KÜSIMUS: Olen mitu kuud vaevelnud kondüloomide pärast, kuna mingit ravimit selleks hetkel pole lihtsalt kusagilt saada (ei tooda sisse). Lootust anti sügiseks. Mida peab kondüloomidest teadma ja kuidas see mitmekuuline kannatamine mõjuda võib?

VASTUS:
Kondüloomide puhul on tegemist viirushaigusega, mille tekitajaks on papilloomiviirus (Human Papillomavirus, HPV). Viirusel on üle 70 genotüübi, millest osa tekitab (tüüp 6,11) soolatüükataolisi kondüloome. Uuringud on tõestanud, et HPV infektsioon levib sugulisel teel limaskesta kontakti kaudu ja nakkust soodustab mikrotrauma või mõni muu samasugune limaskesta kahjustav suguteede infektsioon. Kahjuks on ravi siiani sümptomaatiline - kondüloomid eemaldatakse söövitavate ainetega peitsides või kirurgilisel teel.

Haigus võib tulla tagasi ja ravi peab kordama, nii et see võib olla naisele tõeliseks nuhtluseks. Teatud HPV tüüpide (16, 18, 56, 45) puhul on leitud emakakaela vähki tekitav toime. Tõsi on see, et risk ei ole sugugi väga suur, kuid vajalik on hoolikas jälgimine arsti juures ja vajadusel kohene ravi.

HPV viiruse laboratoorne diagnostika on Eestis (Tallinnas, Tartus) kättesaadavaks saanud alles hiljuti ning arvan, et seda võimalust peaks kasutama senisest rohkem.

Dr. Ivo Saarma,
Naistearst,
Nõmme Erahaigla Fertilitas peaarst