Torkekoha ümber tekib vaevumärgatav punetus. Mõne minuti pärast asendub see kiirgava soojustundega. Kummastav on mõelda, et tuhandeid aastaid tagasi koges arsti juures sama mõni nohune Hiina keiser või kõhuvaludes sõdalane.

Põhjalikult järele proovitud

Iidne õpetus on süsteemne ja laiaulatuslik. Vanim säilinud raamat hiina meditsiinist, “Kollase Keisri raamat”, on pärit 5. sajandist e.m.a. Seal on kirjas ka teadmised klassikalise nõelravi kohta. Koguteos ei tekkinud tühjale kohale. Kollane Keiser lasi olemasolevad tekstid kokku koguda: neid oli 300 raamatut. “Just teadmine, et tegu on igivana õpetusega, andis mulle usku ja julgust otsida abi nõelraviarstilt,” kinnitab Romet (39). Veel paari aasta eest komberdas ta ringi valutavate jalgadega ning oli kaotamas usku tervenemisse. Nõukogude sõjaväes, Habarovski karmis kliimas haigestus ta polüartriiti. See on äge liigesepõletik, mis tavaliselt alustab rünnakut jalgadest. Sõdurit raviti sealses hospidalis ning haigus taandus. Viie aasta eest oli tõbi taas kallal. “Hüppeliigesed ja varbad valutasid hullupööra, ei saanud sokkegi jalga panna. Jalalabad paistetasid üles,” meenutab Romet. Ta ei hoidnud raha kokku ei visiiditasude, ei ravimite pealt. Arstid tegid üha uusi analüüse, määrasid tablette, aga tulemust polnud ollagi. Hoopis magu ütles ravikeemia koorma all üles, süvenes kurnatus, õhtuti kiusasid palavikuhood. Ülikoolikaaslane soovitas proovida nõelravi.

Pisut nokitsemist

Nõelraviarst Mihkel Veskimägi mäletab, kuidas Romet eelmisel kevadel tema kabinetti vaarus: suur kott oma ravimitega kaasas, jalad valu täis. Patsiendi kaebustest ja seisundist lähtuvalt asus tohter lahendama kahte probleemi. Esiteks oli vaja panna piir piinavale valule ja põletikule. Sama oluline oli taastada organismi kui terviku tasakaal, võimaldada energia juurdepääs vaevatud piirkondadele. Rometi sõnul polnud tal nõelte ees hirmu. Igaks juhuks ta siiski ei piilunud, kuhu ja kui sügavale nad täpselt torgati. Valus polnud teps mitte. Pärast kuuendat seanssi hakkas haigus taanduma. “Kahe kuu pärast kogesin täie selgusega, et saan terveks. Sain minna jooksma, teha asju, mida podagrahaige teha ei tohi: süüa liha ja kala, juua veini,” on Romet elumuutustega rahul.

  • kuidas, millega ja kus saab Eestis lauatennist mängida.
  • Lisaks tõhusad harjutused tuhara ja reie vormimiseks.
  • Ning 17 kavalat toidunippi, kuidas kevadeks kaal normi saada.

    Telli ajakiri!

  • Usu vankumatu jõud

    Doktor Veskimäe sõnul on enim lootust tervenemisele inimesel, kellel on ravimeetodisse usku. Rometi abiotsiv käitumine vaid kiirendas paranemist. Nõelravi edukus sõltub paljuski haiguse avastamisest võimalikult varajases staadiumis. Rometi puhul oli see aeg ammu möödas. Nüüd tuli keskenduda haiguse põhjuste väljaselgitamisele ja kõrvaldamisele. Vastasel juhul oleks paranemine vaid ajutise iseloomuga. Seejuures lähtus tohter ettekujutusest, mis on hiina meditsiini aluseks: inimorganism on tervik, kus kõik osad on vastastikuses seoses. Iga üksikosa muutumine kahjulike mõjude tõttu häirib üldist tasakaalu ning see omakorda tekitab haigusnähte ka teistes kehaosades. Teisalt võib aga selle vastastikuse mõju põhjal taastada üldkorra, kõrvaldades mõne üksiku häire. Seepärast pole imekspandav, kui vaid ühe nõelapanemise tagajärjel kaovad hoobilt isegi aastaid kestnud vaevused.

    Suts ja valmis!

    “Ja just nii see juhtuski! Olin 40 aastat suitsumees olnud, ja pärast ühtainsat nõelatorget olin suitsust prii!” räägib Kaljo (70). “Tegelikult arvasin, et närvilises olukorras otsib mu käsi peagi automaatselt taas suitsupakki. Aga ei, tulemus oli lõplik ja pöördumatu.” Staažikas suitsetaja mäletab visiiti nõelraviarsti juurde sama täpselt kui oma sünnipäeva. Ega kohe nõelu ei pandudki, tohter esitas hoopis palju kentsakaid küsimusi.

    “Nõelraviarsti pole tõesti mõtet karta. Uksest sisseastujale ei torgata kohe peotäit nõelu naha alla,” rahustab Mihkel Veskimägi. Diagnoosi väljaselgitamiseks vestleb arst esmalt patsiendiga tema kaebustest ja eluviisist. Vastavalt vajadusele mõõdab pulssi, kuulab südant ja kopsu, vaatab keelt, silmi, naha värvi. Tohtri jaoks on inforikkad ka inimese rõivaste värvivalik, kõnemaneer ja kõhukorinad.

