Siinkohal toome teieni mõned idamaised soovitused, kuidas oma keha ja hinge värske ja noorena hoida.

Meditatsioon

Meditatsioon aitab lõdvestada kehasse emotsionaalsete ja vaimsete traumade tagajärjel kogunenud sõlmi ja pingeid. Millal siis veel kui mitte suvel, mil päevad pikad, tööd tiba vähem ja lapsed maale vanaema juurde saadetud, alustada keskendumist nõudva, kuid hingelist tasakaalu taastava meditatsiooni protsessiga. Juhised põhinevad Tiibeti budismil:

- Peske oma nägu, käed ja jalad.
- Otsige vaikne puhas koht kas ruumides sees või väljas.
- Istuge rätsepaistes põrandal. (Põlved peaksid olema nabast madalamal.)
- Tõmmake lõug kergelt sisse, et kaela lõõgastada.
- Laske keelel hammaste taga puhata, suu veidi avatud.
- Laske kätel põlvedel puhata.
- Suunake pilk umbes poole meetri kaugusele jalgade ristumiskohast.
- Hingake nina kaudu sisse, hoidke hetke hinge kinni, seejärel lõõgastage keha ning laske hingeõhk välja.
- Sooritage 21 sellist hingamist ning alustage siis uuesti.
- Samal ajal tühjendage oma meel ning keskenduge hingamisele, tunnetades sisse- ja väljahingamisel oma keha.
- Tehke harjutusi 20 minutit.

Ayurveda ….

Ka Vana-India Ayurveda teadus on Läänes järjest enam populaarsust võitmas. See on ühtaegu raviteadus ning inimese keha põhjalikul tundmisel põhinev Eluviis, hõlmates toitumiseõpetust, füüsilisi harjutusi, massaazhi ja meditatsiooni. Harmoonia loomiseks ja haiguste vältimisel Ayurveda keha ja vaimu ühtsena.

Ayurveda meditsiini põhimõtete kohaselt võib inimesed jaotada kolme märgi (dosha) mõjupiirkonda. Füüsiliste ja vaimsete omaduste kombinatsioon määrab selle, kas inimene on Vatha (õhk), Pitha (tuli) või Kapha (vesi). Vatha kategooriasse kuuluvatel inimestel on kalduvus kuivuseks, Pithal ülekuumenemisele ja Kaphal ülekaalulisusele. Kui teil on kuiv nahk, kuivad juuksed, lõhenenud huuled või te kannatate kõhukinnisuse all, siis on teie Vatha energia kõrge; kui te olete kuumavereline, palavikuline ning kannatate tihti põletike all, siis on teil kõrge Pitha energia. Kui te kannatate tselluliidi, vedelikupeetuse, tursete all, siis väljendub teis Kapha energia.

Ayurveda eesmärk on toitumise ja eluviisi abil saavutada nende kolme märgi tasakaal inimkehas, mis peaks idee kohaselt tagama hea tervise. Oma domineeriva dosha kindlaksmääramisel tuginege üldisele füüsilisele/vaimsele seisundile ja mitte sellele, kuidas te end antud ajahetkel tunnete. Märkige endale üles, mitu väidet teie kohta käivad. Kui saate kahe kohta võrdselt riste - jälgige edaspidi soovitusi mõlemale märgile.

Olles kindaks teinud enda jaoks sobiva märgi, saate sellele tuginedes valida kõige õigemad nahahooldusvahendid, treeningukava, ravimid ja massaazhid, mille eesmärk on tasakaalustada füüsis ja psühholoogia.

… nahahooldus
Ayurveda kosmeetika eesmärk on tasakaalustada oma individuaalne nahatüüp. Autentsed Ayurveda nahahooldustooted ei tohiks sisaldada kemikaale, mineraalõlisid, vaseliinil põhinevaid tooteid ega sünteetilisi parfüüme. Nad peaksid olema vabad loomsetest toodetest, mille hankimiseks tuleb loomad tappa, ning neid tooteid ei tohiks katsetada loomadel. Nende toodete eesmärk on tasakaalustada vaim, keha ja hing, kasutades selleks taimi, õisi, õlisid ja looduslikke mineraale. See peaks kaunistama nahka, aga samas toitma ja lõõgastama kogu keha. Puhastamine, toitmine ja kaitsmine on Ayurveda nahahoolduse peamised põhimõtted.

Puhastamine: rasu, higi ja muud jääkained tungivad pidevalt naha pinnale, tõmmates ligi mustust ja baktereid. Ayurveda soovitab puhastada nahka kerge kooriva vahendi, mitte seebiga, et eemaldada kleepjas kiht ning valmistada nahk toitmiseks ette.

Toitmine ja kaitsmine: Ayurveda põhimõtete kohaselt annab õli masseerimine naha sisse sellele toiteaineid, niisutab ja kaitseb seda. Jojoba õli on hea kõigile nahatüüpidele, see imendub kiiresti ega jäta nahale kihti. Lisaks sellele on ta ka hea kaitsja päikesepõletuste eest. Baasõlile võib lisada teisi õlisid, tuginedes nende terapeutilisele toimele. Valiku tegemisel tuleks arvestada kehaehitust ja organismi üldist seisundit.

