22.10.2001, 07:02
Õige toit seljatab vähi
Juhtivate teadlaste sõnutsi on nii, et paljud vähist põhjustatud surmad oleks võimalik ära hoida, kui inimesed teeks õigeaegseid ja vajalikke muudatusi dieedis. Nüüd on Eesti Vähiliit välja andnud brozhüüri "Dieedi põhisuunad vähiriski vähendamiseks", milles vaadeldakse, mida endast need muudatused kujutavad ja kuidas neid igapäevaelus rakendada.
Üha enam on korjunud tõendusmaterjali selle kohta, et toidul on suur osa selles, kas vähk tekib või mitte. Ameerika Ühendriikide Teaduste Akadeemia soovitas 1982. a raportis "Dieet, toitumine ja vähk" ameeriklastel vähi tõrjumiseks muuta oma toitumisharjumusi.
Selle ja teiste raportite põhjal on Maailma Vähiuuringute Fond töötanud välja neli dieedi põhisuunda.
Need on:
* sööge rohkem köögi- ja puuvilju, täisteraleiba ning teraviljatooteid
* vähendage rasva (nii küllastunud kui küllastumata rasva) hulka oma toidus, praeguselt keskmiselt 41%lt-30%ni
* tarbige mõõdukalt soolatud ja suitsutatud toitu
* tarbige alkoholi mõõdukalt või üldse mitte
Üllitises käsitletakse põhjusi, kuidas suudab toit mõjutada seda, kas vähk tekib või mitte, räägitakse lahti nelja dieedi suunad, jagatakse lisaks muudki nõu.