Mis on lõdvestumine?
Kui kehast ja teadvusest kaob pinge. Tundub, et pole olemas enam ei keha ega teadvust.

Kuidas seda teha? Kõigepealt tuleb kontsentreeruda hingamisele. Peamine ülesanne on lahti saada kõikidest mõtetest ja emotsioonidest.

Järgmine samm on üldine lõdvestus - kogu tähelepanu koondada vaid sellele. Tuleb püüda näha otsekui ülevalt kõiki oma kehaosasid järjest, iga oma lihast. Seejärel vabastada lihased üksteise järel pingest, alates peast ja lõpetades varvastega. Sulgeda silmad ning manada silme ette oma parema käe sõrmed – need lõtvuvad. Sisendada endale, et need muutuvad rasketeks ning tungivad põrandasse. Siis lõdvestada järjekorras kõik käelihased kuni õlani. Kui uni tuleb peale, võib tukastada, see saab olema hea ja magus uni.

Kuidas aru saada, et olen lõdvestunud? See on lihtne. Peab olema tunne, et kõik keharakud on justkui tina täis valatud. Lihased on haihtunud ning kogu keha on valgunud põrandale otsekui zhelee. Ajule see enam ei allu.

Mis minuga sellel ajal toimub? Omamoodi teadvuse irdumine kehast. Selle tulemusel saab tohutu eluenergia takistamatult tsirkuleerida kogu organismis, täites selle ühtlaselt jõuga. Aktiviseeruvad enesetaastuse - globaalse tervenemise protsessid. Just selletõttu, tulles välja lõdvestusseisundist, tunneb inimene kergust ning reipust.

Aga pärast? Pikutage või lamage mõnda aega, seejärel liigutage veidi liikmeid ning avage aeglaselt silmad. Kiire väljatulek viib tulemuse nulli.

Kui sageli seda teha? Igal vabal hetkel. Igas võimalikus kohas.

Kuidas edasi elada? Kõige raskem on õppida kaotama vahet lõdvestumise ning muude ajahetkede vahel.

1. Lahti tuleb saada vihast, hirmust, erutusest, raevust, armukadedusest, kadedusest, rahutusest, süütundest, agressiivsusest, õelusest, ahnusest ja alaväärsustundest.
2. Eneses tuleb arendada harjumust suhtuda igasse olukorda positiivselt.
3. Isegi kõiki ebameeldivusi kohata lõdvestunult ning rahulolevalt.
4. Rasketel hetkedel sisendada endale midagi muljetavaldavat:

  • - Mitte miski ja mitte keegi ei oma võimu mind tasakaalust välja viia.
  • - Kui pean elus kaotust taluma, siis raev ja ärritus ei suuda mulle kaotatut tagasi anda. Viha, hirm ning teised negatiivsed emotsioonid on vaid asjatu energiakulu.
  • - Iga raskus aitab mul teadvustada enda isiklikke puudusi, annab mulle õppetunni, näidates seda, mida ma pole veel selgeks saanud. Iga kriis on suurepärane võimalus muuta kõike ja esmajoones ennast paremuse suunas.

    Millistes tingimustes on kõige parem lõdvestuda?

  • - Kui ei ole ei külm ega palav. Ruum peab olema puhas ja õhutatud. Soojal ajal saab seda teha ka õues.
  • - Koht peab olema vaikne ning teistest eraldatud.
  • - Vaja läheb mitte liiga pehmet, aga ka mitte liiga kõva väikest vaipa. Hästi sobib ka mitmekordselt kokku pandud õhuke tekk.
  • - Riietus olgu spetsiaalne. Head on trikotaazhist püksid ja särk – puhtad, pehmed, liigutusi mitte takistavad, 100 % puuvillast. Teistel puhkudel neid mitte selga panna.
  • - Ära võtta prillid, kell ja ehted.
  • - Võib süüdata küünlad, kuulata vaikset mediteerivat muusikat.
  • - Alustada võib 1,5 – 2 tundi pärast hommikusööki või 3-4 tundi pärast lõunat.
  • - Lõdvestumine ei õnnestu vahetult peale ärkamist.
  • - Pärast harjutuste lõpetamist pole hea kohe vanni või dushi alla minna.