- Vatha ehk kuiva naha jaoks soovitatakse alljärgnevaid õlisid: geraanium, ylang ylang, palisander, roos, jasmiin, seeder, sandlipuu.
- Pitta ehk rasvasele nagale sobivad sidrun, küpress, bergamott, apelsin, geraanium, kadakas.
- Kapha naha jaoks sobivad lavendel, neroli, mürr, patshuli, geraanium, jasmiin.

Sobivad Body Shopi Ayurveda seeria või Maharishi Ayurveda tooted, mida võid leida SIIT.

… jumestus

Ayurveda soovitab jumestust võimalikult vähe kasutada, et nahk saaks olla loomulikus olekus. Jumestust tuleks kasutada välimuse parandamiseks, mitte katmiseks.

… toitumine

Ayurveda juhised heaks seedimiseks:
- Ärge sööge kunagi ajal, mil olete vihane, ärritunud, masendunud või kurnatud, kuna see tekitab kõhus sõlmesid ja takistab seedimist.
- Peske enne sööki nägu ja käed.
- Sööge võimalikult tihti kodus. Armastusega valmistatud toit on seedimisele parem kui restoranis kasumi saamise eesmärgil valmistatud road.
- Kui võimalik, einestage ainult nende seltskonnas, kellega te suudate lõõgastuda.
- Einestage vaikses puhtas kohas.
- Ärge kunagi jooge toidu kõrvale jäävett või piima. Seedimise parandamiseks rüübake toasooja vett.
- Sööge ainult nii palju, kui mahub teie kokkupandud pihku.
- Sööge värskeid, kohalikke, hooajatoite.
- Puhastage pärast sööki suu, loputage silmad ning tehke lühike jalutuskäik.
- Vältige kaks tundi pärast sööki seksi, õppimist ja und. Televiisori vaatamine söögi ajal või vahetult pärast einet takistab seedimist.

Vatha dieet:
Kui teie dosha on Vatha, on võimalik, et te kannatate gaaside, tursete, rahutuse, letargia või kõhukinnisuse all. Sellisel juhul piirduge vaid kergete einetega kuni seedimise paranemiseni.

Liialdamine ei ole Vatha tüüpi inimestele kunagi hea. Te peaksite sööma kolm kuni neli kerget einet regulaarsetel kellaaegadel. Kergete einete või suupistete vahele peaks jääma vähemalt kaks tundi. Hommikusöök on Vatha jaoks väga oluline ning sooja piima joomine õhtul aitab teil uinuda. Eine lõpus on soovitav süüa sooja magustoitu või juua taimeteed, aga kohv ning must/roheline tee on liiga stimuleerivad, samuti kange alkohol ning õlu. Gaseeritud joogid on Vatha jaoks liiga gaasilised.

Pitha dieet:
Kui te olete Pitha, on teil arvatavasti tugev söögiisu, mida tuleb regulaarselt rahuldada. Rahuldamata söögiisu viib pahameelepuhanguteni ning iha söögi järele võib sundida teid tarbima liiga rasvast, kuuma ja vürtsikat toitu.

Pithad peaksid vältima soolast, üleküpsetatud, rasvast või haput toitu, samuti kofeiini, punast liha ja liiga palju mune. Sööma peaksid nad kolm einet päevas regulaarsel kellaajal, jättes toidukordade vahele vähemalt neli tundi. Nad peaksid sööma kerge hommikueine, varase lõunasöögi ning vältima liiga hilist söömist.

Kapha dieet:
Kaphad vajavad koguseliselt vähem toitu ning peaksid sööma harvem kui ülejäänud. Kapha dosha tasakaalustamiseks on vajalik kõrge kvaliteediga toit - nad peaksid tarbima madala soolasisaldusega, väherasvast, kiurikast kergelt küpsetatud toitu. Kaphad võivad kerge vaevaga hommikusöögi söömata jätta, parim aeg söömiseks on nende jaoks kella 10.00 ja 18.00 vahel. Kasulik oleks üks päev nädalas ka paastuda.Vältige söömist emotsionaalsetel põhjustel, kuna see suurendab vältimatult teie kehakaalu.

Kaphad peaksid sööma kaks korda päevas keskpäeval ja õhtul, kusjuures söögikordade vahele peaks jääma kuus tundi. Hommikul peaksid nad piirduma vaid mahla või tee joomisega.

Trenn
Ayurvedas usutakse, et trenn aitab kasvatada vastupidavust ning tugevdada immuunsussüsteemi, samuti leevendab vaimseid ja emotsionaalseid pingeid ning ängistust. Jooga on iseäranis populaarne, kuna see toniseerib lihaseid ning annab kehale elegantse ja elujõulise välimuse. Paljud asendid aitavad noorendada näärmeid, eriti kilpnääret, neerupealse näärmeid ja ajuripatsit ning leevendavad stressi. On spetsiaalseid harjutusi, mis aitavad tasakaalustada kolme doshat, samuti neid, mis aitavad parandada seedimist, toitainete omandamist ja jääkainete kehast välja viimist. Need harjutused puhastavad ja toidavad kudesid, sealhulgas nahka, toniseerivad keha, parandavad rühti ja harmoniseerivad liikumist. Ja kõige sügavamal tasemel aitavad need harjutused muuta inimese emotsionaalset seisundit.

Lihtsatest, kuid tõhusatest harjutustest tuleb juttu nädala pärast. Seniks aga, võite heita pilgu juba varem idamaadest pärit harjutustele ja massaazhivõtetele.