Neid teadusuuringute tulemusi on mitmed autorid oma artiklites ja raamatutes tutvustanud. Selle asemel, et muuta oma dogmaatilisi praktikaid, hinnata ümber oma tegevust, võtta konstruktiivset kriitikat kuulda ja arendada oma tegevust tõenduspõhises suunas, valisid need kiropraktikud hoopis kriitikute vaigistamise tee ja püüavad selleks kasutada kohtute abi. Kui tuttav!

Briti autor Simon Singh ütles oma ja prof Edzard Ernsti raamatut “Trick or Treatment? Alternative medicine on trial” tutvustavas The Guardiani artiklis (ajalehe kodulehelt võeti artikkel maha), et kiropraktikud on teadlikult reklaaminud oma libateenuseid selliste haiguste ravis nagu astma ja kõrvanakkused.

Selline “laim” ei meeldinud libatohtritele, keda millegipärast hellitlevalt “doktoriteks” nimetatakse ja kel on mitmeid kõrge kursiga patsiente, ning pärast põhjalikku arutelu otsustati Simon Singhi vastu kohtuasi algatada.

Uus-Meremaa kiropraktikutele ei meeldi aga professor David Colquhoun, kes julges teaduslikule tõendusmaterjalile toetudes kahelda kiropraktika efektiivsuses ja kiropraktikute poolt kasutatava tiitli “doktor” kasutamise õiguspärasuses, ega Uus-Meremaa meditsiiniajakiri, kus Colquhouni ja Andrew Gibley artiklid avaldati (“Doctor Who? Deception by chiropractors”).

David Colquhouni kokkuvõte: Enamuse alternatiivmeditsiini vormide, sh kiropraktika ja akupunktuuri kohta on nüüd olemas tõendusmaterjal. Praegusel ajal on piisavalt põhjust uskuda, et need vormid on kunstipärased platseebod ja parimal juhul mitte paremad kui tavapärased ravivõtted. Käes on aeg, et ülikoolid ja valitsused arvestaksid tõenditega ja lõpetaksid jutud regulatsioonidest ja tunnustamistest.

Tõepoolest, “valelikult väita, et toode on suuteline parandama haigust, riket või väärarengut” on Euroopas ebaseaduslik. Õigustamatute tervisealaste väidete tegemine on eriliselt julm ja ebaõiglane äripraktika. Siin on vaja süüdistajat, mitte aga riiklikku tunnustamist.

Pikemalt ja ohtrate viidetega: Holfordwatch.info ”Doctors take Simon Singh to court”, The Telegraph 16.aug.