Alles hiljaaegu oli inimese kehakaal vaat et peamine tervise mõõt. Nüüd on aga suur hulk teadlasi üksmeelel - ainult kaal sisaldab liiga vähe andmeid organismi reaalse seisundi õle otsustamiseks. Lihtne kaalumine ei räägi midagi sellest, kui palju on meil rasva ning kas on vajalik lihaseid kasvatada, kuidas on lood pärilikkusega ning kas kõik süsteemid ja elundid funktsioneerivad õigesti.

Tänapäeval on kehakaalu näitaja kõrvale tulnud ka teisi ning hea oleks neidki tundma õppida. Piisab kuuest suhteliselt lihtsast mõõtmisest ja teadmisest, mida saadud andmed näitavad.

Ärge nüüd ekslikult arvake, et nende andmete põhjal on teil olemas täielik informatsioon oma tervise kohta. Tervikliku pildi saamiseks pole sugugi vähem tähtis see, kui palju puu- ja köögivilju päevas süüakse ning kui palju tegeldakse spordiga jne. Nagu mitmed spetsialistid on ka Delfi Naistelehes rõhutanud sõltub tervis rohkem eluviisist kui pärilikkusest. Ja pealegi, kui pidevalt ainult ideaalset numbrite ühendust (näiteks 90-60-90) taga ajada, siis muutub elu igavaks ning seda ei saa kuidagi nimetada täisväärtuslikuks.

Rasvkoe sisaldus

Mis see on. Inimese organism koosneb luudest, siseelunditest, nahast, lihastest ning rasvkoest. Rasvasisaldust mõõdetakse protsentides keha massist.

Kuidas mõõdetakse. Täpseimad viisid on hüdrostaatiline kaalumine (vee all) või rasvavoltide mõõtmine; mõõtmist võib läbi viia ravivõimlemise arst või spordiklubi instruktor.

Optimaalsed näitajad. Suuremal osal tervetest naistest on rasvkoe normaalne sisaldus organismis 12-30%, optimaalne aga - 19-22%. Eesmärgiks tuleks ekspertide arvamust mööda seada 20-25%.

Millest see räägib. Sellest, et teil on liiga palju/vähe rasvkude ja/või liiga vähe/palju lihaskude. Samuti ka sellest ega lihaskude koos rasvkoega kao, kui söömist piirata (kaal seda ei näita).

Mida peab arvestama. Mõnel inimesel pole rasvkoe sisaldus kunagi alla 35%. Seetõttu on palju tähtsam hoida head füüsilist vormi, mis kompenseerib täielikult liigse kaalu ning kõrgenenud kolesterooli taseme poolt esile kutsutud võimaliku terviseriski. Teisiti öeldes - harjutused on kasulikud olenemata sellest, kas pärast neid rasvkoe sisaldus väheneb või mitte.

- Kui see näitaja on liiga kõrge. Tuleb püüda iga päev tekitada 300-500 kalori defitsiit. Selleks peab vähendama tarbitava toidu kogust või tegelema rohkem spordiga või tegema mõlemat üheaegselt.

- Kui näitaja on liiga madal. Võib tekkida tõrge menstruaaltsüklis või tõusta osteoporoosi haigestumise risk. Tänu piisavale kalorihulgale, õigele toitumisele ning jõuharjutustele, muutub rasvkoe sisaldus ise normaalseks.

Keha massi indeks

... arvutatakse kasvu ja kaalu alusel.
Kaal (kg-des) jagatakse pikkuse (m-tes) ruuduga. Optimaalne suurus - 18,5 - 25. Kui see on suurem, kasvab onkoloogiliste ning südame-veresoonkonna haiguste risk. Kui väiksem, siis suureneb lihasmassi puudulikkuse tõttu osteoporoosi arenemise tõenäosus.

Ometi võib keha massi indeks osutuda petlikuks. Uurijad võrdlesid indeksi ning rasvkoe näitajaid 1600 -l inimesel. Selgus, et paljudel, kelle KMI oli optimaalne, ületas rasvkoe sisaldus normi piire ning vastupidi, nendel, keda indeksi alusel peeti liiga täidlasteks, oli rasvkoe sisaldus optimaalne.

Põhjus seisneb selles, et see indeks ei arvesta inimese individuaalsete eripärasustega. Näiteks naine, kellel on indeks 24-25 (lubatud norm) võib olla terve, kuid on seejuures allutatud pidevale riskile, kuna suitsetab, on väheliikuva eluviisiga ning tema suguvõsas esineb palju südame-veresoonkonna haigusi. Seetõttu ongi rasvkoe sisaldus objektiivsem näitaja kui keha massi indeks.

