Uuringud näitavad, et pärgarteri tromboosi põdevad
simvastatiini
ja
niatsiini
tarvitavad patsiendid peaksid vältima E- ja C-vitamiini, beeta karoteeni ja seleeni.

Patsientidel, kes tarbisid nimetatud nelja antioksüdandi "kokteili" koos ülalmainitud ravimainetega ei tõusnud hea kolesterooli HDL tase veres nii palju kui patsientidel, kes antioksüdante ei tarvitanud.

Simvastatiin (Zocor) ja niatsiin vähendavad üldist kolesteroolitaset ning iseäranis halva kolesterooli LDL taset, tõstes samas südamehaiguste ohtu vähendava HDL-i taset veres.

Uuring käsitles vaid antioksüdantidest toidulisandeid ega käi antioksüdandirikaste puu- ja köögiviljade kohta. Pärgarteri tromboosiga patsiendid peavad jätkuvalt sööma mitmekesist toitu, tarbides aineid kõigist põhilistest toidugruppidest.

Uuringu tulemused on avaldatud Ameerika Südameliidu ajakirja Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology: Journal augustinumbris.

Uuringus osales 153 südamehaiget vanuses 33-74. Patsiendid jagati nelja põhigruppi:
need, kes said simvastatiini ja niatsiini;
need, kes said nelja antioksüdanti;
need, kes said kolesterooliravimit pluss antioksüdante,
ja need, kes said mitteaktiivset kontrollainet.

Aastase eksperimendi järel tõusis simvastatiini ja niatsiini saanud patsientide HDL-i tase keskmiselt 25 % võrra, patsientidel, kes said kolesteerooliravi koos antioksüdantidega tõusis HDL tase keskmiselt 18 % võrra.

Suurima kaitsemehhanismiga HDL-i komponendid kasvasid ainult kolesterooliravimi manustamisel keskmiselt 42 % võrra, antioksüdantide kokteili lisaks saanud patsientidel aga jäid muutumatuks. Sellist reaktsiooni täheldati kõigi patsientide, sealhulgas diabeetikute ja mittediabeetikute, suitsetajate ja mittesuitsetajate ning normaalse ja kõrge vererõhuga patsientide puhul.

Patsientidel, kes tarvitasid vaid antioksüdante või mitteaktiivset kontrollainet, olulisi muudatusi HDL tasemes ei täheldatud.

Miks antioksüdandid kolesterooliravimite mõju blokeerivad ei ole veel välja uuritud. Kuid praeguse seisuga kinnitasid uuringu tulemused varasemates uuringutes saadud järeldusi, et dieedi täiendamine teatud antioksüdantide, näiteks E-vitamiini ja beeta karoteeniga, ei avalda südamehaigustele olulist mõju. Aga nende tarvitamine koos lipiide vähendavate ravimitega, aga lausa ohtlik.