Atlanta Haiguskontrollikeskuse teadlaste sõnul on viljatust põhjustav haigus alla 25-aastaste naiste seas neli korda sagedasem kui vanemate naiste hulgas. Samuit nakatuvad noored sagedamini.

"Me avastasime, et klamüüdia esinemissagedus on alla 25-aastaste hulgas viis korda kõrgem kui vanemate naiste hulgas," ütles sr. Gale Burstein Reutersile.

Burstein ütles, et klamüüdia on naiste hulgas väga tõsine probleem ning kiire diagnoosi ja ravi saamiseks tuleks käia kontrollis iga kuue kuu tagant.

Klamüüdia on üks levinumaid sugulisel teel nakatuvaid haigusi ning oluline günekoloogiliste probleemide põhjustaja. Ühendriikides põeb seda umbes kolm miljonit naist, kusjuures paljudel juhtumitel sümptomid puuduvad. Haigus võib põhjustada ka valu vaagna piirkonnas, põletikku, viljatust, emakavälist rasedust.

See on ravitav antibiootikumidega.

Teadlased testisid 33 kuu jooksul 4000 seksuaalselt aktiivset naist vanuses 12-60 Baltimore´i ja Marylandi tervisekeskustes ning selgus, et alla 25-aastaste naiste hulgas oli klamüüdia peaaegu kolmandikul naistest, vanemates vanusegruppides oli see näitaja alla 10 protsendi.

Burstein ütles, et noored on bioloogilistel ja käitumuslikel põhjustel klamüüdia suhtes tundlikumad.

Meestel ei ole klamüüdia nii tõsine haigus kui naistel ning meeste viljatust sellega ei seostata.

Vaata lisaks: Klamüdioos