Kuna reisimine on üha enam kättesaadav, on ka perekonnad järjest liikuvamaks muutunud. Puhkuse- ja tööreisid ning romantilised puhkused ei ole kuigi ebatavalised. Välisreisid sooritatakse üha sagedamini lennukeid eelistades.

Lennureiside kohta on räägitud igasuguseid lugusid ja levitatud kuulujutte, mis võivad raseda segadusse ajada. Enamus lendamist ja rasedust puudutavaid uuringuid on tehtud stjuardesside põhjal. Kuna tavaline reisija nii palju ei lenda, ei kehti need uuringud otseselt tavareisijast raseda kohta.

Aga on mõned ettevaatusabinõud, mida rase lennureisija arvestama peaks.

- Rääkige oma võimalikest reisiplaanidest arstiga. Kui te ei kannata hüpertoonia, diabeedi ega veritsustõve all ning teil ei ole varasemad rasedused katkenud, lubab enamus günekolooge teil reisima (s.h. lendama) minna.

- Arstide hinnangul on teine trimester - 14-28 nädal - reisimiseks parim aeg, kuna iseenesliku abordi oht on suurim esimese kolme kuu jooksul, viimase kolme kuu jooksul aga eksisteerib enneaegse sünnituse oht. Kui teie rasedus on kestnud üle 38 nädala, ei luba paljud lennufirmad teid pardale, kuna teil võib lennukis sünnitus alata. Iiveldushoogude vältimiseks saavad ka rasedad tablette kasutada, täpsemat infot küsige apteegist.

- Käige vahetult enne plaanitud reisi arsti juures. Pikemale reisile suunduvad rasedad peaksid võtma kaasa koopia haigusloost. Kui te lähete välismaale, kontrollige järele, mida teie kindlustuspoliis sisaldab. Kas see katab sünnituseelsed hädaolukorrad või sünnituse välisriigis? Ehk on seal klausel, mille kohaselt te pärast teatud kuupäeva reisida ei tohi?

- Vältige liiga tihedaid lennureise. Kuigi täpsed andmed reisi mõju kohta puuduvad, näitab statistika, et kuus keskmiselt 74 tundi lennanud stjuardesside rasedused katkesid sagedamini kui teistel lennusaatjatel.

- Kandke hoolt oma mugavuse eest. Katsuge hankida istekoht varuväljapääsu juurde, kus on rohkem ruumi jalgadele, kõndige vahekäigus, käige tualetis, jooge vett.

- Vältige reisimist riikidesse, kus nõutakse kaitsesüste. Pidage selles osas nõu oma arstiga.

- Igal lennufirmal on oma poliitika rasedate reisijate suhtes; uurige piletit broneerides järele, mis nende nõuded on. Võtke kaasa arstipaberid, juhuks kui lennufirma personal hakkab kahtlustama, et rasedus on kaugemale arenenud, kui te ütlete.

Reisi ajal tuleks järgida alljärgnevaid reegleid:

- Kandke avaraid, kihilisi riideid ning mugavaid madala kontsaga kingi. Pidage meeles, et teie kehatemperatuur on kõrgem kui inimestel teie ümber.

- Jooge lennu ajal paari-kolme tunni jooksul vähemalt liiter vett, et vältida vedelikukaotust.

- Võtke kaasa toitvad suupisted.

- Pikemate lendude ajal tehke iga paari tunni tagant jalutuskäik, et turseid vältida.

- Asetage selja taha väike padi, et selg ei oleks pinge all.

Sihtkohta jõudes:

- Laske kehal harjuda uue temperatuuri, kliima ja kõrgusega.

- Ärge jooge välisriikides kraanivett.

Pidage meeles: reisimine ei ole komplikatsioonideta raseduse ajal vastunäidustatud, aga kasutage tervet mõistust.