Kui oled meditatsioonis alles algaja, on sul kindlasti raamatute ja filmide põhjal välja kujunenud umbes järgmine arusaam: istud lootoseasendis, sulged silmad ning laskud nirvaanasse… See on muidugi väga ilus, kuid kaasaja inimese puhul peaaegu teostamatu.

Isegi kui õnnestub jalad õigesse asendisse saada, siis täielikult lõdvestuda ei õnnestu ometi — peas keerlevad ikka mõtted tööst, homsest arstivisiidist või tülist sõbrannaga. Visa püüd lõdvestuda tekitab aga veel suurema pinge. Seetõttu tuleb kõigepealt õppida keskendumist ning alles siis saab üle minna mediteerimisele.

Järk-järgult on täiesti võimalik saavutada seisund, kus mõistus ja keha on harmoonias. Alles siis leiad endas rahusaarekese, kus võib puhata toimetustest ning täita end rõõmu ja optimismiga.

Kas tahaksid proovida? Sulge siis uks, lülita välja oma mobiil ning alusta. Peamine — naudi seda!

1. Tratak

See on tuntud joogide harjutus, mis aitab arendada intuitsiooni. Arvatakse, et see aktiveerib kolmanda silma tööd.

Istu vaikses pimedas toas. Süüta küünal ning aseta see väljasirutatud käe kaugusele. Leek peab olema kulmudevahest veidi kõrgemal. Keskendu, vaata silmi pilgutamata leeki. Püüa tunda tule energiat, tunneta, kuidas see imbub kolmanda silma piirkonda (kulmude vahel). Hoia tahtejõuga tähelepanu tulel, leek peab tunduma selge ja ere. Püüa oma mõtete voog peatada. Peab tekkima tunne, et maailmas oled vaid sina ja küünal.

Meditatsioon kestab 10 minutit

2. Värske vaade

Seda kasutatakse tähelepanu ja läbinägelikkuse arendamiseks ning mälu parandamiseks.

Vaata enese ümber ning keskenda kogu tähelepanu ühele esemele. Vaatle seda üksikasjalikult, püüa selgelt tajuda selle värvi ja suurust. Samasta end selle esemega, ürita otsekui vaadata selle sisemusse, tungida sinna võimalikult sügavale. Niipea kui tunned kas või vaevumärgatavat väsimust, lülita tähelepanu ümber teisele esemele ning häälesta end sellele. Püüa lühendada häälestamise aega, õpi kiiresti keskenduma igale esemele.

Meditatsioon kestab 5 minutit

3. Võlupakk

Mediteerimine aitab tõsta enesehinnangut, saada enesekindlamaks.

Heida selili, sulge silmad ning kujuta ette suurt läbipaistvat pakki, mis hõljub pilvitus sinises taevas. Aseta mõttes sinna pakki kõik oma kurbused ja rõõmud, võidud ja pettumused, kogu oma valu. Sinu kujutluses võivad need olla mingite esemete kujul: näiteks valu on nagu kivi, solvumine — terav kristall. Otsi oma kujundeid ning leia neile omadusi. Seejärel pane pakki oma parim kleit, lemmikkampsun, laste mänguasi ja mobiil. Pane sinna sisse kogu oma keha ja kogu oma elu.

Vaata nüüd seda pakki kõrvalt. Kas seal sees on ikka kõik? Ega sa midagi ära unustanud? Nüüd tunneta, et sa ei ole need asjad ega ka mitte need emotsioonid. Sa oled midagi enamat. Sa oled tugev, tark ja ilus. Täida end rõõmu ja armastusega. Sa oled imekaunis maailm.

Meditatsioon kestab 15 minutit

4. Valged rüütlid

Mediteerimine aitab tugevdada immuunsüsteemi ning terveneda.

Istu või heida pikali, sulge silmad. Hinga mõned korrad aeglaselt sisse ja välja. Kujutle, et su sees, keset rinnakorvi, asub valge imeilus loss. Seal elavad su abilised — valged rüütlid. Kui tunned valu või oled haiglane, kutsu oma valged rüütlid appi. Kujutle, kuidas nad ratsutavad välja oma lossist, suunduvad haige koha juurde ning puhastavad selle. Nad pakivad su valu kottidesse, viivad lossiõue ning põletavad selle lõkkel.

Meditatsioon kestab 20 minutit

Algajate meelespea

  • Suhtu mediteerimisse kergelt. Liigne tõsidus ei aita, vaid teeb selle vastupidi hoopiski keerulisemaks.

  • Naudi mediteerimist, kasuta meetodeid, mis sulle rahuldust pakuvad.

  • Ära kuluta jõudu probleemide üle mõtlemisele — las kogu maailm ootab! See aeg kuulub üksnes sulle.

  • Püüa mediteerida kas või pool tundi päevas. Tee seda regulaarselt ning edu on kindel.

  • Kaasa ka oma lähedasi.

    Kiida, armasta ja toeta ennast, sest sina oled üks nende naiste hulgast, kes on julgelt ette võtnud riskantse teekonna iseenese leidmiseks.

    Jõuallikas

    Kaasaegne meditsiin peab mediteerimist inimese seesmise seisundi korrigeerimise võimsaimaks vahendiks. Mediteerimise ajal ja pärast seda toimuvad organismis positiivsed hormonaalsed, psühholoogilised ja füsioloogilised muudatused. On tõestatud, et mediteerimine noorendab keharakke ja aeglustab vananemist.

    Et aga soovitud efekti saavutada, tuleb mediteerida regulaarselt, täites vajalikke juhiseid.

  • Parim aeg mediteerimiseks on varahommik (kell 4-6 hommikul) või õhtu (enne magamaheitmist).

  • Mediteerida ei tohi täiskõhuga, see segab keskendumist.

  • Riietus olgu mugav ja vaba, võimalikult vähese sünteetikaga (ideaalne on puuvillasest kangast riietus).

  • Mediteerimise ajal on eriti oluline lülisamba ja kaela asend. Need peavad olema sirged, kuid mitte pinges.

  • Mediteerimiseks on soovitav valida kindel koht (tuba või kas või toanurk).

    Kui inimesel kujuneb välja harjumus mediteerida ühes kindlas paigas, siis suudab ta ka tunduvalt kiiremini lõdvestuda.