Kõige sagedasemad kaebused naistearsti vastuvõtule pöördujatel on naise enesetunnet sageli häirivad haigusnähud nagu rohkenenud, mõnikord halvalõhnaline eritis, kihelus, põletikulised ärritusnähud, valulik suguühe ja valulikkus urineerimisel. Sealjuures ei tule naisel mõttessegi, et seoses eeltoodud, näiliselt tavaliste tupeeritise sümptomitega, võivad tekkida terveks ravimata juhtudel edaspidi rasked suguelundite haigused.

Normaalne vaginaalne eritis

Reproduktiivses eas naise tupe normaalne füsioloogiline eritis on väheldane, lõhnata, selge või piimjas, happelise reaktsiooniga. Tekib emakakaela ja tupe epiteeli transudaadina, vedeldub seksuaalse erutuse puhul. Terve naise välissuguelundil, tupes, emakakaelal on tavaline mikrofloora. Emakaõõs, munasarjad ja munajuhad on steriilsed.

Normaalne tupe mikrofloora on varieeruvalt mitmekesine, ülekaalus on piimhappe bakterid, ehkki esineb ka teisi mikroorganisme.

Fertiilses eas tupe epiteelirakkude ainevahetuses tekib glükogeenist suhkur, millest piimhappebakterid moodustavad piimhappe, mis hoiab tupe keskkonna happelisena. Happeline keskkond pidurdab tupes haigusttekitavate bakterite ja ka potentsiaalselt ohtlike mikroorganismide arengut.

Arvatakse, et hüdrogeenperotsüdaasi produtseerimine piimhappebakterite poolt on äärmiselt oluline tupe kaitsmisel infektsioonide eest. Laktobatsillide dominantne floora tupes vähendab riski bakteriaalse vaginoosi nakkuse suhtes, ei vähenda aga happelise keskkonnaga sümptomaatilise seenvaginiidi esinemissagedust.

Tupe eritise hulk ja mikroorganismide kooslus muutub vastavalt naise eale, menstruatsioonitsükli perioodile ja raseduse ajale. Keskse tähtsusega on naise organismi hormonaalne seisund, tema östrogeense hormooni tase.

Menstruaalne veri, teatavad nakkused ja mehe seemnevedelik võivad muuta vaginaalse eritise aluseliseks.

Nüüd lähemalt põletike põhjustajatest:

Varase terveks ravimise eluline tähtsus

Viimasel ajal on kerkinud esiplaanile probleem infektsioosse vulvovaginiidi varase terveks ravimise tähtsusest nii meditsiinilisest kui majanduslikust seisukohast.

Tupest astsendeeruvate põletikkude ja nende ohtlikkude tagajärgede (emakaväline rasedus, infertiilsus jt.), sageli operatiivne ravi on ebameeldiv ja koormav ka rahaliste kulutuste osas.

Nakkuslikul eritisel tupe ja emakakaela limaskestal leiab oma arenguks niiske aluspinna inimese papilloomviirus (HPV). Teaduslikes uuringutes on selgunud, et HPV omab määravat olulist osa emakakaela vähktõve tekkel ja arengus.

HPV nakkust ainuüksi, ilma kliinilise ja kolposkoopilise leiuta ei ravita, vajab ainult jälgimist.

Õigeaegne, ka väikeste kaebusega, günekoloogi vastuvõtule pöördumine ja kohusetundlik ravirezhiimi järgimine tervistumiseni võimaldab naisel tagada endale normaalsed rasedused ja sünnitused ning terve ema nakkusest kahjustamata vastsündinu.

* * * * *

Dr. Anton võtab vastu iga reedel 9-12 Nõmme Erahaiglas "Fertilitas".

Visiidi hinna sisse kuuluvad tasuta uuringud:
- märgpreparaadi uurimine faaskontrast mikroskoobiga (umbes 90% saab avastada põletiku tekitaja)
- haigekassa liikmetele on tasuta ka tupe kaudu sonograafia (TVS)