Teadlased kasutasid naiste loomuliku menopausi keskmise vanuse määramisel statistilist analüüsi. Naised jagati erinevatesse gruppidesse sõltuvalt nende väidetavast alkoholi- ja kohvitarbimisest ning suitsetatud sigarettide kogusest. Uuringus osalesid naised, kes olid 1993. aastal 44-60aastased.

Ajakirjas Maturitas ilmunud artiklis toovad teadlased esile järgmised tulemused.

Alkohol: 5-7 päeval nädalas alkoholi tarbinud naiste menopaus saabus keskmiselt 2,2 aastat hiljem kui neil naistel, kes alkoholi ei tarbinud. Vähemasti ühel päeval nädalas alkoholi tarbinud naiste keskmine menopausiiga oli 1,3 aastat hilisem kui kontrollgrupi oma.

Kofeiin: kohvijoomine ei mõjutanud menopausi alguse aega mingil kombel, sõltumata sellest, kuipalju kohvi päevas joodi.

Sigaretid: naistel, kes suitsetasid pidevalt 14 või rohkem sigaretti päevas, saabus menopaus keskmiselt 2,8 aastat varem kui mittesuitsetajatel. Päevas 13 või vähem sigaretti suitsetavate naiste ja endiste suitsetajate menopaus saabus umbes samas vanuses kui neil naistel, kes polnud kunagi suitsetanud.

Uuring valgustab uuest küljest alkoholitarbimise, kohvijoomise ja sigarettide mõju menopausi algusele. Tulemused näitavad, et pideval alkoholitarbimisel on östrogeenide vabanemist soodustav toime (mis lükkab menopausi alguse vanemasse ikka), kohv ei avalda mingit mõju ja suitsetamine pärsib östrogeenide tekkimist organismis.

Tuleb märkida, et kuni 13 sigaretti päevas suitsetavate naiste osakaal oli uuringus väga väike ka uurijate eneste arvates. Seega on raske öelda, kas “vähene” suitsetamine tõesti menopausi algusaega praktiliselt ei mõjuta.

Uuringu põhitulemusi toetavad ka muud bioloogilised tõendid östrogeeni mõju kohta: alkohol soodustab östrogeeni teket ja suitsetamine pärsib seda. Uuringu läbiviijad kirjutavad: „Meie valiku puhul ei mõjutanud üks tegur teist, mis näitab, et nad on suunatud erinevatele süsteemidele. Nende protsesside selgitamine võib viia oluliste järeldusteni östrogeeniga seonduvate haiguste mõistmisel, nagu seda on osteoporoos ja rinnavähk.“

Kuigi alkoholitarbimine lükkab menopausi edasi, on selle liiga suur tarbimine oluline riskifaktor paljudele teistele haigustele.

On leitud, et pärast üleminekuiga suureneb suguhormoonide suhtes tundlike rinnakasvajate tekke risk sõltuvalt alkoholitarbimisest. Näiteks 30 g puhast alkoholi päevas suurendab riski 80% — mõne vähiliigi puhul on risk 330% suurem, mõne puhul “vaid” 40%. Ja alkohol suurendab östrogeeni hulka veres, mis alkoholi pikaajalisel liigtarbimisel soodustab hormoonsõltuvate kasvajate arvu tõusu.

Allikad: Maturitas ja The Fred Hutchinson Cancer Research Center