Faktorid, mis suudavad mõjustada normaalset võimet higistada, on järgmised:

· Teatud ravimid. Näiteks raskete vaimuhaiguste raviks kasutatavad antipsühhootilised ravimid.
· Autonoomne neuropaatia. Higistamist reguleerivate närvide kahjustuse tagajärjel võib tekida olukord, kus higinäärmete tegevuse häire tõttu on kehal raske säilitada oma normaalset temperatuuri.
· Infektsioonid. Higinäärmete põletikud võivad takistada näärmete normaalset funktsioneerimist.
· Põletused. Rasked (III astme) põletused võivad kahjustada nii nahka kui higinäärmeid.
· Dehüdratatsioon (veekaotus). Seisund tekib, kui kehas ei ole piisavalt vett. Näiteks füüsilise pingutuse ajal kuuma ilmaga, kui ei jooda piisavalt vedelikku higi kaudu kaotatud vedeliku taastamiseks. Teised tavalised dehüdratatsiooni põhjused on pidev oksendamine või kõhulahtisus või urineerimist suurendavate ravimite (diureetikumide) kasutamine. Kehasse võib olla jäänud ka nii vähe vett, et kaob võime higistada. Selle tunnusteks on janu, nõrkus, segaduses olek ja isegi minestamine. Raske dehüdratatsioon võib olla fataalne. Eriti riskantne on see vanematele inimestele ja lastele.
· Kuumarabandus. Kuumarabandus võib tekida sarnastes olukordades, kui dehüdratatsioon. Kõrge riskiga on vanemad inimesed, ülekaalulised. Kuumarabandus on eriti ohtlik, kuna on kadunud keha normaalne mehhanism – higistamine – kuuma stressi kompenseerimiseks. Peamiseks sümptomiks on kõrge temperatuur, kuum, kuiv nahk ja meeltesegadus või isegi kooma.
· Hüpohidrootiline ektodermaalne düsplaasia (HED). Selle haruldase häirega lapsed sünnivad ilma higinäärmeteta, kandes kõrget riski surra ülekuumenemisest. Praeguseks on teadlased avastanud 2 geeni, mis võivad olla vastutavad HED eest.

Vähese või puuduva higistamisega kaasuvad tüsistused

Need võivad olla tõsised või isegi surmavad, kuna keha ei saa ennast piisavalt jahutada.

· Kuumuse kurnatus. See võib tekida äkki, sageli liigse füüsilise pingutuse ja ebaadekvaatse vedeliku manustamise tõttu. Iseloomulikeks tunnusteks on nõrkus, iiveldus, kiire südame töö, tuhakarva välimus ja kuum, kuiv nahk. Vajalik on keha kiire maha jahutamine varjus ja jaheda – mitte külma – joogi joomine. Kuumuse kurnatust tuleb võtta tõsiselt, kuna see võib kiirelt progresseeruda kuumarabanduseks.
· Kuumarabandus (vt.eespool).