Tavapärasest sagedamini kimbutavad meid soojal perioodil mao-seedetrakti häired. Alljärgnevast saab abi nii kõhukinnisus kui -lahtisuse, iivelduste jm hädade puhul. Kuidas ennast siis aidata? Siinkohal pakume tutvumiseks massaazhi traditsioonilisest idamaisest (hiina) meditsiinist, mida on edukalt kasutatud juba sajandeid. Massaazhi eelised: see ei tekita kõrvalnähte, suurendab ravimite mõju ning kergematel juhtudel lubab hoopis ilma nendeta hakkama saada.

Alustage kõhu üldmassaazhist. Ükskõik kumma käe kolme keskmise sõrmega kellaosuti suunas pöörlevaid liigutusi tehes suruge mõõdukalt kõhu piirkonda ning sooritage seal 6-9 suurt ringi (samuti kellaosuti suunas).

Edasi asuge vastavalt vaevustele konkreetsete bioloogiliselt aktiivsete punktide massaazhi juurde.

1. See punkt punktid normaliseerib kõhuõõne elundite tööd ning mõjub rahustavalt ja valuvaigistavalt. Punktil on paariline teisel käel. Asetsevad nad küünarvarre siseküljel kahe pöidlalaiuse kaugusel (hiina keeles - 2 tsuuni) randme kõige sügavamast voldist kahe kõõluse vahel. Masseerima peab järjest mõlemat.

Pöial asetada punktile, teiste sõrmedega haarata ümber käe. 0,5 - 1 minuti jooksul suruda punkti intensiivselt, valu taluvuse piirini.

2. Reguleerib paljude rinna- ja kõhuõõne elundite tööd. Punkti mõjutamine vabastab valust kõhu ülemises osas, aitab toime tulla kõrvetiste, röhituste, iivelduse ning oksendamisega.
Anatoomiliselt vastab punkt päikesepõimikule ning asub rinnaku all.

Kolme keskmise sõrmega vajutada sellele välja hingates 10-20 sekundi jooksul intensiivselt. Arvestage, et see punkt on valulik.

3. Seda punkti masseerides võib vabaneda kõhupuhitustest, kõhulahtisusest ning ka kõhukinnisusest. Õige koha leiate kõhu keskjoonel rinnaku alumise osa ja naba vahel.

- Kui tunnete pinget ja valuhoogusid (spastiline kõhukinnisus), siis aitab kui vajutate keskmiste sõrmedega intensiivselt punktile.

- Raskustunde puhul maos, pärast sööki tekkivate röhituste ning iivelduse, valutu, kuid järeleandmatu kõhukinnisuse (atoonilise kõhukinnisuse), samuti puhituste korral teha sõrmedega kergelt vajutades pöörlevaid liigutusi kellaosuti suunas.

Mõlemal juhul mõjutada punkti 1-2 minutit. Kui kõht on korras, siis see punkt valulik ei ole.

4. Hiina massazhis kasutatakse neid punkte kõhukinnisuse, -lahtisuse ning -puhituse korral. Asetsevad nad 2 pöidlalaiuse kaugusel nabast vasakul ja paremal pool. (Masseerima peab mõlemaid punkte üheaegselt).

- Kestva kõhukinnisuse ning puhituse puhul vajutada punktidele keskmiste või nimetissõrmedega, sooritades rütmiliselt pöörlevaid liigutusi (umbes 60 pööret minutis) kellaosuti suunas.

- Valuhoogude, spasmide ning kõhulahtisuse korral suruda intensiivselt punktidele, tehes ühtlasi väga kiireid pöörlevaid liigutusi.

Mõlemal juhul on tegutsemisaeg 2-3 minutit.

5. Soovitatakse masseerida pärast sööki tekkinud raskustunde puhul alakõhus, isutuse, kõhulahtisuse ning oksendamise korral. Punkt ise asub 3 pöidlalaiuse jagu parema jala pahkluust kõrgemal - selle siseküljel.

Suruda 2-3 minuti jooksul intensiivselt pöidlaga, üheaegselt sooritades vibreerivaid liigutusi (teised sõrmed haaravad ümber jala).

* * * *

Lõpetanud kogu harjutuste kompleksi, korrata veel kord üldmassaazhi kõhule.

Muide, nimetatud punktide mõjutamine aitab kaasa iseenese paremale tunnetamisele ning on samuti abiks mitmesuguste mao-seedetrakti krooniliste vaevuste korral.