Toitumine

Hormonaalse tasakaalu häired ning põletikulised protsessid kutsuvad esile terve rea haigestumisi. Ometi aitaks paljudest neist vabaneda tasakaalustatud toitumine.

Miinimumini tuleks viia loomse päritoluga toidu hulk oma laual. Lisaks liigse loomse valgu tarbimisele, mis oluliselt neere koormab, sisaldavad nii piimatoidud ja kui ka liha tihti östrogeeni. Selle hormooni kõrgenenud tase mõjub halvasti naise organismile. Liigset östrogeenide hulka seostatakse menstruatsiooniaegsete ja- eelsete vaevustega, suurenenud verevooluga ning endometrioosi esile kutsumisega.

Tarvitada tuleks fütoöstrogeene. Soja ning linaseemned on östrogeeni taimsed allikad – sellises vormis normaliseerivad need hormonaalset tasakaalu. Linaseeme sisaldab rikkalikult ka omega-3 rasvhappeid. Neil on põletikuvastane toime. Piisab kui iga päev 1 supilusikatäis värskeltjahvatatud seemneid toidule lisada.

Soja tooteis soovitavad dietoloogid päevas süüa umbes 80 g. Samas ei oska keegi ennustada geenmutatsioonidega soja mõju. Seega kui on vähimgi kahtlus, et tegemist võib olla muundatud toorainega, siis jätke see söögikord vahele.

Kindlasti tasuks kõrva taha panna, et päris meie endi kodune fütoöstrogeeni allikas on punane ristik. Neid leidub igas taime osas, suuremal hulgal juurtes, õisikutes ja seemnetes.

Süüa puu- ja köögivilju. Tumerohelised köögiviljad (lehtkapsas ja brokoli) sisaldavad rakustikku ning fütontsiide, mis võitlevad edukalt östrogeenide ohtlike liikidega. Eredavärvilised puuviljad (mango, melon) sisaldavad hulgaliselt antioksüdante. 5 portsjonit puu- ja köögivilju päevas pakuvad kaitset vähi eest.

Sport

Füüsilised harjutused neli korda nädalas, poole tunni kaupa ennetavad ja kergendavad mitmesuguseid reproduktiivsete elundite vaevusi.

- Menstruatsioonivalude kergendamine. Menstruatsioonivalude puhul aitab jooga. Eriti hea on loote asend:

Laskuda vaiba või teki peale põlvili, seejärel istuda kandadele. Ülakeha suruda vastu põlvi ning laubaga püüda puudutada põrandat. Kui harjutus tundub raske, lükata põlved kergelt laiali ning asetada nende vahele kokkukeeratud käterätik. Käed keha kõrvale, peopesad ülespoole. Sulgeda silmad, hingata aeglaselt ja sügavalt läbi nina, jääda asendisse niikauaks, kui tahtmist on. See poos kergendab lisaks menstruatsioonivaludele ka nimmepiirkonna radikuliiti.

- Menopausi sümptomitest vabanemine. Luikumine vähendab stressi, leevendab närvilisust ning depressiooni. Seega peaks kindlasti jalutama kas värskes õhus või tegelema joogaga 30-45 minutit 3-5 korda nädalas.

- Kasvajate ennetamine. Östrogeenide üleküllus võib kiirendada lihaskoe kasvajate arenemist. Nende hormoonide taset alandab mõõdukas sportimine, mis aitab seega vähendada mitmesuguste kasvajate tekke riski või leevendada neist tulenevaid valusid.

Lisandid, mida vajadusel tarvitada

Dietoloogid soovitavad:

- B-grupi vitamiine. Reguleerivad östrogeenide taset, seetõttu vähendavad vähiriski. Leevendavad menstruatsioonivalusid. Eriti tähtis on B6-vitamiin (50-100 mg) nende naiste jaoks, kes kasutavad rasestumisvastaseid tablette. Nende puhul on soovitav kasutada komplekspreparaate, sest ka looduses esinevad nad tavaliselt kõik koos.
- Harilik mungapipar. Aitab normaliseerida östrogeeni ja progesterooni tasakaalu menopausi ajal. Kasulik endometrioosi ning polüüpide all kannatavatele naistele. Viljad on abiks ka menstruatsioonieelsete vaevuste puhul. Doos: 40 mg päevas kapslitena. Vastunäidustused: rasedus ja rinnaga toitmine.

Akupunktuur suguelundite heaks

Traditsioonilise hiina meditsiini spetsialistid väidavad, et eluenergia punkti blokeerimine on haigestumiste peamiseks põhjuseks. Probleemi lahendamiseks kasutavad nad nõelravi. Teine viis eluenergia punkti tsirkulatsiooni parandamiseks on akupunktuur, protseduur on eriti efektiivne menstruatsioonivaludest vabanemiseks.




1. Istuda või heita mugavasse asendisse pikali. Asetada ühe või mõlema käe kolm keskmist sõrme naba alla kõhule. Suruda ning fikseerida asend 1-3 minutiks.
2. Korrata liigutust veel kord, kaasates tegevusse ka väikese sõrme. Fikseerida asend uuesti 1-3 minutiks. Harjutust korrata vajaduse järgi.

Reproduktiivse süsteemi haiguste ravis on mitmed alternatiivsed teraapiad tõhusaks osutunud. Kuna suurem osa reproduktiivse süsteemi haigustest on seotud hormonaalsete häiretega, siis alternatiivsed teraapiate põhimõte on aidata hormonaalsüsteem taas käima lükata ja seda inimese enda ressurssidest, mitte läbi medikamentide.

Rootsi teadlased on kindlaks teinud, et enamal kui 30%-l menstruatsioonihäiretega naistest taastus pärast akupunktuuri kursuse läbimist loomulik tsükkel.