Naine, kellel kunagi pole kaaluga probleeme olnud ning kes mõne üleliigse kiloga dieedi abil kergesti toime on tulnud, hakkab äkki ootamatult kaalus juurde võtma. Oma õuduseks avastab ta, et enam ei aita ei dieedid ega sportimine.

Kilod aina tulevad ja tulevad. Seejärel võtab maad väsimus, juukseid hakkab välja langema ning naine tunneb end rõhutuna. Arsti poole pöördunud ning hulga analüüse teinud, selgub diagnoos - kilpnäärme alatalitlus ehk hüpotüreoos. Kilpnääre ei tooda enam vajalikul hulgal hormoon türoksiini, mille tagajärjel tekivad ainevahetuse häired. Kahjuks ei aita selles olukorras dieedid ega sportimine. Korvata türoksiini puudust organismis ning saavutada normaalset ainevahetust saab vaid ravimite abil.

Kas varjatud epideemia?

Paljud inimesed põevad hüpotüreoosi ilma seda ise teadmata. Haigus tabab naisi viis korda sagedamini kui mehi, võib olla päriliku eelsoodumusega. Vahel tunduvad haiguse sümptomid - väsimus, kaalu tõus, halvenenud meeleolu - ebaolulistena. Seda seletatakse muude tüüpiliste probleemidega - menstruatsioonieelne sündroom, depressioon, stress. Veel enam - seda võib seletada ka unepuuduse või väheliikuva eluviisiga. Need on ka peamised põhjused, miks haigus jääb sageli õigeaegselt avastamata.

Ülekaal - alakaal

Mil moel saab üks väike nääre esile kutsuda nii suure hulga probleeme? Kui kujutada ette, et organismis on mootor, mis hoiab eluenergiat vajalikul tasemel ja kilpnääre on gaasipedaal, siis piisab pedaali "lahti laskmisest" ning kõik protsessid aeglustuvad.

Kilpnäärme alatalitluse korral põletab organism vähem kaloreid ja teeb seda aeglasemalt kui tavaliselt. Siit tulenevadki liigsed kilod. Kaalu tõus pole siin ainus probleem. On teada, et diagnoosimata ja ravimata hüpotüreoos soodustab südame-veresoonkonna haigustesse haigestumist ning kolesterooli taseme tõusu.

Kuidas siis aru saada, kas on tarvis uuringutele minna? Endokrinoloogid soovitavad pöörduda arstile, kui kaal hakkab tõusma või ei saa kuidagi lahti liigsetest kilodest. On vaja teha uuringuid järgmiste sümptomite esinemise puhul - väsimus, unisus, unustamine, depressioon, ebaregulaarne menstruatsioon, hääle kähedus, kõhukinnisus, juuste väljalangemine, kuiv nahk, tursed näos (silmade piirkonnas) sugulise erutuse langus, viljatus. Muide, kilpnäärme alatalitlus võib olla raseduse katkemise põhjustajaks.

Harvadel juhtudel võib suur väsimus viidata hoopis kilpnäärme ületalitlusele ehk hüpertüreoosile. Sagedamini kaasnevad sellega kiire kõhnumine, närvilisus, unetus, kõhulahtisus, sagenenud pulss ning liigne higistamine. Selle haiguse ravi on suunatud kilpnäärme aktiivsuse alandamisele, mis olenevalt ravimeetodi valikust võib mõnikord viia kilpnäärme eluaegsele alatalitlusele.

Tee paranemisele

Kilpnäärme alatalitluse korral tuleb kogu elu tarvitada asendusraviks kilpnäärme hormoonpreparaate. Neist enamlevinud on levotüroksiin.

Ometi ei aita ravimite kasutamine kaalu otsekohe normi viia. Tuleb jälgida dieeti ning vajalik on regulaarne füüsiline aktiivsus. Varuma peab ka kannatust - haigusest paranemiseks võib minna mitu kuud.

Võidu saladus

Niisiis on arst pannud diagnoosi - hüpotüreoos ning algab ravi, mis aitab samas ka langetada liigset kehakaalu: ravimid, tervislik, madala rasvasisaldusega toit ning regulaarne sportimine. Füüsiline koormus aitab arendada lihaseid ning stimuleerib ainevahetust. Kõige selle tagajärjel on kaalust mahavõtmine kergem, tagasi tuleb hea tuju, inimene on tulvil energiat ning tal on stiimul, et saavutatul mitte peatuma jääda.

Kaalukad kahtlused

Endokrinoloogid soovitavad kontrollida kilpnäärme talitlust, kui dieedi ja füüsilise koormuse foonil ei suudeta saavutada ja hoida normaalset kehakaalu. Mõnikord võib ülekaalu põhjuseks olla diagnoosimata ja ravimata kilpnäärme alatalitlus. Samas ei tähenda ülalkirjutatu seda, et kõikidel ülekaalulistel inimestel on hüpotüreoos. Tavaliselt peitub liigse kehakaalu põhjus siiski väheliikuvas eluviisis ja kaloririkkas toidus.

Pole vaja oletada, vaid tuleb teha analüüsid!

Hüpotüreoosi diagnoosimiseks tuleb kontrollida kilpnäärme hormoonide sisaldust veres. Täpsemaks haiguse põhjuse selgitamiseks on vaja mõnikord teha veel detailsemaid kilpnäärme uuringuid ja määrata autoimmuunseid antikehi vereseerumis. Kilpnäärme alatalituse asendusravi on eluaegne ja vajalik organismi normaalse ainevahetuse ja funktsioonide tagamiseks.