KÜSIMUS: Mis on bakteriaalne vaginoos? Millised on haigunähud ja võimalikud tüsistused? Kuidas see levib ja miks kordub? Kas bakteriaalne vaginoos võib põhjustada raseduse katkemist?

VASTUS:
Bakteriaalne vaginoos on tupe mikrofloora muutus, mille puhul haigusttekitavad bakterid tõrjuvad välja normaalselt tupes asuvad piimhappebakterid. Teiste sõnadega võivad naise organismi kaitseraktsioonide nõrgenemisel hakata vohama mitte tingimata patogeensed mikroobid ja põhjustada nii mittespetsiifilist tupe põletikku. Bakteriaalset vaginoosi põhjustavad peamiselt järgmised mikroobid:

Gardnerella vaginalis,
Bacteroides-tüved,
Mobiluncus-tüved,
Mycoplasma hominis,
Ureaplasma urealyticum.

Bakteriaalne vaginoos on tupes üks sagedamatest põletikulistest protsessidest - esineb kuni 60% uuritud patsientidest. Peamiseks kaebuseks bakteriaalse vaginoosi korral on halvalõhnaline (vänge, kalalõhnaline) voolus, mis muutub eriti tugevaks menstruatsioonieelsel ajal ja pärast suguühet. Tupeeritis on hallikas-valge, piimjalt homogeenne. Võib lisanduda ka kerge suguelundite kihelus.

Bakteriaalne vaginoos ei ole suguliselt ülekantav haigus, kuna kõiki ülaltoodud mikroobe on madalas kontsentratsioonis võimalik leida nii meestel kui naistel.

Kuna bakteriaalne vaginoos võib põhjustada raseduse katkemist (ka 22. rasedusenädalal) ja enneaegset sünnitust, siis on oluline juba raseduse alguses emakakaela- ja tupeproovide analüüs põletikule ja vajadusel ka ravi.

BV on vaja ravida sõltumata raseduse suurusest. Ohtlikuks perioodiks embrüo arengu suhtes loetakse raseduse suurust kuni 7 nädalat. Raviks kasutatakse nii lokaalset (tupe kaudu) kui ka suukaudset ravi, põhiliselt metradinazoli või klindamycini rühma preparaatidega.

Bakteriaalset vaginoosi ravitakse nii suukaudu võetavate kui ka tupesiseste ravimitega. Partneri ravi pole esimesel korral vajalik. Kui naine ei ole ravi järel paranenud või bakteriaalne vaginoos kordub, siis tuleb ka partnerit uurida ja vajadusel ravida. Arvestada tuleb ka tupe mikrofloora muutusi soodustavate riskifaktoritega: mitmed partnerid, vaginaalsed rasedusvastased preparaadid, tampoonid ja emakasisesed rasedusvastased spiraalid, mittegenitaalsed infektsioonid, lai spekter antibiootikume, immuunsüsteemi puudulikkus ja hormonaalsed häired.

Profülaktikaks on soovitav hapupiimatoduline dieet (jogurt, keefir jm.) BV korral on suurenenud risk haigestuda väikevaagna organite põletikesse.

KÜSIMUS: Kuidas suhtuda raseduse ajal (27. nädal) bakteriaalse vaginoosi ravisse küünalde "Flagyl" (12 tk. õhtuti) ja antibiootikumi ravisse Metronidazol (kokku 8 tbl. 2 päeva jooksul). Millist ohtu kujutab see lapsele?

Need on õiged ravimid bakteriaalse vadinoosi raviks. Kui ravi mitte teha, siis on oht lootemunakestade põletikule ja enneaegsele sünnitusele, samuti ka põletikulistele protsessidele peale sünnitust ja vastsündinu haigestumisele. Selle raseduse suuruse puhul ei mõjuta need preparaadid negatiivselt raseduse kulgu ega vastsündinu arengut.

Dr. Andrei Sõritsa ,
Naistearst,
Tartu Tähe Erakliiniku juhataja

Vaata ka : Kolibakter