Teie eesmärk on organismi mineraalainete varusid enne rasestumist täiendada. Seega tuletame siinkohal meelde mõned tähtsamad toiduained, mille regulaarne tarvitamine teie plaanidele kaasa aitab ja võiks olla pidepunktideks oma menäüü koostamisel.

Olgu teie toidulaual:

- Paar kaltsiumirikast toiduainet, näiteks piima,juustu, jogurtit.

- Magneesiumirikkad toiduaineid, näiteks tatar, teravili. Magneesium ja kaltsium peavad olema mõlemad esindatud, kuna üks ei omastu organismis ilma teiseta.

- Rauda ja C-vitamiini sisaldavaid toiduaineid nagu punased köögiviljad (paprika, tomat, peet jne).

- Kindlasti tuleb iga päev tarvitada mõnda foolhapperikast köögivilja nagu läätsed, apelsinimahl, spinat, broccoli, tavaline kapsas. Foolhapped aitavad vältida närvikanalite tüsistusi.

- Tarvitage väherasvast proteiini sisaldavad valget linnuliha ja kala. Taimseid valke saab hernestest, ubadest, läätsedest.

- Teravili, sealhulgas pruun riis, kaerahelbed ja täisteraleib muutugu teie toidu lahutmatuks koostisosaks.

- Süüa- juua hapendatud toiduaineid (hapupiim, keefir, haoukapsas jne.). Nendest saab soolestik normaalseks funktsioneerimiseks vajlikke piimhappebaktereid. See hoiab seedimise korras ja tugevdab organismi kaitsevõimet.

- Tarbige ka kõvasti vedelikku, sest see aitab kehal shlakkidest puhastuda.

- Talveperioodil kasvatage endale idusid. Nendest saate E-vitamiini ja klorofülli.

Loobuda:

- külmutatud kiirtoidust (k.a kulinaaria osakonna poolvalmis toodetest), sest esimesed on termiliselt töödeldud ja kaotanud oma taimse elujõu ja toiteväärtuse, teised (näiteks värsked salatid) kaotanud suure osa oma kasulikkusest seistes ja oksüdeerudes letis kuni ostja ükskord ilmub;

- vorstitoodetest, sest need ei asenda mingil moel liha;

- vähendada soola, sukru ja gaasiliste jookide tarviatmist, kuna need takistavad vitamiinide ja mineraalide omastamist;

- mikrolaineahju teenustest, sest see hävitab toidus nii taimse kui loomse elujõu.

- rasvavabadest toiduainetest, sest rasvadeta jäävad organismis omastamata rasvlahustuvad vitamiinid.

Mõnda mineraalidest

Rasestumise-eelne foolhappe tarvitamine aitab vähendada närvikanalite tüsistusi kuni 70 % võrra. Näiteks Ühendriikide terviseamet soovitab kõigil sünnitamiseas olevatel naistel tarvitada 400 mikrogrammi foolhapet päevas, kuna närvikanalite probleemid tekivad raseduse väga varases etapis. Toidulisana peaks foolhapet tarvitama kuni kolmanda raseduskuuni välja.

Raud aitab kudesid hapnikuga varustada. Seega võib rauapuudus põhjustada selliseid komplikatsioone nagu äärmine kurnatus, raseduse ajal lapse madal sünnikaal. Põhjuseks kudede hapnikunälg. Kuidas teada, kas teie organism vajab lisa rauda või mitte? Rauataset näitab vereanalüüsides hemoglobiini näit. Kui see on madalam kui 110, siis võiks toidule lisaks võtta ühe kuuri mõnda rauapreparaati (näiteks Ferramax`i). Seejärel tuleks taas analüüse kontollida. Meeles peab pidama, et kuuri lõpetamis ei tasu kohe analüüse andma tõtata, vaid pigem oodata mõnda aega, sest raua tase organsmis ei kerki kohe. Kontrollimine on aga vajalik, kuna iga asi on kasulik kindlates piirides ja raud on üks neid elemente, mis ülekülluses olevana teist ei lahku, vaid hakkab ladestuma.

Veel üks mineraal, millest naised sageli puudust tunnevad on magneesium. Esiteks, aitab ta organismil kaltsiumi omastada, teiseks võtab maha liigse toonuse lihastes ning aitab säilitada rasedust. Üle 30 aastastel naistel soovitatakse magneesiumi mitte lihtsalt üksikute kuuridena, vaid juba ka pidevalt tarvitada. Selle mineraalaine hea omadus on see, et ta ei ladestu organismi. Kõik, mis üle, tuleb ise välja. Seda põhimõtet kasutades saab määrata ka endale vajaliku doosi.

Soovitav on võtta magneesiumi kelasiin vormis, sest siis on talle lisatud ka aminohappeid, mis aitavad organismil magneesiumi kergemini omastada. Soovitatakse neelata 3-4 tabletti õhtuti rohke veega. Alustage kolmest tabletist. Kui kõht jääb korda, võib järgmisel õhtul katsetada 4 tabletiga. Jne. Kui annus lööb kõhu lahti (magneesium aitab hästi ka kõhukinnisuse vastu), siis tuleks järgmisel õhtul üks tablett vähem võtta niikaua. Kui kõht läheb ikka lahti, tuleb veel üks tablett nimekirjast kustustada. Seda senikaua kuni olete leidnud enda jaouks sobiva annuse ( kõht ei peaks lahti minema). Selline lollikindel meetod aitab teil endal kindlaks määrata koguse, millest teie keha puudust tunneb..

Nagu teada, on mõned vitamiinid ja mineraalid suures koguses manustatuna toksilised. See on ka põhjus, miks multivitamiinidest oleks mõistlikum loobuda. Näiteks A, E ja D vitamiini üleküllus organismis teeb kasu asemel kahju, kusjuures saabuda võib see juba kasvõi liigse porgandisöömise tulemusena. Multivitamiinid ei arvesta teie toitumiseelistusi. Seetõttu on soovitav ka tehisvitamiinidest ja mineraalainetest tarvitada ainult neid, millest kindlalt puudu on.

Kombineerides tervisliku toidu mõistlikult vitamiinide ja mineraalidega, tagate oma beebile suurepärase stardipositsiooni!