Et oma rindade toonusest aimu saada, proovige pliiatsitesti. Seiske sirgelt ja pange pliiats rinna alla, kui pliiats kukub põrandale on hindeks 5+, kui jääb pidama, võib tõdeda, et rinnad on lõtvunud.

Mida siis teha?
Nagu kogu organismi toonus, sõltub ka büsti heaolu sellest, mida me sööme. Korralik ja mitmekesine toit teismeeas on üheks naha elastsuse garantiiks. Hästi ei mõju ka korrapäratu söömine, valed dieedid, eriti kiirdieedid, mis põhjustavad järske kaalumuutusi. Samuti stress, halb rüht, rinnahoidjata päevitamine, kuum kuiv saun ning sobimatu rinnahoidja kandmine. Abi saab rinnalihaseid tugevdavatest harjutustest ning jahedatest veeprotseduuridest, kosmeetikasalongist ja büstikreemidest, kuna enamasti on lõtvunud rinna põhjuseks hooldamata jätmine.

… salongis

Paraku peavad paljud naised rindu liiga intiimseks kehaosaks ja valehäbi tõttu ei julgeta kosmeetiku juurde hoolduskuuri katsetama minna. Kuid ainult koduse hooldusega juba lõtvunud rinda taastada pole võimalik.

Kosmeetikasalongides on olemas vastav erihooldus, mida on soovitav teha vähemalt kord kuus. See aitab tekkida võivaid probleeme ennetada. Neid hooldusi tehakse spetsiaalsete rinnahooldussarjadega. Protseduuride tegemisel kasutatakse kreeme, maske ja seerumeid, mis on mõeldud rinnanaha elastsuse taastamiseks, kortsude ennetamiseks ja vähendamiseks. Protseduuri käigus tehtav massaaž aitab rinnalihaseid pingutada ja seeläbi tõsta.

Salongihooldus aitab taastada naha niiskussisaldust, pingutab kudesid, tugevdab elastiin- ja kollageenkiudusid, ergutab naha ainevahetust ja vereringet. Kui probleemid on suuremad (rinnanaha lõtvumine pärast sünnitust, imetamist, suurt kaalukaotust vms), peaks protseduure tegema pikema kuurina ja sagedamini.

Kosmeetik peab alati enne salongihooldust veenduma, et kliendi rindkoes pole ebasoovitavaid muutusi - kasvajale viitavaid tükke jms.

… kodus

Rinnad vajavad samavõrd hoolt nagu näonahkki. Juba igapäevase pesemisega saab aidata oma rindu vormis püsimisel, masseerides neid švammi või pesukindaga. Väga oluline on masseerida õiges suunas. Alustatakse rinna alt, suundudes selle külgedelt kaela poole. Nii umbes viis korda. Tulemused on seda tõhusamad, mida jahedam on vesi.

Pärast dušši oleks hea rinnad sisse hõõruda hea ihuõliga (nisuidu-, maisikliiõli) või spetsiaalse rinnakreemiga. Kreemi kantakse nahale üksikute tõmmetega, samasuguste ringliigutustega. Unustada ei tohi ka dekolteepiirkonda, õlgu, rinna kaenlaalust osa ja kaela. Pärast kreemitamist saab nahk tagasi oma elastsuse ja pinguloleku. Kuna põhiliselt toetab rinda nahk, siis ongi oluline, et nahk oleks pingul ega veniks rinna raskuse tõttu välja.

Kord nädalas võiks koorida õrnema ensüümkooriva- või tundlikule nahale mõeldud kooriva kreemiga. Sellise hooldusega võiksid alustada juba teismeeas neiud. Neile piisab, kui peale vanni või dušši kreemitada kogu keha kerge niisutava kreemi või kehaõliga.

Erikreemide kasutamise algus sõltub rinna suurusest. Suurem, alates C-korvist, vajub rohkem. Siis võiks alustada juba 20. eluaastast. Üldiselt soovitatakse alustada 25. eluaastast. Need tooted on välja töötatud just selle piirkonna eripärasid arvestades ja sisaldavad rohkem pingutavaid ja nahka toniseerivaid aineid.

Et nahk säiliks värske ja ilus ning rind “hoiaks”, tuleb seda regulaarselt hooldada ja kaitsta. Seda peavad arvestama just need, kes armastavad kuumas vannis tihti lesida või magavad kõhuli. Kuna soojas vees naha elastsed koed lõtvuvad ja kõhuli magades, eriti suure rinnapartii puhul, venitab nahka. Ka toplessina päevitades või solaariumis tuleks kasutada kõrge päikesekaitsefaktoriga kreemi. Nahk rindadel ja dekolteepiirkonnas on reeglina pehmem, siledam ja heledam kui näol ja mujal kehal, siis vananeb ja kuivab ta päikese UV-kiirte toimel kiiremini.

