10–20

MA SAAN NAISEKS!

TervisPluss aprillis:
  • Rasvaimuga padjakestest lahti
  • 3 nädalaga vormi
  • Tüdrukute seksiküsimused

    Telli ajakiri!

  • 15aastaselt tundus Kerstile, et ta hakkab liiga laiaks minema. “Tegin palju trenni ja sõin vähe. Ükskord käratas treener, et kui ma rohkem sööma ei hakka, minu tulemused paremaks ei lähe. Võtsin siis teda kuulda ja huvitav küll — paksuks ma ei paisunud!”

    TERVIS

    Sel ajal toimub sinu kehas järsk pööre. Keskmiselt 12aastaselt algab Eesti tütarlastel menstruatsioon — emaka limaskesta regulaarsed muutused, mida põhjustavad hormoonide toimel munasarjad. Alguses ei pruugi menses olla regulaarne ja mitte iga kuu ei ole ovulatsiooni — valmis munaraku irdumist munasarjast, mis annab võimaluse viljastuda. Menstruatsioon on kord kuus 21–35päevaste ajavahemike järel ja kestab 4–7 päeva.

    Kasvama hakkavad ka rinnad ning karvad häbemeluule ja kaenla alla. Hormoonid põhjustavad ka vistrike teket ja meeleolukõikumisi ning ärgitavad seksuaalset käitumist. Umbes 15aastaselt saadakse esimene seksuaalkogemus.

    SEKS See on suure uudishimu aeg, mis kätkeb avastust, et kehas on mingi seletamatu ihalus puudutuste järele. Sa tahaksid neid veel ja veel. Noored õpivad oma keha tundma, sealhulgas masturbatsiooni teel. Esimene seksuaalakt on pigem segadusttekitav kui nauditav.

    KASULIK TEADA

    Kui menses pole 15. eluaastaks alanud, võiksid pöörduda naistearsti poole. Oluline on toituda normaalselt. Nii ala- kui ka ülekaal võib põhjustada mensese ärajäämist, munasarjade töö häirumist ja halvemal juhul viljatust.

    Seksides on vajalik kahekordne kaitse: soovimatu raseduse vältimiseks tuleks võtta pille ja suguhaiguste ärahoidmiseks kasutada kondoomi.

    Allikad: naistearst NAIMA TOOMIKAS, naistearst ANDREI SÕRITSA, seksuoloog HELGI TOOMSALU