Kolesterool

Mis see on. Aine, mida kasutatakse närvirakkude ehitamiseks ning hormoonide "tootmiseks". Saadakse loomsest toidust, samuti toodab seda maks.

Kuidas seda mõõdetakse. Vajalik on vereanalüüs.

Optimaalsed näitajad. Üldine kolesteroolisisaldus, nii nagu triglütseriidide (rasvade) puhulgi ei tohi ületada 200. Kui on tegemist kasvõi kahe täiendava faktoriga allpool nimetatutest (suitsetamine, ülekaal, diabeet, hüpertoonia või esineb suguvõsas südame-veresoonkonna haigusi), siis ei tohiks kolesterooli ning triglütseriidide tase ületada 160.

- Kõrge tihedusega kolesterool ("hea"): 45-70 loetakse normiks (mida rohkem seda on, seda parem, sest see takistab ateroskleroosi arengut); liiga vähe on seda siis, kui number on 35-st väiksem.

- Madala tihedusega kolesterool ("halb"): maksimaalselt lubatud tase - 130 ja madalam (diabeedi puhul mitte rohkem kui 100), vastuvõetavaks peetakse 130-159 taset, kõrgeks - rohkem kui 160.

Millest see räägib. Kas kõiki faktoreid arvesse võttes on olemas südame-veresoonkonna haigustesse haigestumise risk.

Mida peab arvestama. Kõrge võib olla vaid "hea" kolesterooli tase.

Kui on liiga palju "halba" kolesterooli. Piirata tuleb rasvade, eriti küllastatud rasvade kasutamist, samuti tuleb suurendada füüsilist koormust. On kindlaks tehtud, et 30 minutit pidevaid kardioharjutusi alandavad võrreldes kolme 10-minutilise treeninguga efektiivsemalt kolesterooli taset. Parim viis liigsest kaalust vabanemiseks on füüsilised harjutused ning dieet, mida võib üheaegselt rakendada.

Kui on liiga vähe "head" kolesterooli. Harjutused mõjuvad positiivselt ka selle tasemele: isegi vähene kolesteroolitaseme suurenemine alandab südame-veresoonkonna haigustesse haigestumise riski. Ka igapäevane klaasitäis punast veini võib kasuks tulla. Ometi pole viimasel meetodil mitte ainult head, vaid ka negatiivsed küljed, mille hulka võib lugeda täiendavaid kaloreid ning onkoloogiliste haiguste tekkimise riski.

Talje ümbermõõdu suhe puusa ümbermõõtu

Mis see on. Selle abil tehakse kindlaks, kas siseorganitel on tervisele kahjulikke liigseid rasvaladestusi.

Kuidas seda mõõdetakse. Talje ümbermõõt jagatakse puusa ümbermõõduga. Näiteks 60:90=0,75

Optimaalsed näitajad. Ideaalne number on väiksem kui 0,8, lubatav - 0,8 - 0,85. Kõrgem on ohtlik.

Millest see räägib. Rasvaladestused kõhuõõnes - see on suur risk haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse, diabeeti ning saada endale kõrge vererõhk.

Mida peab silmas pidama. Spetsialistid vaidlevad, milline number annab neile enam informatsiooni - kas talje ümbermõõt või selle suhe puusa ümbermõõtu. Oma tervise huvides hoidke talje ikka puusadest kitsamanam Maksimaalne ümbermõõt kuni 84 cm.

- Kui see on liiga suur. Regulaarsed kardioharjutused koos jõuharjutustega ning spetsiaalne dieet muudavad talje saledamaks. Isegi, kui ei õnnestu kaalust alla võtta, aitavad kardioharjutused vähendada rasvaladestusi kõhuõõnes ning alandavad samas südame-veresoonkonna haigustesse haigestumise riski.

- Kui see on liiga väike. Pole mõtet muret tunda, seda lihtsalt ei saa olla.

Vererõhk

Mis see on. Hinnang sellele, kui efektiivselt jõuab veri siseorganitesse.

Kuidas seda mõõdetakse. Arsti vastuvõtul või kodus, kui on olemas spetsiaalne aparaat.

Optimaalsed näitajad. Keskmiselt 120/70

Millest see räägib. Kõrge vererõhuga inimeste südame, kopsude ning aju varustamine hapnikuga on puudulik. Kui selline olukord kestab kaua, võib see esile kutsuda südameataki ning insuldi.

