Veidi ajalugu

Kõik sai alguse keelest, mis oli kunagi põhiliseks "kojameheks" ning hoidis suus puhtust, pühkides aeg-ajalt hammastelt toidujääke. Tänapäeval on suurpuhastus hambaharja töö. Muide, mitte kohe polnud viimasel meie jaoks harjumuspärane kuju.

Kõige vanem suu puhastamise vahend on hambaork. Leiutatud 5 tuhat aastat tagasi Sumeris, levis see kiiresti üle maailma ning seda peetakse kaasaegse hambaharja esivanemaks. Oma välimuse eest suurt hoolt kandvad roomlased kandsid rihma külge kinnitatud spetsiaalse rõnga küljes komplekti hädavajalikest esemetest, mis koosnes küüneviilist, väikesest lusikast kõrvade puhastamiseks, pintsetist ning hambaorgist. Tänapäevalgi on hambaork kasutuses. Koos lusika, noa ja kahvliga on see omal kohal toidulaual.

Sajandite jooksul puhastasid inkad, indiaanlased ning aafrika rahvad hambaid kreeka pähkli rohelise koore, granaadi kesta ning pintslisarnaseks rebitud pillirooga. Peetri-eelsel Venemaal olid aga moes mitte valged, vaid koguni mustad hambad. Selline "ilu" saavutati mitmesuguste emaili hävitavate vahenditega. Euroopat näinud Peeter I juuris tolle kohutava harjumuse välja, asendades selle tubakast kollaseks muutunud hammaste valgeks hõõrumisega puhta, kriidise rätikuga.

Hambaharjade leiutamise au on ajaloolaste poolt antud hiinlastele. See stomatoloogiline sündmus on dateeritud umbes tuhandenda aastaga meie aja arvamise järgi. Ometi alustati nii tähtsa hügieenieseme massilisemat tootmist alles 200 aastat tagasi sakslaste poolt. XIX sajandi jooksul olid saksa tooted ainsad maailmaturul. USA-s hakati hambaharju tootma alles eelmisel sajandil.

Igasuguse maitse jaoks. Ühel saksa kollektsionääril kulus 30 aastat, et koguda erinevatest aegadest ning erinevatelt rahvastelt pärit rohkem kui sada unikaalset hambaharja. Seal on lõbusad mänguasjad-hambaharjad kõige väiksematele; üks originaalsemaid on meetripikkune hambahari. Kõige vanem eksponaat pärineb XX sajandi algusest, see on puust, metskuldi harjastega hari. Tänapäeval kasutatakse sünteetilisi kiude (reeglina nailonist), mis on pehmemad, hügieenilisemad ning kuivavad kiiremini.

Enamusele täiskasvanutest soovitavad stomatoloogid kasutada keskmise (medium) kõvadusega hambaharju. Pehme ei puhasta nii hästi, tugev aga vigastab suu limaskesta. Pehmeid hambaharju soovitatakse piimahammastega lastele ning nendele, kelle hambaemail on liiga õhuke ja tundlik, või kellel on põletikulised igemed. Tavaliselt tekivad need probleemid vanemas eas. Kõvad harjased sobivad vaid kirglikele suitsetajatele, kelle hambad on kaetud tugeva nikotiinikorraga.

Kui uus hari tundub veidi kare, tuleb seda paar minutit kuuma jooksva vee all hoida.

Vead. Suurbritannia teadlased otsustasid välja uurida, kui hästi on uduse Albioni elanikud omandanud suuhügieeni harjumused. Tulemused olid nukrad. 69%-l inglastest, kes pesevad hambaid kaks korda päevas hambapasta ja -harjaga, esineb hambakivi, kuna nad pesevad oma "pärle" valesti. 38% tunnistas ausalt, et pole kunagi stomatoloogilt küsinud, kuidas õigesti suu eest hoolt kanda. Arvata on, et need andmed pole iseloomulikud mitte ainult inglastele.

Levinuimad vead hammaste eest hoolitsemisel

- Esiteks pööratakse hügieenile liiga vähe tähelepanu. Kiirustajatele on stomatoloogid juba välja töötanud muusikalised hambaharjad - seni, kuni kõlab meloodia, pole protseduur lõppenud. Kõigeks selleks on ette nähtud kolm minutit. Mõnede firmade hambaharjad on varustatud indikaatoriga, mis kontrollib protseduuri kestvust - kolmeminutilise hoolika puhastamise järel soojeneb harja plastmassist vars, või värvuvad harjased teist värvi. Hajameelseid inimesi aitab hädast välja elektriline hambahari, mis lülitub ise välja peale ettenähtud aega. Elektrilist hambaharja ei tohiks küll kasutada igemehaiguste puhul - hari avaldab liiga suurt survet hammastele.

