Et teie selg oleks terve ja tugev, selleks:

*Tehke trenni. Regulaarne aeroobne tegevus, mis ei avalda seljale survet ega põruta seda, võimaldab lihastel paremini funktsioneerida. Aeroobsed harjutused on kõndimine, ujumine ja jalgrattasõit.

Pidage arstiga nõu, milline neist tegevustest teie jaoks kõige parem on. Tugevdage lihaseid ja arendage paindlikkust. Toonuses selja- ja kõhulihased teevad koostööd ning mõjuvad seljale nagu looduslik korsett. Puusade ja reite paindlikkus tagab alakeha luustiku õige asetuse. Regulaarsete lihtsate harjutuste tegemine aitab tugevdada teie selga ja hoida rühi õige.

Peale selle rakendage õige kehamehhaanikat igapäevases tegevuses:

*Seiske arukalt. Säilitage neutraalne vaagnavöö asend. Kui teil on vaja seista pikemat aega, siis asetage jalgu kordamööda madalale jalapingile, et vähendada alaselja koormust.

*Istuge arukalt. Valige iste, mis toetab korralikult alaselga või asetage seljaõnarusse padi või kokkurullitud käterätik, et säilitada selja normaalne kumerus. Hoidke põlved ja puusad ühel kõrgusel.

*Tõstke raskusi arukalt. Laske jalgadel võtta endale põhikoormus. Liigutage end sirgelt üles ja alla. Hoidke selg sirge ning painutage end vaid põlvedest. Hoidke raskus keha ligidal ning vältige korraga tõstmist ja pööramist.

*Magage arukalt. Valige kõvemat sorti madrats. Kasutage patju enese toetamiseks, aga loobuge padjast, mis moonutab kaelakaart.