Mullu juunis avati esimene poeke Viimsis, sügisel teine Tallinna Kaubamajas ja hiljuti kõige suurem Ülemiste Citys. Nagu kauplusi, on ketil ka eesmärke kolm — et linnaelanikel oleks varasemast rohkem kohti, kust osta tunnustatud kodumaist mahekraami, mahetootjail aga lisapaiku, kus oma toodanguga kaubelda. Müüki võetakse ka niisugust söögi- ja joogipoolist, millel hetkel ökosertifikaati küll pole, ent selle taotlemine käib.

Lisaks eestimaisele toodangule pakutakse ka põnevat mahekraami erinevatelt Euroopa kaubamärkidelt. Maa kolmas siht on liikuda selle poole, et edaspidi saaks ka mittetallinlane mahekraami hõlpsamini kätte. Mõttes mõlgub Maa-nimeliste kaupluste avamine nii Tartus kui Pärnus.

Mahe läbi ja lõhki

Maa — need on mahekauplused, mille riiulitelt saab igapäevase toidu- ja kodukauba. Omamaisest toidupoolisest on ostjate suured lemmikud Pajumäe talu jogurtid, kohupiimad ja -kreemid ning Lembit Andersoni speltapirukad, -koogid ja pidusai. Samuti põnevad marjajahud, kuivatatud ürdid, taimeteed, käsitsitehtud šokolaadid, leivad-sepikud, munad, köögivili, tangained, moosid, meed ja mahlad.

Piiritagusest toidu- ja joogikraamist on Maas pastatooted, jahud, tangained, müslid, helbed, kuivikleivad, oad-läätsed, seemned idandamiseks, võileivamäärded, pasteedid, moosid, mahlad, sojapiim, konservsupid, veinid ning siidrid jpm. Pere kõige pisematele pakutakse konserve, putrusid, mahlu, aga ka mähkmeid. Lemmikloomadele kassi- ja koeratoitu. Lisaks on müügil toidulisandid, hügieenisidemed, vatitooted, pesupähklid ja mitmekesine valik Sonetti kodukeemiat.

Pea kogu pakutav kraam on mõistagi mahe ja ökosertifikaadiga — kasvanud kunstväetiste, keemiliste taimekaitse- ja putukatõrjevahenditeta ning geneetiliste manipulatsioonideta, toodetud ilma sünteetiliste lõhna-, maitse-, värv- ja säilitusaineteta ning kontrollitud sõltumatute organisatsioonide või riigiasutuste poolt.

*

Kaupluste Maa ja And omanik OÜ Loodusjõud on perefirma, mis alustas tegevust 2004. aasta alguses Dr.Hauschka looduskosmeetika ja Jaapani viirukite maaletoomisega. Kui And keskendub rohkem gurmeetoidu, Dr.Hauschka ja muu looduskosmeetika, mahesiidist rõivaste ning heaolukaupade pakkumisele, siis Maa tähendab kauplusi, kus pearõhk on just iga päev vaja mineval ning Eesti tootjate mahekraamil.

“Inimene on hakanud rohkem hoolima oma elukvaliteedist ning mõtlema sellele, mida ta sööb ning kui tervislikud on asjad ja keskkond tema ümber. Ökotrend on tõusuteel ega ole enam ainult üksikutele gurmaanidele või allergia all kannatavatele inimestele,” räägib OÜ Loodusjõud tegevjuht Mait Mikelsaar. ”Meie firma püüdleb selle poole, et puhtalt kasvanud toorainest valmistatud keemiavabade toodete tarvitamine muutuks taas loomulikuks ja igapäevaseks. Ka loodame, et hetkel veel rohke sünteetiliste ainete kasutamine nii põllunduses kui ka tootmises jääb aina haruldasemaks ning lakkab lõpuks sootuks.”

Kauplused Maa leiab:
- Tallinna Kaubamaja B-maja I korrus
- Ülemiste City, Lõõtsa 6 II korrus
- Viimsi, Kaluri tee 3.