Kui aga teil on väljavenitatud sidekude või tugevad lihasvalud, siis võib tervenemiseks kuluda 12 nädalat. Aga aja jooksul ja korraliku raviga on võimalik üle saada isegi paigalt nihkunud kõhreketta põhjustatud valust.

Seljavalu on võimalik ravida järgmiselt:

*Ravimid. Retseptiravimid, näiteks mittesteroidsed põletikuvastased ravimid ja lihaste lõdvestajad võivad leevendada kerget või keskmiselt tugevat seljavalu. Raskema seljavalu korral võib arst soovitada kortikosteroidsüste.

*Kuum, külm ja massaaž. Jahutamine, soojendamine või kerge massaaž võivad lihasspasmidest tingitud valusid leevendada. Samas peab olema ettevaatlik: selgroo muljumine võib süvendada nihkunud kõhrketaste põhjustatud valu või omakorda põhjustada luustiku mõranemist, kui te põete osteoporoosi. Küsige arstilt, kas massaaž on teile näidustatud.

*Elektriline stimulatsioon. Nahaalune elektrooniline närvistimulatsioon võib blokeerida närvisignaalide jõudmise ajju. Arst asetab elektroodid nahale valupiirkonna lähedale. See võib leevendada põletikust või närvide kokkutõmbumisest tekitatud valu jalas või seljas, aga kroonilise valu puhul ei pruugi sellest palju abi olla.

*Trenn ja füsioteraapia. Kui valu kaob, siis võib arst või füsioterapeut töötada teie jaoks välja harjutusteprogrammi, mis parandab teie paindlikkust, tugevdab selja- ja kõhulihaseid ning parandab rühti.

Seljavalu korrigeerimiseks ei ole tavaliselt operatsiooni vaja. Nihkunud kõhrekettast tekitatud valu kaob sageli konservatiivse raviga. Kui aga te kannatate lakkamatu valu ning närvide kokkusurutusest tingitud süveneva lihasnõrkuse all, siis võiv teil operatsioonist abi olla.

Levinumad seljaoperatsioonid:

*Laminektoomia. See protseduur leevendab valu jalas, eemaldades teravad luuotsad, mis tungivad selgrookanalisse või avaldavad survet närvidele.

*”Liitmine”. See operatsioon kujutab endast kahe selgroolüli liitmist, et vältida valu liikumisel. Selleks otstarbeks on välja töötatud mitmesuguseid metall-liideseid.

*Paigalt nihkunud kõhreketta eemaldamine on üks levinumaid seljaoperatsioone ega ole kuigi riskantne, aga pikemaajalises perspektiivis võib ka mittekirurgiline ravi anda sama tulemuse.