Siinkohal mõned soovitused, mis peaksid mõnevõrra lihtsustama sellel perioodi läbimist. Ja heitke kõrvale valehäbi, nagu oleks abikäe vastuvõtmine teie uhkusele mingil moel alandav. Te saaksite kindasti kõigega ka ise hakkama, kuid mille arvelt — enda ja lapse koosveedetud hetkede … Nii et laske oma lähikondsetel ja sõpradel tunda andmisrõõmu. Mõne aja pärast võite juba ise nende rollis olla. Ja ülalmainitud planeerimine oli ettenähtud selleks, et ükskõik kui kaootiliseks elu ka sünnitusjärgselt mõneks ajaks ei kujuneks, jääb teile siiski ülevaade, kes, mida ja kus teeb.

  • - Koostage nimekiri tegemist vajavatest asjadest. Kui te ei söanda ise abi paluda, siis näidake seda neile pereliikmetele ja külalistele, kes ise küsivad, kas nad saavad kuidagi aidata. See nimekiri võib sisaldada väikseid majapidamistöid, söögivalmistamist jne.

  • - Kui teil on vanemaid lapsi, pange kirja nende päevakava. Vastsündinud beebiga tegeledes saab teil olema piisavalt raske oma elu graafikus hoida, mis siis veel teiste päevakavade jälgimisest rääkida, eriti kui tegemist lasteaia või algklassi õpilastega. Selleks koostage näiteks köögi seinale (või mõnda teise ruumi, kus tavaliselt aega veedetakse) suur nädala kalender, kuhu on märgitud igaühe klubide, ringide, trennide ajad. Palju on abi ka sellest, kui teete tutvust lähedalelavate laste emadega, kes võiksid koos oma lapsega ka teie võsukese õigeaegselt lasteringi toimetada. Ja miks mitte hiljem ka koju tuua.

  • - Majapidamistööd — isegi kui kõik ümberringi ütlevad, et las need jäävad esialgu tegemata, teate te ise väga hästi, et täiesti käestlastud elamispinnal ei suuda te niikuinii ennast titaga lõõgastunult tunda. Seega oleks mõistlik maha istuda ning potentsiaalseid probleeme ja alternatiive juba enne sünnitust arutada. Vanemad lapsed võiksid juba mõnda aega enne teada, millised hakkavad olema nende kohustused, mõistlike vanavanemate korral ei tohiks ka viimastega probleeme tekkida. Teisalt, kui rahalised võimalused lubavad, siis on just praegu aeg otsida endale kasvõi paariks päevaks nädalas koduabiline olgu siis mõnest firmast või tuttavate abil. Enne sünntust on teil veel aega jagada selgitusi oma ootuste, asjade paiknemise jne kohta. Samuti tunda, kas see inimene teile üldse sobib. Ja kui kõik ülalmainitud variandid siiski välja langevad, võite ju uurida, kas saate ehk mõne hea sõbraga lihtsamaid majapidamistöid vaheldumisi teha.

  • - Täiendage varusid! Varuge mõnevõrra ette igapäevakaupu, näiteks hügieenitarbeid ja tualettpaberit (viimase juures valige vaid parim — eriti sünnitusjärgselt pole see enam koht koonerdamiseks). Ühesõnaga kindlustage oma varusid vähemalt esimeseks kuuks. Pealegi on mõnikord hulgiost ka majanduslikult kasulikum.

  • - Nii nagu majapidamistarbeid varuda, on ka toitu võimalik ette valmistada, kuigi enamusel ei ole selleks piisavalt hoiupaiku. Sellegipoolest saate ühte-teist ära teha:
    - koostage erakorralisteks olukordadeks nimekiri söögikohtadest, mis müüvad kaasa maitsvat toitu või toovad selle koju kätte;
    -Te võiksite panna ka kirja ka kauplused, mis müüvad maitsvat kergelt soojendatavat valmistoitu, mida jagub rohkem kui üheks söögikorraks.
    - Ja kui keegi pereliikmetest või sõpradest pakub end appi süüa tegema, võtke pakkumine vastu. Sõbrad selleks ju ongi, et keerulistel aegadel üksteist aidata.

  • - Külaliste võõrustamine võib olla väga lõbus, kuigi nad on esimestel sünnitusjärgsetel päevadel/nädalatel ka väga koormavad. Jätke näiteks automaatvastajale üksikasjad, mida te tahate avaldada, koos informatsiooniga selle kohta, millal te olete valmis külalisi võõrustama. Ka välisuksele jäetavad sildid annavad häid tulemusi. Näiteks puhkehetkede rikkumise vältimiseks võiks uksele panna sildi “Me magame praegu”.

    Kindlasti tekkis küsimus, et kusagil pole mainitud tulevase issi panust. Seda sellepärast, et tema peaks olema juba 9 kuu jooksul juba niigi asjaga seotud ja võimalusel abiks, nii et sünnitusjärgsel perioodil tema enam lisajuhiseid ei vaja. Pealegi on kogu pere huvides hoida tulevase emme stressitase võimalikult madalal, sest sünnitusjärgne depression valdab ka naisi, kelle pereelu muidu 100% korras.

    Igal juhul — kui kõik on mõeldud ja tehtud, kujuneb sellest kahtlemata väga mälestusrikas aeg.