    Mitu ühe raksuga

    Julgustatuna ravi edust, on Kaljo ka hilisemate tervisehädadega ikka Mihkel Veskimäe jutule rutanud. “Mitu korda on ta mul hambavalu ära võtnud,” räägib Kaljo. Samas paneb ta teistele südamele, et valust vabanemine on küll taevalik kergendus, kuid seejärel tuleb ikka ka hambaarsti juurde minna ja hammas terveks ravida. Põletavast valust priina on seda hõlpsam teha.

    Mihkel Veskimäe sõnul aitab nõelravi tõesti väga paljude haiguste puhul. Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on ta näidustatud näiteks närvisüsteemi häirete, radikuliidi, peavalu, liigesepõletike, mitmete südamehaiguste, stressi, erinevate valusündroomide ja allergiliste haiguste puhul. Nõelravi aitab vabaneda sõltuvushaigustest (suitsetamine, alkoholism, narkomaania), leevendab klimakteerilisi vaevusi ja ravib noortel meestel impotentsust. Tõhus on ta traumade järelravis.

    Leevendust kõikidele

    Nõelravi pole Mihkel Veskimäe arvates meile üdini kauge tervisekunst. Euroopa rahvaste hulgas laialt tuntud aadrilaskmise punktidest langeb märkimisväärne osa kokku nõelravi omadega. Naabrite soomlaste rahvameditsiinis on tuleteraapia olnud pikalt kasutusel: vastavalt kaebustele põletatakse taelatükikestega kindlaid punkte nahal. Eestlastele on teada-tuntud aadrilaskmine. Tillukese vasarhaamriga torgatakse nahk katki, pannakse kupp peale ja see tõmbab seiskunud vere välja. Seda meetodit kasutati näiteks seljavalude, külmetuste ja kurguvalude raviks.

    “Lihtsus, tõhusus ja odavus. Samuti kõrvaltoimete ja tüsistuste puudumine,” need on dr Veskimäe hinnangul nõelravi plussid. “Hiina meditsiin on mõeldud kõikidele, mitte üksikutele väljavalitutele nagu lääne meditsiin, mis võimaldab imesid vaid vähestele (kallis organite siirdamine, ravimid jne).” Tohtri hinnangul on 1/3 neid, kellele nõelravi mõjub nagu “imeravi”: väga kiirelt ja tõhusalt. 6-7% juhtudest pole toimet või on see minimaalne. Ülejäänud hindavad tulemust heaks, jäävad rahule. Nende hulgas on ka need, kes ise ei usu tulemusse.

    Haige terve poiss

    Enda üheks suuremaks apsakaks olukorra hindamisel peab Mihkel Veskimägi muigamisi ühe väikese poisi juhtumit, kes toodi vastuvõtule üldtoonuse tõstmiseks. Südamearstide käest teadsid õnnetud vanemad, et pojal on süda raskelt haige. Poissi hoiti seepärast kaitstuna kõikide pingutuste eest ning ta jäi üha jõuetumaks. Põhjalik diagnoosimine veenis nõelraviarsti, et hiina meditsiini tõdede järgi on poisi süda igati terve, ja ta asus hoopis tema elujõudu taastama. Poiss oli aga uudisest nii õnnelik, et korraldas koduõuel oma terve südame tähistamiseks meheliku kakluse. Ja murdis käeluu. Aga see oli juba ajutine haigus ning nüüdki kulus nõelravi taastumisel marjaks ära.

    Eluenergia ehk chi
    · Hiina traditsioonilise meditsiini järgi tekivad inimese organismi funktsioneerimise häired siis, kui eluenergia chi ei voola õigesti.
    · Chi mõjutab võrdselt keha ja psüühikat, voolates piki organismi meridiaane. See on omanäoline energiakanalite süsteem, mis ühendab keha pinda sisemiste elunditega ja keha ülemist osa alumisega, samuti kõiki “õõnsaid” ja “mitteõõnsaid” elundeid. Nendel meridiaanidel ja ka mujal kehal on akupunktuuripunktid.
    · Häiritud energiavoolu saab reguleerida, kui neid punkte õigesti mõjutada, näiteks nõelaga.
    · Ühtekokku on klassikalises nõelravis inimese kehal teada 36 000 nõelravipunkti.

    Haiguste põhjused:
    · välised: tuul, külmus, niiskus, kuumus, kuivus;
    · seesmised: meeleseisundid, nagu hirm, rõõm, viha, mure, ehmatus;
    · vale toitumine ja hingamine, ravikeemia väär tarbimine;
    · samuti viirused, traumad, mürgid, halvad elamis- ja töötingimused;
    · tasakaalu puudumine füüsilise ja vaimse tegevuse, töö ja kodu vahel.

    Haiguse diagnoosimiseks:
    · vaadatakse patsiendi keelt, silmi, naha värvust, peopesa mustrit, rõivaste värvikombinatsiooni jne;
    · kuulatakse haige kõnet, hääle kõla, kopsu, südant, kõhuhääli;
    · mõõdetakse pulssi; tähtsat teavet annavad valulike punktide asukohad kehal;
    · vesteldakse patsiendiga tema vaevustest ja elustiilist.

    Nõelravi on vastunäidustatud, kui sul on:
    · raske südamepuudulikkus;
    · raske neerupuudulikkus.