Maks on meie keha kõige toimekam ja arvatavasti ka kõige vähem hinnatud suur organ. Just seal toimub tegelikult toitainete omandamine, oluliste kemikaalide tootmine ja keha vabastamine toksiinidest.

Kuna maksa kui organi eest hoolitsemine jääb paljudel unarusse, on ka krooniliste maksaprobleemidega inimeste arv väga suur. Muuseas, see oleks isegi suurem kui tegemist poleks nii võitlusvõimelise organiga. See on AINUS suur organ, mis suudab ennast ise taastada. Mida enam me üritame seda oma vastutustundetu toitumise ja käitumisega tappa, seda aktiivsemalt maks võitleb, et ellu jääda. Just maksa taastumisvõime on see, miks enamus inimesi ei sure, küll aga esinevad neil maksaprobleemide sümptomid: nõrkus, halb seedimine jne.

Maks on organismi suurim siseorgan - see kaalub umbes 1,2 kilo. Maksal on hämmastavalt palju funktsioone. Praktiliselt iga asi, mis te suhu pistate, jõuab otsaga välja maksa. Maks ammutab verd põrnast, pankreasest ja seedetrakti igast osast kuni jämesooleni välja.

Päevas voolab läbi maksa umbes seitsesada liitrit verd, sest enne kui veri südamesse ja sealt kehasse laiali pumbatakse, käib ta töötlemisel maksas.

Maksal on kaks ülesannet:

- esiteks on ta meisterlik keemiatehas,
- teiseks, hiiglaslik ja keeruline biokeemiline filter.

Keemiatehase rolli täites toodab maks sappi, normaliseerib süsivesikute taset ja kontrollib kolesterooli ainevahetust, toodab kehale olulisi rasvaühendeid, ensüüme, säilitab vitamiine ja mineraale ning täidab kokku suurt hulka muud vajalikku funktsiooni.

Hiiglasliku biokeemilise filtri rollis kindlustab maks selle, et keha säilitab kõik "head" ained, puhastades samas keha toksiinidest ning kõrvaldades organimist kõik toksilised ained. On ilmselge, et ka kõige paremates tingimustes on maksal vaja kõvasti tööd teha.

Kahjuks on kaasaegne elukeskkond ja elustiil loonud maksa jaoks vaenuliku keskkonna. Kui teie maks peab iga päev pelgalt ellujäämise nimel võitlema, ei saa ta teha korralikult oma põhitööd. Ja nii ongi halvasti funktsioneeriv ülekoormatud maks paljude meie füüsiliste kaebuste põhjus. Samas võib optimaalselt töötav maks meie tervise kvaliteeti mõõtmatult parandada.

Toksiinid ja maks

Kui kehasse satub midagi toksilist, jõuab see otsaga maksa. Nimekiri kõigest sellest, mis maksal tuleb puhastada, neutraliseerida, töödelda ja ühel või teisel moel elimineerida, on tõeliselt silmi avav. Paljud neist ainetest on meie keskkonnas uued või ei ole neid varem sellises koguses esinenud.

Mõelge neile miljarditele kilodele tööstuslikele jääkainetele, mis muuhulgas sisaldavad formaldehüüde, pliid, kaadiumi, elavhõbedat, eksootilisi happeid ja lahuseid, mida kõikjal maailmas toodetakse. Paratamatult jõuavad paljud neist otsaga toitu ja joogivette. Ja seejärel lisage sellesse nimekirja alkohol, ravimid, osoon, toidulisandid, taimemürgid, veele lisatud kloor, floor...

Kokkuvõtteks võib öelda, et meie kehasse siseneb praegu rohkem toksiine kui mistahes ajal tsivilisatsiooni ajaloos ning kõik see kraam jõuab otsaga välja maksa. Meie maks ei olnud aga mõeldud funktsioneerima efektiivselt seda tappa püüdvate ainete rünnaku all!

Suurema osa oma tööajast peaks maks keskenduma kehale vajalikke hormoonide, ensüümide ja proteiinide tootmisele. Kuidas saab ta seda aga teha, kui tema jõud kulub kehast toksiinide välja toimetamisele ning enda säilitamisele sealjuures? Ainuüksi selleks, et minimaalse koguse toksiinidega toime tulla, peab maks iga kuue kuu tagant vahetama välja 300 miljardit rakku. Kui ta sellele tempole vastu ei pea, jääb rakkude taastumine nende hävimisele alla. Järgmine etapp on juba toksiinidega ülekoormatud maks.

Ülekoormatud maksa peamised sümptomid on: loidus, väsimus, pööritus, kerge iiveldustunne, raskused rasva seedimisel, füüsiline nõrkus, ebamugav tunne kõhus, lihase- ja liigesevalud ja/või masendustunne.

Tuleb tuttav ette? Kas pole need mitte igapäevased kaebused?

