Idamaise meditsiini omamoodi alustalaks on tõdemus, et inimese tervis sõltub tema keha energeetikast, on see tasakaalus ja kui vabalt energia kehas voolata saab.

Üks olulisemaid punkte haiguste ennetamise seisukohalt on seetõttu Päikesepõimik (Solar Plexus). Päikesepõimikut (maotagune närvipõimik) tuntakse ka Nabhi Chakra nime all ning see kontrollib kõiki vahelihasest allapoole jäävaid organeid. Nhabi Chakra kontseptsiooni ei leidu muudes teraapiates kui ainult India meditsiinilises eluteaduses Ajurvedas. Kuna päikesepõimik on kui kella keskne mehhanism, tuleks seda alati korras hoida. Oma tervise üle mittekaebavad inimesed võiksid seda vähemalt kord nädalas kontrollida, ülejäänud peaksid aga enne ükskõik missuguse raviseansi alustamist päikesepõimiku korda seadma.

Meetodid päikesepõimiku kontrollimiseks:
1. Lebage hommikul tühja kõhuga siledal pinnal selili ning asetage sõrm või pöial nabaauku. Kui tunnete südame löökidele sarnast tuksumist, siis tähendab et süsteem on korras.
2. Lebage selili, hoidke käed kõrval, jalad sirged ning varbad ülespidi. Mõlemad suured varbad peaksid olema ühel tasemel, kui nad ei ole, viitab see päikesepõimiku häiretele.
3. Pange kaks peopesa kõrvuti, väikesed sõrmed koos ning võrrelge südamejooni (vt. joonist). Kui päiksesepõimik on korras, langevad väikesel sõrmel olevad ülemised jooned kokku. Kui päikesepõimik on korrast ära, siis mitte.

Kese nihkub üles või alla raskuse tõstmisel või tõsiste gaasiprobleemide korral. Sellisel juhul ei ole tuksumist tunda mitte naba keskel, vaid kusagil naba ümbruses.

Päikesepõimiku nihkumine ülespoole põhjustab kõhukinnisust, allapoole aga kõhulahtisust iga kord, kui esineb mingi pinge. Ravimitega seda ravida ei saa. Ja kui sarnased probleemid on pidevad, võivad need tugevalt seedesüsteemi kahjustada. Sellised probleemid võivad koguni põhjustada vähkkasvajat. Üks käärsoolevähi põhjuseid on näiteks krooniline kõhukinnisus. Sellisel juhul on päikesepõimik nihkunud ülespoole. NB!Enne ükskõik millise ravi alustamist tuleks kontrollida päikesepõimikut, kuna see on nagu kella keskne mehhanism. Kui see ei ole õige, ei pruugi ravi anda soovitud tulemusi.

Kuidas päikesepõimikut korrastada
NB! Neid harjutusi võib teha ainult tühja kõhuga umbes ½ tundi enne või 3-4 tundi pärast sööki.

1. Lebage selili, käed kõrval ja pea põrandal. Tõstke mõlemad jalad 90-kraadise nurga alla ning langetage nad siis põrandale tagasi võimalikult aeglaselt, hoides jalad sirged, pead põrandalt tõstmata. Korrake seda harjutust viis kuni kuus korda ning katsuge uuesti kas tunnete tuksumist.

2. Lebage selili, hingake välja. Enne kui te uuesti hingate, ajage kõht punni ning hoidke seda asendit võimalikult kaua. Korrake harjutust, kuni päikesepõimik saab korda.
3. Vajutage päikesepõimiku punkte mõlemal peopesal nii ülal- kui allpool (punktid on täpselt peopesa keskel, võivad olla valulikud). Poole minuti pärast kontrollige, kas päikesepõimik on omal kohal. Kui ei, siis võiks proovida alljärgnevat meetodit nr. 4.
4. Asetage parem peopesa vasaku käe õndlasse ning pingutage lihaseid. Tõstke järsu liigutusega vasak käsi üles ning püüdke puudutada väljasirutatud pöidlaga vasakut õlga. Korrake harjutust viis korda ning tehke seejärel sama harjutust parema käega viis korda. Seejärel kontrollige, kas päikesepõimik on korras. Kuna see on lihtne meetod, võiks seda teha igal hommikul, et mitte muretseda, kas päikesepõimik on omal kohal või mitte.

Pärast päikesepõimiku korrastamist jooge klaas toasooja vett või piima. Neile võib lisada ka ingverit.

Mida teha, kui päikesepõimik pidevalt nihkub?

Tõsiste gaasiprobleemide, seedeorganite nõrkuse ja raskete esemete tõstmise tõttu võib päikesepõimik minna tihti nihkesse. Sellisel juhul nihkub ta pärastlõunat, kuigi teda korrastati alles hommikul.

Tehke alljärgnevat:

Kõigepealt korrastage päikesepõimik mõnda ülalsoovitatud meetodit rakendades. Seejärel võtke nöör (jämedam kui õmblusniit) ning siduge kaheksa kuni üheksa ringi ümber suure varba alumise osa ning tehke sõlm. Tehke sama teise suure varbaga. Nöör ei tohiks olla väga pingul. Varvaste ümber peaks seda hoidma minimaalselt kolm päeva.

Kui varvas talumatult valutab, tuleks eemaldada vaid valutava varba ümber olev nöör. Kui olete päikesepõimiku korda saanud, peaks seda üle päeva kontrollima ning vajadusel korrigeerima. Täielikuks raviks peaks patsient tegema läbi roheliste mahlade, puuviljamahlade ja kerge toidu dieedi ning tegema harjutusi seedeorganite lihaste tugevdamiseks (harjutuste kompleksi avaldame järgmisel nädalal).

Kui teil on probleeme kõhukinnisuse või jätkuva kõhulahtisusega, kontrollige kõigepealt päikesepõimikut ning korrigeerige see vajadusel.

Mistahes probleemide puhul allpool vahelihast asuvate organitega või ka ülalpool asuvate organite, näiteks südamega (kõhuvalud, valud rinna piirkonnas, südames), kontrollige päikesepõimikut ning korrastage see.

10 minutilise igahommikuse harjutuste kompleksi, mida ajurveda õpetusi praktiseerivad arstid tervise korras hoidmiseks soovitavad, avaldame järgmisel nädalal.