K: Kas klamüdioos levib vaid sugulisel teel või ka vere kaudu? Kui vana see haigus juba on ja millal hakati Eestis avastama, ravima? Kas laps võib saada nakkuse oma vanematelt sünnitusega või mingil muul viisil? Kas klamüdioos võib tekitada nahahädasid?

Chlamydia trachomatis infektsioon ehk klamüdioos on levinuimaid sugulisel teel edasiantavaid haiguseid.

Infektsioon on salakaval: enamikul nakatunud naistel ja paljudel meestel haigustunnused puuduvad või on vähe väljendunud s.t, et hulk näiliselt terveid, mittenakkusohtlikke inimesi levitab infektsiooni.

Laps võib saada nakkuse vaginaalse sünnituse käigus Chlamydia trachomatisega infitseeritud emalt. Kliiniliselt avaldub infektsioon vastsündinul konjunktiviidina, pneumooniana, riniidina, keskkõrvapõletikuna, vulvovaginiidina, proktiidina.

Üldiselt on klamüüdia infektsioonid vastsündinutel healoomulised, pikaldase kuluga.

Nahahädasid klamüüdia ei tekita.

Ajalugu: Haigus on tõenäoliselt väga vana. Trahoomi sümptomeid kirjeldati juba Vanas-Egiptuses, kuid tekitaja avastati alles eelmise sajandi alguses. 1908.aastal kirjeldati klamüüdiainklusioone trahhoomis. Kopsuklamüüdia avastati 1985.aastal. Eestis on Chlamydia trachomatise avastamise testid kättesaadavad.

K: Mõned aastad tagasi tegime abikaasaga läbi klamüdioosiravi. Kuna lapsel (siis 4a.) oli pidevalt köha ja nohu, siis kahtlustasin, et selles võib süüdi olla sünnituse käigus edasi antud klamüüdia pisik. Tegime lastepolikliinikus testi ja tulemuseks öeldi, et leiti küll klamüüdiat, aga selle ravimisega pole mõtet tegeleda, kuna see põhjustab lapsele rohkem ebameeldivusi kui sellega elamine. Vahepeal on lapsel diagnoositud astma. Nüüd on juba raskehinnata, mis on põhjus, mis tagajärg, aga minu küsimus on ikkaga: kas lapsel peaks klamüüdiat ravima?

Ilmselt oli vanematel klamüdioos (C.trahomatis infektsioon). 4-aasta vanusel lapsel ilmnes aga Chlamydia pneumonia infektsioon. Selle diagnoosimise võimalused on Eestis olemas.

Kui on haigusilmingud ja tekitaja teada, siis peab ravima.

K: Kas kopsuklamüüdia on olemas ja kuidas see levib?

Jah, on olemas. Kopsuklamüüdia avastati teadlaste poolt 1985.aastal. Levib inimestele respiratoorse sekretsiooni kaudu - piisknakkusena.

K: Kas klamüüdia võib tekitada ka selliseid sümptome nagu suuõõne- ja neelupõletik?

Jah, Chlamydia Trahomatis võib tekitada neelupõletikke, sinusiiti, larüngiiti. Vähem levinud on alumiste hingamisteede põletikud (bronhiit, pneumonia).

Iseloomulik on hiiliv haiguse algus, haigus kulgeb tavaliselt kahes staadiumis: köha koos temperatuuri tõusuga või ilma, levinum on kuiva köhaga farungiit. Edasi võib tekkida bronhiit, pneumoonia.

Vastas dr. Dagmar Mägi,
Merimetsa Haigla infektsionist.