Peavalusid klassifitseeritakse nende põhjuste alusel. Kõige levinumaks grupiks on lihaste kokkutõmbumisest ehk pingest tekitatud valud. Levinud on ka veresoonkonnast tekitatud valud, siia kategooriasse kuulub migreen. Kolmanda kategooria moodustavad põsekoopa põletikust tekitatud valud.

Pingest põhjustatud valud puudutavad meid kõiki. Tegemist on tuima pideva valuga, mis tekitab tunde, nagu oleks pea surutud kitsa paela vahele. Kaelalihased paistavad olevat sõlmes ja teatud pea piirkonnad on puudutustundlikud. Peamiseks valupõhjuseks on lihaste kokkutõmbes viga saanud närvilõpmed. Selline peavalu võib olla lühiajaline ja harv, aga ka kauakestev ja krooniline.

Kõige laastavam peavalu on migreen, mis võib muuta selle all kannataja praktiliselt tegutsemisvõimetuks. Mõnel migreeni all kannatajal esineb enne migreenihoogu hoiatav signaal, mida kutsutakse auraks. See võib esineda visuaalselt, näiteks silme ees virvendavate täppide, siksakina ja harvem ka kummaliste lõhnade või jäsemete tuimusena. Sellisele signaalile järgneb tavaliselt intensiivne pulseeriv valu ühel pool pead. Valu võib levida ning põhjustada pööritust ja oksendamist. Migreenihoog võib kesta paarist tunnist kolme päevani ning sellega kaasneb ülitundlikkus valguse, lõhnade ja heli suhtes.

Kobarpeavalu kannab sellist kummalist nime, kuna esineb tavaliselt hoogudena ühe või paari päeva jooksul. Tavaliselt esineb selline peavalu mõni tund pärast uinumist ning sellele eelneb kerge tuikamine ühel pool pead. Valu on tavaliselt terav ning esineb reeglina silmade piirkonnas. Sellega kaasnevad punetavad silmad, kinnine nina ja punetav nägu. Valuhoog kestab 30 minutist paari tunnini ning kordub tavaliselt paari päeva pärast. Päeva jooksul võib esineda ka mitu hoogu. Selliste peavalude all kannatavad tavaliselt mehed.

Põletikulist peavalu iseloomustavad valu otsmiku või nina piirkonnas, silmades ja mõnikord ka lagipeal. Kaasneb sageli viirushaigustega. Mõnel juhul on tunda survet kogu näopiirkonnas. Selle põhjuseks on põsekoopa probleemid.




Sümptomid

Kui teie peavalu on:

  • - Tuim ja teile tundub, magu suruks miski pead, siis on tegemist lihaspingest tekitatud valuga.
  • - Kui valu on pulseeriv ning algab ühelt peapoolelt ning sellega kaasneb pööritus ja ülitundlikkus lõhnade või helide vastu, võib teil olla migreen. Sellisele peavalule eelnevad tavaliselt nägemishäired, näiteks täpikeste nägemine.
  • - valu punetava silma piirkonnas ja kinnine nina võivad viidata kobarpeavalule.
  • - pidev valu näopiirkonnas, mis ettepoole kummardudes tugevneb, võib viidata põletikulisele peavalule.