"Kui mina osutun valituks sellele konkursile, siis ma Nigeeriasse ei lähe ja ma loodan, et mu otsus aitab päästa Amina Lawali," tsiteeris AFP Miss Cote d`Ivoireks kroonitud Yannick Azebiani sõnu.

Põhja-Nigeeria islami kohus lükkas möödunud nädalal tagasi 30-aastase Amina Lawali edasikaebuse. Naisele mõisteti surmanuhtlus lapse sünnitamise pärast väljaspool abielu. Lawali advokaadid on lubanud otsuse veelkord edasi kaevata, aga see sündmus on juba varjutanud Nigeeria viimaste aastate glamuurseimaks sündmuseks plaanitud üritust.

"Ma loodan südamest, et teine kohus mõistab selle vaese naise enne Miss Maailma konkurssi õigeks," ütles 23-aastane Miss Taani Masja Juel päevalehele Ekstra Bladet. Ta avaldas lootust, et teised riigid on valmis ühisaktsiooniks Lawali elu päästmise nimel, lisades, et 50 riigi boikott oleks mõjukas.

Miss Maailma korralduskomitee esinaine Julia Morley ei vastanud oma Londoni büroosse jäetud järelpärimistele.

Kui konkurss ära jääks, oleks see tõsine löök Aafrika kõige suurema rahvaarvuga riigile ning sündmust toetavale esimesele leedile Stella Obasanjole.

Miss Hollandi konkursi pressiesindaja Hans Koenings ütles, et on Miss Maailma organisatsiooni otsustada, kas nad tahavad korraldada üritust sellises riigis. "Ma kujutan ette, et nad võiksid olukorra üle sügavalt järele mõelda."

Möödunud nädalal ütles Miss Norra Kathrine Soerland, et tema meelest on selline kohtuotsus "äärmiselt jäle" ning et ta kaalub konkursilt kõrvalejäämist.

Keenia Miss Maailma võistluse koordinaator Leakey Odera ütles: "Ei ole mõtet saata oma esindajat Nigeeriasse, kui Lawal hukatakse, kuna maailm arvaks, et me toetame islami kohtute õigustamatuid hukkamisi."

Miss Hispaania Lola Alococar ei öelnud, kas ta kaalub konkursilt kõrvale jäämist, aga lisas: "Loomulikult leian ma, et kividega loopimise otsus on ebainimlik ning et sellel ei ole kohta tänapäeva maailmas."

Miss Togo Sandrine Agbopke ütles: "Naise kividega loopimine ei ole õige. Kes ta laste eest hoolitsema hakkab? Võimud ja kogu ühiskond peaksid tõstma pead sellise praktika vastu."

Soome valib oma iluduskuninganna alles järgmisel nädalal, aga terve rida silmapaistvaid naispoliitikuid on juba kirjutanud alla pöördumisele, kutsudes võitjat üles Nigeeriasse mitte minema.

20-aastane Miss Rootsi Sophia Hedmark ütles, et kavatseb tekkinud olukorrale vaatamata võistlusel osaleda. "Otsus on tõeliselt kohutav. See rikub inimõigusi, aga Nigeeriasse sõitmata jätmine ei anna midagi juurde. Ma kavatsen protestida otsuse vastu intervjuudes ajakirjanikele," ütles ta.

Teiste riikide iludustel on märksa vähem südametunnistusepiinu. Miss India konkurssi korraldava ajakirja Femina tometaja Satya Saran ütles, et temal ei ole plaani Shruti Sharmat konkursilt kõrvale jätta.

Miss Poola korralduskomitee president Michal Trocki ütles, et Poola iluduskuninganna valitakse välja 12. oktoobril ja ta otsustab ise, kas Nigeeriasse sõita või mitte. Ta lisas: "Mis meile muret teeb, on meie tulevase esindaja turvalisus Nigeerias."

Nigeeria islamirühmitus Jama'atul Muslimin nimetas Miss Maailma üritust "häbiväärseks" ja esitas üleskutse selle ära jätmiseks. Teised grupid on lubanud sündmuse korraldamist segada. Eriti häirib islamiste trikoovoor – vastavalt shariaadile tuleb naist, kes end avalikus kohas sündsusetult palju paljastab, piitsutada. Võimud on juba jaganud soovitusi, milliseid regioone Nigeerias ei tohiks võistlejad oma turvalisuse huvides külastada.

Miss Maailm on väidetavalt maailma suurim teleshow. Möödunud aastal võitis konkursi esmakordselt mustanahaline aafriklanna - Nigeeria esindaja Agbani Darego.

Esimene tagasilöök oli see, kui selgus, et Nigeeria 60.000-kohaline rahvusstaadion ei ole sündmuseks valmis ning üritus tuli viia 4000-kohalisse saali.

Eestist on Miss Worldile tüdrukuid saatnud Raivo Kiisler, kes ei olnud telefonitsi kommentaariks kättesaadav. Eelmisel aastal esindas edutult Eestit põllumajandusülikooli tudeng Liina Helstein, kes sai oma võistlusele minekust teada alles 4 nädalat enne algust.