas munasarjad teoreetiliselt on võimelised produtseerima munarakke või mitte ning kui reaalne on rasestumine loomulikul teel. Ka lihtsalt ootamine võib täita Teie soovi rasestuda, kuid kasulikum on peale operatsioone ja korduvaid tsüstide tekkimisi siiski teha uuringuid, mis näitavad Teie rasestumise shansse. See aitab teha õigeid otsuseid, sest mõnikord võib munasarja funktsioon peale korduvaid operatsioone langeda nii, et ka kunstliku viljastamise programmis, vaatamata munasarjade stimulatsioonile, munarakkude produktsioon puudub. Aga naine saab rasestada ja last kanda kasutades doonori munarakku.

Dr. Andrei Sõritsa,
Naistearst,
Tartu Tähe Erakliiniku juhataja Saada oma küsimus