- Teiseks veaks on liiga harvad pesemiskorrad. Hommikul enne hommikueinet ning õhtul enne magamaheitmist - need õpetused ei pea paika. Ideaalis peaks hambaid pesema kolm korda päevas pärast söömist. Kusjuures kõige hoolikam hammaste puhastamine peab toimuma õhtul enne voodisse heitmist.

- Kolmandaks välditakse hambaharjaga pestes igemete ning hammaste kokkupuute kohti. Ometi tekib just seal kaaries ning moodustub hambakivi. Stomatoloogid soovitavad hambaid puhastada kergete liigutustega, unustamata seejuures probleemseid kohti.

- Hambahari tuleb välja vahetada iga kahe kuu tagant. Ideaalis peaks inimene, kes püüdleb lumivalge naeratuse poole, omama mitut hambaharja, et need võiksid pärast tarvitamist täiesti ära kuivada. Salakavalad bakterid, mis põhjustavad kaariest ning suuõõne põletikulisi protsesse, paljunevad rõõmsasti just niiskes keskkonnas. Kõige efektiivsemalt võitleb bakteritega Itaalia firmade uudistoode -õhukese hõbedast alusega hambahari, millele kinnituvad harjased. Baktereid hävitava hõbeda mõjul jätavad mikroskoopilised vaenlased rahule nii igemed kui hambad. Pärast angiini, sarlakite, bronhiidi, stomatiidi või seenhaiguse põdemist tuleb muretseda uus hambahari, sest vanale võivad jääda haigusttekitavad mikroorganismid. Gripi ning ägeda respiratoorse hingamisteede põletiku järel ei ole vahetuseks vajadust - viirused ei jää harjaste külge.

Mida tuubist välja pigistada
Selgub, etka hambapastal on pikk ja kuulus ajalugu.

Tootjad võistlevad üksteisega, et rõõmustada oma kliente. Hiljuti tõusis selles võidujooksus esile üks shveitsi firma, mis varustas hambaharja vahetatava hambapasta tuubiga varre asemel. Kui sellele vajutada, ilmub harjastele peenikeste joakestena puhas pasta. Kuid mille kõigega küll puhastati hambaid vanadel aegadel - kriidi, tuha, puusöe tükikestega! Hiinlased kasutasid seebipuu ubadest valmistatud pulbrit, Siberi elanikud keetsid männivaigust närimisvaha, mis puhastas hambaid ning tugevdas igemeid.

Kõige keerulisema koostise leiutasid vanad roomlased - jahvatatud austrikarbid, mesi, vesi ning lisaks … maailma kõige tugevamate materjalide hulka kuuluva korundi terad (korundist valmistatakse teritusriistu). Selline pulber poleeris hambad läikima, hävitades rõõmsalt ka hambaemaili. Uskumatu, kuid paljud antiikaja kaunitarid olid hambutud kui rinnalapsed ning kandsid proteese.

Kaasaegsed stomatoloogid soovitavad vahel spetsiaalset valgendatavat pulbrit suure staazhiga suitsetajatele, kellel on nikotiiniladestused emailil. Kõikidele teistele on ette nähtud hambapastad ja -geelid.

Õige valik

- * Pidage silmas, et mitte kõik hambaharjad ei puhasta ühtemoodi hoolikalt. Tilgakujulised, kergelt kõverdatud varrega ning ebaühtlaselt lõigatud harjastega harjad tungivad kergemini raskesti ligipääsetavatesse kohtadesse. Teravamaks lõigatud harjaste otsad puhastavad hästi hammaste vahesid, väljaulatuvad küljeread masseerivad igemeid. Niinimetatud harjaste tugev eend lubab igast küljest läbi töötada tagumised hambad, mis saavad tavaliselt kõige väiksema hoole osaliseks.
- * Suure harjaga on ebamugav suus toimetada. Harja optimaalne suurus olgu 25-35 mm. Sel juhul saab temaga puhastada üheaegselt kahte kõrvutiseisvat hammast.
- * Mugavam on kasutada kõverdatud varrega harja, mis vetrub pesemise ajal. Sellise efekti loovad kummist vahetükid.
- * Hammaste pealt ei tohiks kokku hoida. Seega langetage oma valik kallimate poole. Odavad tulevad kehvasti oma ülesannetega toime ning langevad kiiresti rivist välja. Ning hilisem hammaste plommimine võib kokkuvõttes veelgi kulukamaks osutuda.