Maks vabastab organismi toksiinidest mitmel moel. Mõned toksiinid on mõjuvõimsad oksüdandid. Õnneks leidub maksas antioksüdandi omadustega ensüümisüsteem, mis võimaldab maksal kujundada ümber toksiini keemilist struktuuri ning muuta nad seega kahjutuks. Maksas on ka spetsiaalsete rakkudega filtersüsteem, mis tegelikult sööb ja seedib toksiine. Maksa teine funktsioon on muuta rasvas lahustuvad toksiinid vees Lahustuvateks ühenditeks, et neerud ja soolikad saaksid need elimineerida. Maksas on ka muid toksiine puhastavaid süsteeme... ja kui arvestada seda, et maksast voolab iga minut läbi poolteist liitrit toksiinidega saastatud verd, siis ei tohiks olla raske ette kujutada, kui palju on meie maksal tegemist ainuüksi selle puhastamisega.

Teine suur ülesanne, mis maksal tuleb täita, on vanade punaste vererakkude elimineerimine. Tegelikult tulebki sapi kollakaspruun värv vanadest punastest vererakkudest, samuti lõhustatud toksiinidest ja muudest kemikaalidest, kolesteroolist ja seedimist hõlbustavast letsitiinist. Korraliku sapivoolu tagamine on eluliselt vajalik. Kui sapivool on loid või aeglane, võib inimene väsida, langeda masendusse ning toksiinid võivad hakata maksa kogunema.

Aidake maksa

Paljudel inimestel on probleeme seedimisega, eriti rasvase toidu seedimisega. Üks sapi tekkimise soodustajaid on võilill, mida hakati kasutama juba vanas Hiinas. Viimase 20 aasta jooksul on seda kasutatud süstemaatiliselt seedimise parandamiseks ning krooniliste maksaprobleemide ravis. Saksamaal kasutatakse seda sapikivide ennetamiseks, kuna see stimuleerib sapivoolu. Kevadel tärkavate võilille lehtede söömine aitab samamoodi kaasa maksa puhastumisele ja võib leevendust tuua allergikutele.

Piimohakat on sajandeid kasutatud maksa tervise hoidmiseks. Saksamaal kasutatakse seda maksatsirroosi, kollatõve või nõrgenenud maksa korral. Piimohakas on mõjuvõimas antioksüdant ning kaitseb maksa kahjustuste eest. Ka stimuleerib see maksas loomulikult esinevat antioksüdandi omadustega glutatiooni (GSH) nimelist ensüümi. Seda peetakse kõige mõjuvõimsamaks rakke keemilise rünnaku vastu kaitsvaks molekuliks. Ka stimuleerib piimohakas maksarakkude taastumist! Ta kiirendab uute maksarakkude kasvu vanade ja haigete ning hävitatud rakkude asemele. Piimohakas on ka väga turvaline taim, sest uuringud näitavad, et tal ei esine kõrvalmõjusid ka suurte koguste tarbimisel.

Artišokk sisaldab tervet rida taimseid kemikaale, mis stimuleerivad sapivoolu. See taim sisaldab paljusid samu kemikaale mis piimohakas, ta ei ole küll nii tugev kui viimane, aga aitab kaitsta maksa toksiinide eest ning stimuleerib selle organi taastumist.

Kõige viimane sapistimulaator on tavaline vürts kurkum ehk kollajuur, mis on sapile kasulikest taimedest ehk kõige enam kasutatav. Ta mitte ainult ei aita kaasa sapivoolule, selle põletikuvastased omadused aitavad ka maksa rahustada. Taimsete toodete sanktsioneerimisega tegelev Saksa ravimiamet on kiitnud heaks kurkumiekstrakti müümise nii sapi stimuleerija kui seedimist soodustava vahendina.

Kõiki neid loodustooteid leiab ka meie apteekidest.

* * * * *

Jaanuaris võiks läbi teha 30-päevase kuuri, et töödeldud toitude ja liigsest suhkrutarbimisest kurnatud keha “ümber laadida”. Regulaarselt tasuks maksa abistada nendel, kes söövad palju kiirtoitu või rohkete säilitusainetega toitu või kasutavad regulaarselt ravimeid.

Paljud ei pane oma maksa haigestumist tähelegi, kuna see muutub toksiinide laviini all väga vaikselt aeglaseks ning selle funktsioonid pärssuvad. Sapivool on samuti takistatud, aga sellega ei kaasne midagi valulist ega dramaatilist, mis sunniks teid sellele tähelepanu pöörama. Paljud nõrga maksa sümptomid langevad kokku “tundmatu põhjusega haiguse” sümptomitega, nagu näiteks krooniline nõrkus, fibromüalgia jne. Mõned homöopaatidest arstid ütlevad koguni, et kui me hoolitseksime paremini oma maksa eest, võiksime imekombel “ravida terveks” paljud kroonilised tervisevead. Miks mitte proovida seda kuu või paar – teil ei ole mitte midagi kaotada, välja arvatud nõrkus ja loidus!