KÜSIMUS: Arst kirjutas mulle mulle Novynette tabletid. Mille järgi arstid otsustavad, milliseid pille patsiendile kirjutada? Mis erinevus on minipillidel, kombineeritud pillidel ja kolmevärvilistel pillidel?

VASTUS:
Novynette tabletid on monofaasilised, see tähendab, et iga tablett sisaldab sama annust östrogeenseid ja gestageenseid hormoone, mis on piisav raseduse vältimiseks. Preparaat pärsib ovulatsiooni ja muudab emakakaela kanali limakorgi spermatosoididele raskesti läbitavaks ning takistab viljastatud munaraku implanteerumist emaka seinale. Tavaliselt taluvad patsiendid preparaati hästi. Harva võivad tekkida menstruatsioonidevahelised verejooksud, emakakaela lima erituse muutused, tupeinfektsioonid, näiteks kandidoos. Tablettide võtmine tuleb lõpetada, kui tekivad migreenitüüpi peavalud, nägemis- või tundlikkushäired, tromboflebiidi või tõusnud vererõhu korral.

Arstid valivad preparaadid vastavalt näidustustele ja vastunäidustustele ka oma eelistuste ja kogemuste alusel.

Minipillid sisaldavad keskmisest väiksemaid doose.
Kombineeritud pillid sisaldavad nii östrogeenseid kui gestageenseid hormoone, kuid raseduse vältimiseks võib kasutada näiteks ka ainult gestageenseid hormoone. Novynett on kombineeritud preparaat.
Kolmevärvilistel pillidel on erinevatel värvidel erinev hormoonide kontsentratsioon, et tabletid sobiksid rohkem füsioloogilise menstruaaltsükliga.

Kui alustasin nende võtmist, siis peale päevade lõppemist hakkas tupest väga vähe erituma helepruuni voolust. Kas tegemist on mingisuguse kõrvalnähtusega ja see möödub või need tabletid mulle ei sobi?

Kui see ei möödu kahe-kolme kuu jooksul tablettide kasutamisel, tuleb need vahetada.

Dr. Andrei Sõritsa,
Naistearst,
Tartu Tähe Erakliiniku juhataja
Kliiniku tel: 07/ 348 145