Mida peab arvestama. Väheliikuv eluviis, vale toitumine, suitsetamine, stress ning pärilikkus võivad põhjustada kõrge vererõhu, mida võib nimetada vaikivaks tapjaks, kuna tal puuduvad mõnikord igasugused sümptomid. Vererõhku peaks mõõtma iga visiidi ajal arsti juurde. Ülemine rõhk muutub sõltuvalt inimese tujudest, alumine on aga küllaltki stabiilne. Tähtsad on mõlemad näitajad, kuid rohkem peaks muret tundma siis, kui tõusnud on alumine näitaja.

- Liiga kõrge. Sööma peaks rohkem puu- ja köögivilju ning kaltsiumirikkaid toiduaineid, piirata tuleb rasvade ja soola tarbimist. 3 korda nädalas, pool tundi korraga, teha aeroobseid ning lõdvestusharjutusi. Kasuks tuleb ka jõutreening.

- Liiga madal. Pole midagi hullu. Sageli tähendab see, et ollakse suurepärases füüsilises vormis. Krooniline madal vererõhk, näiteks 90/70, pole ohtlik, ehkki võib esile kutsuda nõrkusehooge ning peapööritust.

Glükoosisisaldus veres

Mis see on. Vere suhkrukoguse näitaja veres.

Kuidas seda mõõdetakse. Tehakse vereanalüüs.

Optimaalsed näitajad. On halb, kui analüüsi tulemus näitab kaks korda järjest üle 126. Optimaalne - 109, rahuldav - 110-125.

Millest see räägib. Diabeedist, mis kutsub esile teisi haigusi, või selle puudumisest.

Mida peab arvestama. Ikka sagedamini haigestuvad suhkruhaigusesse üle 30-aastased inimesed. Peamised põhjused - ülekaalulisus ning vähene liikumine. Vahel ilmuvad haiguse sümptomid alles pika aja pärast.

- Liiga kõrge. Harjutused ning dieet võivad veresuhkru taset alandada ilma ravita.

- Liiga madal. Madal veresuhkru sisaldus esineb väga harva diabeeti mitte põdevatel inimestel. Et seda ravida, peab korrastama oma toidurezhiimi.

Hapniku maksimaalne tarbimine

Mis see on. Hapniku kogus, mida organism töötleb läbi 1 minuti jooksul. Vahel nimetatakse seda näitajat aeroobseks võimsuseks või üldiseks vastupidavuseks.

Kuidas seda mõõdetakse. Seadeldise abil, mis fikseerib organismis gaasivahetuse (õhu juurdevoolu ning süsihappegaasi eraldumise) või siis iseseisvalt Kuperi testi abil. Viimane on välja töötatud üldise vastupidavuse määramiseks ning seisneb selles, et tuleb määrata vahemaa, mis läbitakse käies või joostes 12 minuti jooksul.

Optimaalsed näitajad. 20-29-aastaste naiste keskmine näitaja on 33,8 - 35,2. Kuperi testi järgi on samaealisete naiste jaoks optimaalne, kui nad jooksevad 2,1 - 2,3 km 12 minutiga.

Millest see räägib. Kui vastupidav ollakse ning kas kardiotreeningud on efektiivsed.

Mida tuleb arvestada. Selle näitaja tase sõltub põhiliselt pärilikkusest ning loomulikult väheneb vastavalt eale. Kuid suurendada võib seda alati.

- Väga kõrge. See on see juhtum, kui võib öelda - mida rohkem, seda parem.

- Väga madal. Liikuda! Kõige tõsisemad muudatused hakkavad toimuma siis, kui inimesed lähevad istuvalt eluviisilt üle mõõdukalt aktiivsele.

Maagiline vahend

Niisiis on teil liiga suur rasvkoe sisaldus ning kõrge vererõhk, vähe "head" kolesterooli, liiga suur talje ümbermõõdu ja puusa ümbermõõdu suhte näitaja ning füüsiline vastupanuvõime läheneb nullile. See on halb. Kuid on olemas vahend, mis aitab parandada korraga kõiki näitajaid - see on füüsiline tegevus. Maksimaalse efekti saavutamiseks püüdke vähemalt kolm korda nädalas teha kardioharjutusi - 30 minutit korraga - ning kaks korda jõuharjutusi. Et traumasid vältida, suurendage koormust järkjärgult.