• Kas te olete nimekirjas?
    Et vältida millegi olulise kahe silma vahele jätmist, ärge häbenege kõik vajalik oma silme ette manada kirjalikult: külaliste nimekiri, vajalike ostude nimekiri, alkoholi nimekiri… Hoidke neid lehti külmkapi peal või mujal silmapaistvas kohas, kuid korjake ära enne, kui külalised saabuvad.

  • Rege rauta suvel…
    Noh, mitte et vana-aasat napsu peaks jaanipäeval tallele panema, aga lausa kaheteistkümnendal tunnil ei maksaks ka koos hordidega poes trügida. Osta asjad varakult valmis — valik on parem ja närvid ka korras.

  • Oota ootamatusi.
    Kuigi teil võib olla saabuvate külaliste arv väga täpselt teada, arvestage siiski sellega, et koos kutsututega võib saabuda paar-kolm inimest, keda te oodata pole osanud. Arvestage söögi- ja joogipoolise puhul paari-kolme lisa-inimesega.

  • Mõtle autojuhtidele.
    Ei pea oma külalisi jootma kuni pulsikaotuseni. Mõnes riigis olla suisa nii, et kui juht satub purjuspäi avariisse, võib ta süüdistuse esitada ka peoperemehele, kes teda purjuspäi rooli lubas. Varustage ennast aegsasti mitmete taksonumbritega ja hoidke neid telefonide läheduses.

  • Mitu pudelit on mehe mõõt?
    Praktika ütleb, et 5-8 inimese peale läheb tsirka 12 pudelit õlut, 3 pudelit veini ja 1 pudel kanget alkoholi, kui seda kasutada kokteilides, mitte juua haljast. Tavaline klaasitäis veini on 150g, nii et ühest pudelist (750 g) jätkub 5 pokaaliks. Kombeks on pakkuda külalistele nii valget kui punast veini võrdsetes kogustes.

    Ühest pudelist kangest alkoholist (vodka, dzhinn, rumm) tuleb välja 17 kokteili a la rumm koolaga või dzhinn toonikuga. Parem kui baarikapis on rohkem alkoholi kui et te saadate ebakined külalised poole õhtu pealt välja lisa otsima.

  • Ära üle pinguta.
    Pidusöök kestab enamasti kaua ja koosneb mitmest käigust. Ei ole vaja ümber kehastuda sommeljeeks ja nuputada, milline vein just millise toidu juurde sobib — nii ranged need reeglid nüüd ka ei ole. Üldarvestuses võib öelda, et lauas istumise ajal kulub igale külalisele umbes pool pudelit veini. Väikese suupistete hulgaga pidulauas joovad inimesed ligikaudu neli kuni kuus pokaalitäit veini kolme tunni jooksul.

  • Laud on kaetud!
    Heaks enesetundeks peaks külalised sööma umbes 120 gr tärklise- ja proteiinirikkaid suupisteid. Soolased, magusad ja rasvased söögid suurendavad sööja isu.

  • Kättesaadavuse piires.
    Nii söögi- kui joogilaud peaks asuma kõigile külalistele võrdselt ligipääsetavalt, et igaüks saaks kustutada nälga ja janu ilma lauanaabri pideva abita.

  • Igaühele midagi.
    Arvestage alati ka karsklastega ja varuge hulgaliselt mittealkohoolseid jooke. Samuti võiksite meeles pidada näiteks viskisõpru, kes eelistavad viskit jääga.

  • Uneaeg.
    Võimalik, et mõned külalised jäävad ööseks. Valmistage ette magamisasemed, kui ärge siis linade tärgeldamisega enne hullusti vaeva nähke. Hommikul tuleb külalised pesta ja kammida, nii et pange valmis ka käterätte, hambapastat… No ja üks väike pakike Alka- Seltzerit või kefiiri ei tee ka paha.