Katsed hiirtega, kellele poogiti naismunasarjadelt võetud kudesid, näitasid, et sigaretisuitsus ja õhusaastes sisalduvad toksilised kemikaalid aktiveerivad munarakkudes rakud, mis sunnivad need enesetapule. Bostoni teadlaste sõnul aitab see seletada naissuitsetajate varast menopausi ja viljatust. Uuringu tulemused on avaldatud teadusajakirja
Nature Genetics
elektroonilises versioonis.

"Seos suitsetamise, varase menopausi ja viljatuse vahel on olnud teada juba mõnda aega," ütles Tilly Reutersile. Antud uuring näitab tema sõnul esmakordselt, et teatud komponendid, mida leidub rikkalikult sigaretisuitsus, tapavad tõepoolest munarakke.

Tilly meeskonna uuritud kemikaale kutsutakse polütsüklilisteks hüdrokarboonideks (PAH). Lisaks sigaretisuitsule leidub PAHsid fossiilsete kütuste põletamisel tekkinud tööstuslikus saastes. Esialgsetest uuringutest ei ole selge, kas naiste tavaline kokkupuude keskkonnas leiduvate PAHidega on piisav tervisele kahju tekitamiseks, aga Tilly ütles, et ta uuring viitab teatud tööstusharudes töötamise ohtlikkusele.

Uuring näitab vastuvaidlematult, et suitsetajad hingavad sisse ohtlikus mahus PAHe.

Tilly ja ta kolleegid avastasid, et PAHid aktiveerisid hiirtel Baxi geenid, mis surmasid munarakud. Samas ei esinenud Baxi geenideta aretatud hiirtel PAH kahjustusi.

Kui uurijad siirdasid hiirtele inimeste munasarjadest võetud kudesid ja viisid siis hiired kokkupuutesse PAHidega, surid ka inimpäritolu munarakud.

Positiivsema külje pealt ütles Tilly, et munarakkude hävimise molekulaarsete mõjurite mõistmise aitab töötada välja meetodid munarakkude suremise vältimiseks, näiteks vähiravi saanud noortel naistel, kes võivad muidu jääda viljatuks.