KÜSIMUS: Olen 26 aastane. Jaanuaris rasestusin elus esimest korda. Laps oli planeeritud, kõik vajalikud günekoloogilised uuringud tehtud. Märtsi keskel selgus, et rasedus on peetunud ja mulle tehti puhastus. Ultrahelis käisin veebruaris ja arst oli juba siis loote arengu peatumist kahtlustanud. Mulle ei öeldud midagi. Minu viimase raseduse kuu jooksul tekkis mul nii äge põletik, et käisin ka teist korda puhastusel ning läbisin 3 antibiootikumi kuuri.

Kas peaksin edaspidi muret tundma mingite muude tüsistuste pärast? Kas võib olla tegemist eelsoodumusega peetunud raseduseks? Peale haiguslehe lõpetamist esineb iga päev tihti peapööritust. Kas põhjuseks võivad olla lähestikku tehtud narkoosid või mõni muu peetunud rasedusega seotud tegur?

VASTUS:
Peetunud rasedust ultrasonograafia abil on võimalik tänapäeval kindlaks teha võrdlemisi kiiresti. Kuid loote arengu mahajäämine võib kesta kuude viisi ja otsustada, millal rasedus tuleb lõpetada, on raske.

Valesti arenenud lootemuna on sageli heaks pinnaks põletiku tekkeks, ka raseduse peetus võib olla seotud põletikulise protsessiga. Enamikel juhtudel on vajalik põletikuvastane ravi.

Peetunud raseduse põhjuseid on väga erinevaid, kuid enamasti teeb loodus lihtsalt vigu, mistõttu lootemuna ei ole võimeline edasi arenema ning jääb seisma. On olemas juhtumeid, kui kindel faktor põhjustab raseduse seismist ja rasedus korduvalt peetub. Enne järgmist raseduse planeerimist pöörduge naistearsti poole, et võimalikult välistada riski faktoreid.

Mis puutub peapööritusse, siis see võib olla seotud stressiga. Kui situatsioon kordub, soovitan pöörduda perearsti poole, et välja selgitada selle põhjused.

Tahan lisada, et Te ei saa ennast süüdistada looduse vigade pärast ning korduvalt sellised situatsioonid tekivad ainult umbes 1% naistest. Loodetavasti areneb järgmine rasedus normaalselt.

Dr. Andrei Sõritsa,
Naistearst,
Tartu Tähe Erakliiniku juhataja
Kliiniku tel: 07/ 348 145