1. Ühe hoobiga.

Isegi, kui on välja kujunenud kohvisõltuvus, võib ilma tervist kahjustamata lõpetada kohvijoomise. Kui eelistus kuulub etapiviisilisele üleminekule, võib lisada kohvile kohvijoogi pulbrit, järkjärgult vähendades esimese hulka ning suurendades teise kogust.


2. Vahtkonna vahetus.

Tuleb üle minna kõrrelistest ja sigurist valmistatud kohvijookidele. Ei jätku reipakstegevat kofeiini? Võib ju juua teed – selles on kofeiini vähem.


3. Kuidas jagu saada “kohvivajadusest”.

Peavalu korral hõõruda meelekohti lavendliõliga.

Unetuse puhul võtta 15-20 tilka palderjanitõmmist 2-3 korda päevas.

Et aga tuju tõsta, võib 2 korda päevas juua kummelist või kaerast valmistatud teed: keeta 1 supilusikatäis kummelit või kaera 1 klaasitäies vees, lasta 10 minutit tõmmata.

Ka B-grupi vitamiinide tarvitamine - 50 mg hommikul ja õhtul - aitab meeleolu stabiliseerida. Kuna kohvil on lahtistav toime, võib sellest loobumise korral tekkida kõhukinnisus. Seetõttu tuleb rohkesti vett juua ning jääkaineterikast toitu süüa.


4. Süsteemi läbipesu.

Mõningad ained aitavad vähendada kofeiinivajadust. Võiks võtta E-vitamiini (400 ME päevas) või veiniäädikat (1 spl päevas, lahustatult klaasitäies vees), kuni kohvivajadus väheneb.


5. Taastustööd.

Kofeiin nõrgestab maksa ning neerupealiseid. Homöopaadid soovitavad maksa puhastamiseks kasutada takjajuure tõmmist, ning lagritsajuure tõmmist parandamaks neerupealiste tööd: 1 spl taimi kallata üle klaasitäie veega ning keeta 10 minutit. Valmis tõmmis kurnata. Juua 2 korda päevas.

Soovitatakse tarvitada ka vitamiine ning mineraalaineid, millede sisaldus kofeiini tõttu väheneb:

C-vitamiini (3000-4000 mg päevas),

kaltsiumi (300-400 mg päevas),

magneesiumi (300-400 mg päevas)

ja tsinki (20 mg päevas) – seni, kuni kohvisõltuvus kaob.