Üleminekuperioodile, mis naistel on tuntud kliimaksina, viitab meestel hormooni taseme langus. Testosterooni ehk meessuguhormooni hulk meeste organismis on kõrgeim 20-30. eluaastal. Seejärel hakkab meessuguhormoonide arv langema ning on vähenenud igal viiendal mehel 40-49 eluaastal. Arstiteaduslikus kirjanduses on andmeid ja uurimusi, et juba igal neljandal mehel, kes on ületanud 50. eluaasta, on meessuguhormooni tase organismis sedavõrd langenud, et nad vajavad hormoonravi.

Teadlikkus kliimaksist ning üleminekukriis kulgeb meestel aeglasemalt kui naistel. Mehel, keda on tabanud keskea kriis, muutuvad ka eluviisid. Sellised mehed hakkavad pärast rikkaliku kõhutäie söömist sohval telerit vaatama või ajalehte lugema selle asemel, et minna näiteks sörkjooksule. Spordihuvi langeb ka seetõttu, et meeste lihasmass väheneb ning füüsiline jõudki näib olevat kadunud.

Märgatavalt on langenud ka kontsentreerumisvõime, kusjuures enam ei viitsita välja pakkuda uusi ideid ja seada uusi eesmärke. Psüühiliselt on raske leida endale uusi huvialasid ja eneseteostusvõimet, lihtsam on minna kergema vastupanu teed.

Keskeakriisis mehel langeb ka meeleolu ning tekib masendustunne. Nii ei taheta enam suhelda abikaasa, laste ega sõpradega. Probleemidele, millele varem ei pööratud tähelepanu, reageeritakse nüüd ärritusega, saadakse tigedaks, räägitakse kurjal toonil.

Üleminekuperioodi vaevusi ravitakse meestel samuti nagu naistelgi. Keskea kriisist ülesaamiseks tuleb määrata hormoonravi ning muuta eluviise. Siis, kui patsiendi hormooni tase on madalam kui teistel samavanustel meestel, alustatakse testosterooni lisaraviga. Ravimit manustatakse tablettidena, hormoonplaastrina, geelina või kord kuus süstina. Selline ravi on andnud positiivseid tulemusi.

Hormoonravi tehakse vaid hormoonitaseme languse korral, sest muidu võib mees muutuda agressiivseks ja tal tekivad kergesti ka unehäired. Keskea kriiside leevendamiseks on abi ka eluviiside muutustest. Soovitav on käia tööl jalgsi või jalgrattaga, mitte auto või bussiga. Tasub vältida ka lifti ning korruselt korrusele kõndida.

Mõttekas on lõpetada suitsetamine ning pruukida alkoholi vaid vahetevahel. Vähemalt kolm korda nädalas võiks treenida koormust andvates spordipaikades. Kasulik on vähendada liha söömist ning toituda kindlatel kellaaegadel. Kolm korda päevas.

Viagra on eelkõige potentsiravim ning sellega kaasnevad naudingud on hetkelised. Unenäod pole ju tõsielu.

Varem samal teemal: Andropaus