Rinnahoidja

Tihti kantakse vale suurusega rinnahoidjat - kas liiga suurt või liiga väikest. Ei arvestata, et rindade suurus elu jooksul muutub. Oma rolli mängib aeg, vanus, kehakaal. Paremad on tugikaartega või paksema vooderdusega rinnahoidjad - need toestavad, kuid ei pressi rindu kokku. Kuigi mõned asjatundjad leiavad, et pidevalt toega harjunud büst ei oskagi end ilma toeta püsti hoida. Soovitades aeg-ajalt ringi liikuda ilma rinnahoidjata. Sporti tehes tuleks kindlasti kanda spetsiaalset spordirinnahoidjat.

Pesu peaks olema nii mugav, et teda pole seljas tundagi. Rindu toetavad korvid, mitte õlapaelad.

Ideaalis on rindade asukoht kaela alaosa ja vöökoha poole peal.

Rinnalihaseid tugevdavad harjutused

“Pea püsti ja las rinnad vaatavad merele”- nii soovitavad Prantsuse asjatundjad. See sõnum sisaldab soovitust - selg sirgeks, kõht sisse, rind ette ning esimene harjutus rindade heaks ongi tehtud.

Kuigi rinna kuju pole võimalik kehaliste harjutustega muuta, kuna rinna koes lihased puuduvad, saab vastavate harjutustega rinnalihaseid siiski vormis hoida. See tagab rindadele kindla aluse.

Väikest rinda toob vormis rinnalihas rohkem esile. Suure rinna puhul trimmib rinda ülespoole, et see ei oleks nii lõtv ja rippuv.

Soovitused
* Harjutusi tuleks teha ilma rinnahoidjata, sest nii saab ennast peeglist paremini jälgida kas ja kuidas rinnalihased töötavad. Verevarustuse seisukohalt ongi soovitav aegajalt käia ilma rinnahoidjata.
* Suurepäraselt sobib peale spetsiaalsete harjutuste ujumine, eriti konnastiilis, pallimängud, tennis, sõudmine, suusatamine. Siis tuleks kindlasti kanda spordirinnahoidjat, sest tugikaartega pitsist pesu ei suuda rindu treeningu ajal piisavalt toetada.
*Jõusaalis tuleb kasutada väiksemaid raskusi ning soovitav on nõu küsida treenerilt. Ka võimlemisega tuleb olla mõõdukas - liiga palju head teeb sageli halba.

Kõige levinumaks rinnalihaste harjutuseks on nn. kätekõverdused seinal:
-seisa käte pikkuse kaugusel seinast
-tõsta käed õlgade kõrgusele
-keha sirgena hoides hinga sisse ja nõjatu seinale nii lähedale kui võimalik
-hinga välja ja lükka end tagasi algseisu
-alguses korda 10 korda, järkjärgult suurenda 30ni.

Üks ebatavaline, aga väga kasulik harjutus:
-naeratus tuleb venitada võimalikult laiaks, nii et on tunda, kuidas pinguldub nahk kaelal ja rinnal. Aitab ka kaelakortsude vastu.

Koduseid vahendeid rinnapiirkonna hoolduseks :

- koorimiseks - segada mandliõli kaerajahu ja jahvatatud mandlitega paksuks pudruks
- maskiks - riivida koorimata õunad peeneks, määrida segu rindadele ja katta jahutatud rätiga(eelnevalt lasta pool tundi külmkapis seista). Lasta segul pool tundi mõjuda ja loputada maha
- masseerimiseks - segada poole sidruni mahl nelja supilusikatäie mandliõliga ja supilusikatäie aaloegeeliga.
- õige kehahoiak (lõug üles, õlad alla, rind ette), seda võib harjutada raamat pea peal kõndimisega
- kreemitamine
- õrn massaaž (nahka ei tohi venitada)
- toitvad ja pingutavad maskid
- päikesekaitsekreem ( vähemalt SPF 15)
- raviampullid (sisaldavad kollageeni, elastiini ja pingutavad nahka)
- koorida nahka
- külmad veeprotseduurid (tugevdavad sidekudet )
- võimelda
- tervislikult toituda
- juua palju mineraalvett
- kanda õige suurusega rinnahoidjat.

Vältida :

- kiirdieete
- kuumas vannis lesimist
- kõhuli magamist
- korrapäratut söömist, eriti proteiinipuudust
- sportimist ilma rinnahoidjata
- kaitsekreemita päevitamist
- liiga kuuma ja kuiva sauna