Esimene variant
10 minuti kulutamiseks oma tervise heaks on masseerida peopesal ja jalatallal asuvaid akupunktuuri punkte. Kuna suurem osa neist asub orienteeruvalt 2,5 sm kaugusel randmest ja umbes 2,5 sm raadiuses pahkluupiirkonnas, siis selle asemel, et muretseda, kuidas õiged kohad üles leida, masseerige lihtsalt mõlemat peopesa või jalalaba (alt ja pealt) viis minutit korraga.

Üle 40-aastased naised ja mehed saavad oma elujõudu ja noorust pikendada masseerides iga päev vähemalt 2 minutit 2,5-sentimeetrist ringi parema käe randme ja küünarnuki vahelises piirkonnas (vt. Joonist). Seda võib teha mistahes ajal ja mistahes asendis ning soovitav oleks sellest enda jaoks kujundada igapäevane harjumus.

Enne kui alustate olgu siis esimese (ülalkirjeldatud)või teise (leiate allpool) 0variandiga - kontrollige kindlasti päikesepõimikut ja korrigeerige seda vajadusel. Kuidas seda teha, saate meenutada kui klikite SIIA.

Variant Nr 2 - Kuidas kümne minutit päevas aitab säilitada hea tervise, ergutada sisesekretsiooninäärmete tööd ja hoida keha toonuses.

1. Koha peal jooksmine:
alustage ühest minutist päevas ning pikendage harjutust kahe-kolme minutini.

2. Küünal (sarvangasan):
lebage selili, tõstke jalad sirgelt üles ning toetage kätega keha, kuni olete saavutanud küünlaasendi. See on kasulik kurgule, peale ja kogu kehale, kuna stimuleerib vereringet.

3. Halasan:
lebage selili põrandal ning tõstke jalad üle pea, nii et need puudutavad põrandat, käed keha kõrval välja sirutatud. See on kasulik selgroole, kõhule ja seedeorganitele.

4. Padpaschimottanasan:
istuge sirutatud jalgadega, kummarduge ettepoole, puudutage sõrmeotstega varbaid. Hiljem püüdke puudutada otsmikuga põlvi. See harjutus on kasulik seedeorganitele ja selgroole.

5. Pavanmuktasan:
lebage selili, kõverdage jalad ning tõmmake need vastu kõhtu, seejärel tõmmake pea vastu põlvi. See harjutus aitab jagu saada gaasiprobleemidest.

6. Bhujangasan:
lebage kõhuli, asetades käed põrandale õlgajoonele. Tõstke pea ja ülakeha põrandalt üles nagu joonisel. See on kasulik seedeorganitele ja selgroole.

7. Shalabhasan (kiigeasend):
lebage kõhuli, tõstes põrandalt üles nii ülakeha kui jalad. Rusikas käed asetage puusadele. See asend on kasulik seedeorganitele, selgroole ja kõhule.

8. Dhanurasan:
lebage kõhuli ning võtke kätega pahkluudest kinni. Tõstke kõht põrandalt üles. See harjutus stimuleerib seedeorganitele, kopsude, seljanärvi ja ülakeha ainevahetust.

9. Sinhasan/sinhamudra:
istuge maas, jalad kõverdatud (rätsepaistes). Avage suu, lükake keel suust nii kaugele välja kui võimalik. See harjutus on kasulik kurgule ja silmadele ning aitab näolihaseid toonuses hoida.

10. Seiske sirgelt, jalad umbes õlgadelaiuselt harkis. Tõstke käed ette ja seejärel pöörake keha järsult vasakule, nii kaugele kui võimalik. Tulge algasendisse tagasi ning pöörake keha paremale. Korrake harjutust kummalegi poole 10 korda. See on väga kasulik põrna ja maksa aktiveerimiseks.

Võimalik, et alguses on teil raske kõiki harjutusi sooritada, aga ärge laske end heidutada - aja jooksul kasvab teie paindlikkus.

Iga harjutuse (asan) kestus võiks alguses olla 10 sekundit, seejärel pikendage seda minutile.

Hingamine peaks olema normaalne, riietus kerge ja võimalikult vaba, eelistatavad on puuvillased rõivad.

Kõik nimetatud harjutused aitavad teil korrastada seedimist, stimuleerivad vereringet ja kudede hapnikuvahetust, samuti sisesekretsiooninäärmete tööd ning aitavad hoida keha toonuses. Korrapärane harjutamine hoiab keha tervena ja vormis. Neid harjutusi võivad teha igas vanuses inimesed.

Seega - 10 minutit harjutusi päevas aitab tervise korras hoida.

Kellel veel huvi India tervisekunsti vastu, siis järgmisel nädalal räägime lähemalt ka hingamistehnikast (Pranayam), millega iga päev oma kopse puhastada ja tervistavatest sõrmeharjutustest ehk mudradest. Viimastest on ka varem juttu olnud artiklis Sõrmegümnastika