Günekoloogiline onkoloogia on meditsiiniharu, mis tegeleb naistel esinevate suguelundite kasvajate raviga. Teisisõnu kuulub günekoloog-onkoloogi töövaldkonda väliste suguelundite, tupe, emakakaela, emakakeha, munajuha, munasarja väärastunud rasedusest arenenud kasvajate diagnostika ja ravi.

Iga naine sõltumata east peaks teadvustama enesele, et ta võib olla tulevikus vähipatsient. See, et vähktõbi sageneb ja ka nooreneb on fakt.

Vähiravi tulemuslikkust mõjutab kui vara haigus diagnoositakse. Algava vähi ravi on tulemuslik, patsient tervistub. Siiretega vähi puhul on arstil vaid piltlikult väljendades tuletõrjuja osa - kus leeki märkame, seal üritame teda summutada, kui võimalik.

Vähiravi on patsiendile väga koormav: operatsioonid on ulatuslikud, sageli riskantsed, kiiritus ja keemiaravi annavad väga tugeva koormuse kogu organismile. Loogiline, et noort ja tugevat naist võime märksa agressiivsemalt ravida kui eakat rasket südamehaiget.

Vähi ennetamine või varajane avastamine - see on arsti ja patsiendi vaheline koostöö.

Naisterahvas ise peaks leidma enesele günekoloogi, kellega tekib usalduslik vahekord ja külastama teda minimaalselt kord aastas. Kui tekib rohkenenud voolus, kui menstruaaltsüklis on häireid, esineb valusid või vereeritust menopausi ajal, konsulteerige arstiga. Rääkige oma lähedastega, kui teie lähisugulastel on olnud günekoloogilist vähki, on teiegi risk pisut kõrgem. Samuti teavitage onkoloogilistest haigustest oma lähisugulastel oma perearsti ja günekoloogi.

Arsti poole peale jääks see, et arst, kelle poole esmaste vaevustega pöördutakse, mõtleks pealtnäha tagasihoidliku tupepõletiku või veritsuse puhul võimalusele, et tegemist võiks olla ka pahaloomulise kasvajaga. Kui pahaloomuline kasvaja on diagnoositud, tuleb mängu juba järgmine faktor - kes ravib ja kus.

Eestis antakse spetsialiseeritud onko-günekoloogilist abi Tallinnas Põhja-Eesti Regionaalhaigla Onkoloogiahaiglas Hiiul ja Tartu Ülikooli Onkoloogia-hematoloogia kliinikus. Kasvajate ravi on alati kombineeritud, iga haige puhul tehakse peale vajalikke uuringuid raviplaan, kuidas just tema puhul on kõige õigem ravitaktika. Arvestades haige üldseisundit ja haiguse staadiumi, valitakse operatsiooni meetod ja ulatus, kiiritusravi ja keemiaravi doosid ning nende omavahelise järjekorra.

Lühendatult Terviselehest.